Réti Pálinka- és Vendégház
9165 Tárnokréti, Fő u. 12.
Tel: 30/9893-711, 30/3001-129

Berendezéseink

Mi a pálinka? | Cefrézési tanácsok | A pálinkafőzés folyamata | Berendezéseink | Pálinkafőzés | Bérfőzés árak

Jelenleg főzdénkben 2 darab Müller típusú pálinkafőzőgép működik: egy 220l és egy 185l üsttérfogatú.

Pálinkafőzőgép

Az “aRoMat” résszel ellátott német Müller gyártmányú lepárlóberendezés működése: (az erősítőtorony “aRoMat” tartozéka a német cég szabadalma)

A pálinkafőző berendezés hagyományos eljárással, fatüzeléssel működik

1. A pálinkafőző berendezés hagyományos eljárással, fatüzeléssel működik. Ez melegíti az üstöt körülvevő vízfürdőt. Ez a vízfürdő és az üstben található keverőlapát garantálja a cefre egyenletes felhevülését és meggátolja, hogy a cefre az üst falához égjen

Fontos tényező a főzési eljárásban a minél egyenletesebb hőmérséklet biztosítása.

A cefrét szivattyú segítségével szivattyúzzuk az üstbe     semmi kellemetlen szagot nem lehet érezni, és kosszal sem jár a művelet.

2. A cefrét szivattyú segítségével szivattyúzzuk az üstbe a főépület előtt található fűtött előkészítő helyiségből. (Kivétel: törkölycefre, amit a betöltőnyíláson keresztül juttatunk a gépbe.) Így a főépületben semmi kellemetlen szagot nem lehet érezni, és kosszal sem jár a művelet.

hőmérséklet emelkedésnek köszönhetően alkohol – víz – gőz keverék keletkezik

Az üstben fellépő hőmérséklet emelkedésnek köszönhetően alkohol – víz – gőz keverék keletkezik, amely a kalapból halad tovább. A kalap többek között arra szolgál, hogy az erősen habosodó cefrét a lepárló “finomító részétől” távol tartsa.

maradék víz-alkohol keverék száll felfelé

A következő folyamatban a víz egy része visszakerül az üstbe, a maradék víz-alkohol keverék száll felfelé és kerül az erősítőtorony középső részén található „aRoMat” részbe. A nálunk főzött pálinka különlegesen finom íze a német Müller cég ezen szabadalmának köszönhető. Ez egy 35 mm átmérőjű 30 mm-es emelkedésű rézspirál, amely egy 10 méter hosszú emelkedő csatornát képez a torony közepén.


 A nálunk főzött pálinka különlegesen finom íze a német Müller cég ezen szabadalmának köszönhető.  Belsején megy keresztül és hűl le az alkoholgőz.

5. A víz-alkohol keverék az „aRoMat”-on keresztül a hő hatására elkezd felfelé áramlani, feljut az erősítőtorony felső részén található alkoholkoncentrálóba vagy deflegmátorba. Ez a termosztatikus szabályozású csöves hőcserélő sok függőlegesen felszerelt rézcsőből áll. Belsején megy keresztül és hűl le az alkoholgőz. A számos kis cső jó katalitikus hatást eredményez.

 a gőz a csöves ellenáramú, nemesacél hűtőbe áramlik

6. A deflegmátorból a gőz a csöves ellenáramú, nemesacél hűtőbe áramlik. A csöveket kívülről víz hűti, míg a gőz cseppfolyós nem lesz.

egy előpárlat figyelő tartályba kerül,

7. A hűtési folyamatot követően a desztillátum a hűtő alsó végénél a próbacsapon és a szeszfokolón keresztül egy előpárlat figyelő tartályba kerül, ahol az előpárlat mennyiségét és a szeszfokot figyelve, a próbacsapon keresztül vett minta illatának segítségével különíthető el az előpárlat (metil-alkohol) és a középpárlat (jó pálinka) egymástól.

 előpárlat az előpárlatfigyelő tartályon keresztül egy csövön át a padlóöszefolyóba folyik

Az előpárlat az előpárlatfigyelő tartályon keresztül egy csövön át a padlóöszefolyóba folyik, ahol teljesen zárt rendszert alkotva a szennyvízcsatornán keresztül kerül a kommunális szennyvíztárolóba.9. A középpárlat ezután átfolyik a Weszyczki-féle hitelesített szeszmérőn. Ez tartja nyilván a mennyiséget és ez alapján kell az állam részére a szeszadót megfizetni (az éppen aktuális jogszabályoknak megfelelően).
középpárlat ezután átfolyik a Weszyczki-féle hitelesített szeszmérőn      ez alapján kell az állam részére a szeszadót megfizetni

10. Végül a magas alkoholtartalmú pálinka a szeszmérőn áthaladva egy szűrővel lefedett pálinkagyűjtő tartályba folyik.

A főzés végeztével az ürítőcsap kinyitásával a cefremoslék az üst kifolyócsonkján ürül ki az üstből.

Ezután lehet az öblítési folyamatot elvégezni a gépbe épített magasnyomású mosófejek segítségével.

Ennek köszönhetően a következő főzet már egy teljesen tiszta üstbe kerül, így a különböző fajta gyümölcscefrék egymást követő lepárlása nem okoz problémát, hiszen így az ízek nem keveredhetnek.