Réti Pálinka- és Vendégház
9165 Tárnokréti, Fő u. 12.
Tel: 30/9893-711, 30/3001-129

Beszélgetés a győri Borháló két munkatársával

„Réti Pálinkaház I. Házi Pálinkaversenye

Az elsősorban borkereskedelemmel foglalkozó győri Borháló csapatának 2 munkatársával beszélgettünk.


- Hogy kerültél kapcsolatba a pálinkával?
Horváth Bence (Borháló Győr egyik üzletvezetője): Folyamatosan kóstolgatom.
Csonka Márk (Borháló Győr munkatársa): A pálinkát Édesapám révén ismertem meg, mikor először legálisan koccinthattunk a 18. születésnapom után. Be kell valljam, maradandó élményt okozott. :)


- Készítettél-e már cefrét, főzettél-e már pálinkát?
H.B.: Igen, készítettem 10 éve, de nagyon rossz lett, így azóta kerülöm ezt a tevékenységet.
Cs.M.: Személy szerint még nem főztem pálinkát, de volt szerencsém tanulmányozni a folyamatot és annál többször kóstolni a végeredményt.


- Mi a kedvenc pálinkád?
H.B.: Meggypálinkákat szeretem, mert nagyon kedvelem az illatát és édesanyám meggyes rétese jut róla eszembe.
Cs.M.: Kedvenc pálinkám talán a sárgabarack, főleg a Nagymamám baracklekvárjára emlékeztető.


- Mikor iszol pálinkát?  
H.B.: Nagyon hangulatfüggő ez nálam. Szeretem megadni a módját és kiélvezni az ízeket, illatokat.
Cs.M.: Pálinkát nem iszom csak úgy. Általában hangulat, esemény kell hozzá. Ha egyedül vagyok, magányomban, ha társaságban, a jó hangulatért. Ha hétfő van, a sikeres hétre... :) Viccet félre téve, nagyon szeretem megtapasztalni a különböző ízeit a pálinkáknak, egy különleges gasztro élményt nyújt. Főleg, ha egy jó társasággal kóstolgat az ember.


- Kitől tanultál sokat a pálinkakészítéssel, pálinkakóstolással, -bírálattal, pálinkafogyasztással kapcsolatban?
H.B.: Igyekszem sokat beszélgetni azokkal, akik tényleg értenek hozzá, azonban meggyőződésem, hogy a legfontosabb a sok-sok kóstolás az önálló vélemény kialakításához. De ha egy mentorra gondolsz, az nincs.
Cs.M.: Folyamatosan próbálom bővíteni tudásom a pálinkák terén is. Szerencsémre sok olyan személlyel találkozom, aki meg-megoszt egy két hasznos információt a készítés folyamatáról, kóstolási szokásról vagy csak általánosságban a pálinkákról.


- Hitvallásod a pálinkával kapcsolatosan?
H.B.: A pálinka egy nehéz műfaj.
Cs.M.: Hitvallásom, hogy az embernek a bortól furcsa ötletei támadnak, a pálinkától pedig megvalósítja azokat.