Réti Pálinka- és Vendégház
9165 Tárnokréti, Fő u. 12.
Tel: 30/9893-711, 30/3001-129

Mi a pálinka?

Mi a pálinka? | Cefrézési tanácsok | A pálinkafőzés folyamata | Berendezéseink | Pálinkafőzés | Bérfőzés árak

Pálinkának csak az olyan gyümölcs párlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett gyümölcsből; ide értve a gyümölcsvelőt is; készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. Sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhető Pálinkának.

Törkölypálinkának csak az olyan törköly párlat nevezhető amelyet Magyarországon termett szőlő törkölyéből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték.

A pálinka készítése során répa-, nád-, izo- vagy gyümölcscukorral javított gyümölcscefre nem használható fel.

A pálinkát és a törkölypálinkát nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni még a termék végső ízének lekerekítése érdekében sem.

Az Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően a pálinka szót csak Magyarország és 4 osztrák tartomány használhatja.

A pálinka alkoholfoka, alkoholszázaléka

A jelenleg hatályban lévő rendelet szerint egy pálinka alkoholfoka legalább 37,5°, legfeljebb 86° (azaz V/V%) lehet. Forgalomban lévő pálinkáknál a jellemző alkoholtartalom 40-50°. (Forgalomba csak 37,5° és 55° közötti pálinkák kerülhetnek.)

A jó pálinka méltán gyarapítja a hungarikumok sorát: fogyasztását 16-18 Cº-on ajánljuk aperitifként vagy digestifként – vagy csak úgy, a magunk örömére.