Kitalálod? Mit főzünk ma?

Nem, természetesen nem az ebéd készül az üstben. Pálinkát főzünk bérfőzetőink cefréiből.

De mi az a gyümölcs, amiből még ilyenkor cefrét készítenek?

Most ne beszéljünk azokról a renitensekről, akik még ilyenkor szedik elő a tavaly nyáron összegyűjtött gyümölcseiket. Ennyi ideig senkinek sem javasoljuk, hogy várjon a kifőzetéssel.

Több okból sem:

  • A több hónapos cefre minősége össze sem hasonlítható egy friss anyagéval.
  • Ha még nyáron készítették és az időjárás viszontagságainak is ki lett téve (magyarul kint hagyták a tűző napon, majd a téli hidegben), akkor könnyen előfordulhat, hogy teljesen tönkre megy.
  • A hosszú tárolás az esetleg nem tökéletesen záródó hordók miatt az alkohol mennyiségének csökkenését eredményezheti.

Ezektől azonban most tekintsünk el.

Alma cefre

Alma, a kitartó

A téli utolsó napjaiban is van olyan gyümölcs, ami tökéletes pálinkaalapanyag.

Ez nem más, mint az alma. Azok közül is a téli, viszonylag hosszú ideig eltartható fajták (pl.: Jonagold, Golden). Ha ilyen található a kamrádban, pincédben, csapj le rá! A nedvességtartalmából veszítve lehet, hogy megráncosodott kissé.

De nehogy a szemédbe dobd! Cukortartalma és ízvilága kellemes meglepetéseket rejthet számodra.

FONTOS!

A téli időszakban cefrézéskor érdemes pár dologra különösen figyelned:

  • a gyümölcsöt 15-20 °C hőmérsékletű, zárt helyiségben (ne a szabadban) cefrézd,
  • használj hidegtűrő élesztőt az irányított erjedés megindítására (nem sütőélesztő, hanem speciális gyümölcscefréhez használatos élesztő). Ez már 8-12 °C között kifejti hatását.
  • Sok helyen olvashatod, hogy kéthetesen a cefre elkészült, nyugodtan lepárolható. A mi tapasztalataink alapján télen érdemes még erre azért pár napot (7-10 nap) rászámítani, hogy az esetlegesen alacsonyabb hőmérséklet mellett is teljesen kierjedjen a cefréd.
Alma gyümölcs

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
  • R4 GIN 500ml 600x800

    R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR

    8.100 Ft (bruttó)
  • Réti Rumok

    Réti SZIRÉN Rum 40% 500ml (fél liter) – fehér rum

    8.500 Ft (bruttó)
  • Réti VIPERA GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)

    8.100 Ft (bruttó)
  • R2 GIN

    R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ

    7.600 Ft (bruttó)
Nutellás ginkoktél

Nutellás ginkoktél

Nutellás ginkoktél R2 Ginből Irsai Olivér szőlővelHozzávalók: 40ml R2 GIN (Réti évszak kollekció: Ősz Irsai Olivér szőlővel) 1 evőkanál mogyorókrém (akár Nutella) 50 ml tej jégkocka csokoládéreszelék vagy színes cukorgyöngy a díszítéshez Elkészítés Kezdd a...

Irsai Olivér, rendhagyó szőlőismertető

Irsai Olivér, rendhagyó szőlőismertető

A tartalomból: Születési körülményeid Külső és belső tulajdonságaid Kedvenc helyeid Barátságunk Olvasási idő: 3 perc Kedves Olivér! Szeretnénk köszönetet mondani azért, hogy vagy nekünk. Születésed nemcsak édesapádnak és édesanyádnak köszönheted, mint az emberek...

Új GIN a láthatáron

Új GIN a láthatáron

A tartalomból: TOMI ROCKY megcsinálta Új gin NŐKNEK - Bordó ...és FÉRFIAKNAK - Piros FŰSZER, ami összeköt: - Vaníliaszín Olvasási idő: 2 perc Tomi Rocky és a GIN Alcatrazban TOMI ROCKY megcsinálta Ha követitek híreinket, akkor biztos értesültetek már róla ti is, hogy...

Pin It on Pinterest