Kitalálod? Mit főzünk ma?
Nem, természetesen nem az ebéd készül az üstben. Pálinkát főzünk bérfőzetőink cefréiből.
De mi az a gyümölcs, amiből még ilyenkor cefrét készítenek?
Most ne beszéljünk azokról a renitensekről, akik még ilyenkor szedik elő a tavaly nyáron összegyűjtött gyümölcseiket. Ennyi ideig senkinek sem javasoljuk, hogy várjon a kifőzetéssel.
Több okból sem:
- A több hónapos cefre minősége össze sem hasonlítható egy friss anyagéval.
- Ha még nyáron készítették és az időjárás viszontagságainak is ki lett téve (magyarul kint hagyták a tűző napon, majd a téli hidegben), akkor könnyen előfordulhat, hogy teljesen tönkre megy.
- A hosszú tárolás az esetleg nem tökéletesen záródó hordók miatt az alkohol mennyiségének csökkenését eredményezheti.
Ezektől azonban most tekintsünk el.
Alma, a kitartó
A téli utolsó napjaiban is van olyan gyümölcs, ami tökéletes pálinkaalapanyag.
Ez nem más, mint az alma. Azok közül is a téli, viszonylag hosszú ideig eltartható fajták (pl.: Jonagold, Golden). Ha ilyen található a kamrádban, pincédben, csapj le rá! A nedvességtartalmából veszítve lehet, hogy megráncosodott kissé.
De nehogy a szemédbe dobd! Cukortartalma és ízvilága kellemes meglepetéseket rejthet számodra.
FONTOS!
A téli időszakban cefrézéskor érdemes pár dologra különösen figyelned:
- a gyümölcsöt 15-20 °C hőmérsékletű, zárt helyiségben (ne a szabadban) cefrézd,
- használj hidegtűrő élesztőt az irányított erjedés megindítására (nem sütőélesztő, hanem speciális gyümölcscefréhez használatos élesztő). Ez már 8-12 °C között kifejti hatását.
- Sok helyen olvashatod, hogy kéthetesen a cefre elkészült, nyugodtan lepárolható. A mi tapasztalataink alapján télen érdemes még erre azért pár napot (7-10 nap) rászámítani, hogy az esetlegesen alacsonyabb hőmérséklet mellett is teljesen kierjedjen a cefréd.
Réti Gasztromagazin
Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel
Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek
Ismerd meg! R3 GIN Valentin Napra
R3 GIN Ginkollekciónk harmadik tagját a tél és a szerelem ihlette. Az első palackok 2021-ben Valentin Napra limitált darabszámban kerültek forgalomba. Az idei évben pedig már elkészültek az újabb főzetek belőle. Főbb összetevőként a szerelem gyümölcseit (alma és füge)...
Programok a téli estékre
A tartalomból: Régen: A magyar Fonó pálinkával Most: A svéd Fredagsmys (Kellemes Péntek) ginnel, koktélokkal Rendezz közös téli estét te is R3 Ginnel és Réti Birs-Alma pálinkával Olvasási idő: 3 perc RÉGEN Az ünnepek fontossága Munka és szórakozás Dédszüleink,...
Egyedülálló kezdeményezés: “Tomi Rocky” GIN
"Tomi Rocky" GIN - A gin, aminek története van Új ginünk születésének 2 fő kiindulópontja: Mi szeretjük a Sportot! És szeretjük a Gint! Főzőmesterünk, Szilárd ifjúkori barátja, Magyarország egyetlen láb nélküli nyíltvízi paraúszója, Patkás Tamás, „Tomi Rocky” az idei...
Céges ajándék partnereidnek
Céges ajándék a partnereknek Közeleg az év vége! Itt az ideje, hogy beszerezd a céges ajándékokat partnereidnek! Rendelj Réti Gindobozt év végére céges partnereidnek! Nem kell mást tenned, csak küldj ÜZENETET! iroda@retipalinkahaz.hu Mit ajándékozz? Érdemes egy-két...