Réti Pálinka- és Vendégház
9165 Tárnokréti, Fő u. 12.
Tel: 30/9893-711, 30/3001-129

A bírálóbizottság tagjainak bemutatása II.

„Réti Pálinkaház I. Házi Pálinkaversenye

Bérfőzetők a bírálóbizottságban

Holzinger János

25 éves, lébényi lakos vagyok. Szőlőtermesztéssel és bortermeléssel foglalkozom, valamint Mosonszentmiklóson üzemeltetem a Csopak Bisztró nevű vendéglátóhelyet.

A mosonmagyaróvári Agráregyetemen tanultam szőlész-borász szakon. Mára már kb. 3 hektár saját szőlőterülettel rendelkezem és ezen felül még pluszban 2 hektár termését dolgozom fel. Vannak betelepítésre váró területeim is, ahol a jövőben szeretnék új ültetvényeket kialakítani.

2009-ben kezdtem el cefrézéssel foglalkozni, és rögtön az első pálinkáimmal sikerült megnyernem a mosonszentmiklósi helyi pálinkaversenyt. Ez adta meg a kezdő lökést, hogy ebben az irányban induljak el.

Az évek alatt szinte minden gyümölcsfajtából készítettem már cefrét és rengeteg tapasztalatot szereztem ebben a szakmában. A legtöbbet Nagy Szilárd, főzőmestertől tanultam. Sok tanácsot és útmutatást kaptam tőle az elmúlt évek alatt. Minden pálinkámat a kezdetektől fogva Tárnokrétiben főzettem.

Volt szerencsém részt venni több rangos és nemzetközi pálinkaversenyen is, mint például a gyulai Pálinka Világkupa vagy a Vas Megyei Nyílt Pálinka- és Párlatverseny. Ezeken több érmet is szereztem. A legsikeresebb talán a tavalyi Vas Megyei Pálinkaverseny volt, ahol 7 arany, 4 ezüst és 1 bronz érmet értem el.

Kimondottan kedvenc pálinkafajtám nincsen, mivel minden gyümölcs más miatt különleges, más jellegzetességeket hordoz. E szerint próbálom meg értékelni őket.

A jövőben szeretném tovább bővíteni tapasztalataimat és tudásomat ebben a szakmában.

 Szalánczi Ernő

Mosonszentmiklóson 2005-ben telepítettem gyümölcsöst: cseresznye-, meggy-, sárgabarack-, őszibarack-, alma-, körte-, szilvafákat. A gyümölcsöt saját felhasználásra termeljük. Ez azonban a családnak túl sok, így a termés egy részéből pálinkát főzetünk a Réti Pálinkaházban.

Pálinkáimmal a legnagyobb elismerést a 2012-es Gyulai Pálinkaversenyen értem el: meggypálinkám ezüstérmet kapott.

Gazdaságomban törekszem a minimális vegyszerhasználatra, gyümölcscefréimet igyekszem a lehető leggondosabban elkészíteni annak érdekében, hogy minél jobb minőségű pálinkákkal kínálhassam ismerőseimet.