Koktélkészítés otthon – Csak elkezdeni nehéz

Ha veszed a bátorságot, kilépsz a komfortzónádból és a kedvenc vendéglátóhelyeden kipróbálsz pár koktélt a szokásos söröd, borod, pálinkád helyett, könnyen elkaphatod a Koktélláz nevű betegséget.

De hogy otthon is elkészítsed őket? Azt azért mégsem.

Kifogások, amiért sokan nem mernek belevágni az otthoni koktélkészítésbe.

Koktélkészítés otthon kifogások Rendetlen

Kifogások: 1. Rendetlen

Az elkészítés rendetlenséggel jár. Tény, hogy a koktélokhoz több alapanyagra van szükség. Az üvegek mellett a gyümölcsök, egyéb díszítőelemek nemcsak beterítik a pultot, de még ragadnak, maszatolnak is. Elkészül a koktél és a konyha kész csatatér!

Megoldás:

  • Készülj rá! A citromot szeleteld fel előre, zacskózd be és mehet a hűtőbe vagy akár a fagyasztóba is.   
  • A mosogató ne legyen messze a pulttól, ahol a koktélt elkészíted. Így a ragadós dolgokat, a mixert egyből el is öblítheted.
  • Ha nem csak egy pohárral fogtok inni az este folyamán, hagyd nyugodtan elő az eszközöket. Minek annyit dolgozni, ha még úgyis szükség lesz rá.
  • De ha csak egy italról van szó és nem szereted a rendetlenséget magad körül, nyugodtan rakj rendet. A koktél megvár! Egy kis idő nem is árt, hogy az ízek kellően összekeveredjenek, harmóniába kerüljenek.
Koktélkészítés otthon kifogások Bonyolult

Kifogások: 2. Bonyolult

Méricskélés, jégkészítés, a gyümölcsök előkészítése, házi szirupok gyártása. A receptek sokszor túl bonyolultak vagy annak tűnnek. Nagyon strapás! Bontok inkább egy üveg sört! Az mennyivel egyszerűbb:)

Megoldás:

  • A kevesebb alapanyagból összerakható koktélokkal kezdj! Jöhet a Gintonik vagy a Rumkóla.
  • A technikailag egyszerűbb elkészítéssel kezdőként jobban boldogulsz. Ha ezek már magabiztosan mennek, belevághatsz valami nehezebbe is.
  • A díszítésben a minimalista designt válaszd! Ez is jól fog mutatni, még elegáns is lesz. Ebben az esetben is jól jársz, ha előre elkészítesz néhány hozzávalót pl. a díszítőelemeket. És a jégről se feledkezz meg! Mindig legyen a fagyasztóban!
Koktélkészítés otthon kifogások Drága

Kifogások: 3. Drága

Egy csomó eszköz: shaker, szűrők, poharak, csavarók, hámozók.

Egy csomó ital: alkohol, szirupok, keserűk.

Nagyon sok ez. Főleg, ha még nem is a legolcsóbbakat választod.

Megoldás:

  • Nem kell mindent egyszerre. Szerezd be a dolgokat apránként! Van időd.
  • A fő alkoholok közül először a kedvenceidet vedd meg! Ha a gint szereted, mindenképpen a konyhádban a helye. De ha inkább whiskey-kedvelő vagy, akkor a gin még várhat.

Alapitalok:

  1. whiskey
  2. gin
  3. rum
  4. vodka
  5. tequila
  • Egyszerre csak egy-egy receptre koncentrálj!
Alapfelszerelés koktélkészítéshez
  • A báreszközökből kezdetnek egy alapfelszereléssel is tökéletesen elboldogulsz. Mik ezek?
  1. Koktél shaker (a 2 részes boston shakert ajánljuk)
  2. Koktélszűrő (Hawthorne szűrő belső fém rugóval a jég, nagyobb gyümölcsdarabok szűrésére)
  3. Italmérce (Jigger)
  4. Koktélos pohár (3 fő fajtája: Rocks, Coupe, Collins)
  5. Bárkanál
Koktél alapok név és fajták

Koktél! A szó története

Ha sikerült az összes kifogásod elhessegetni, jöhetnek a koktélok.

Koktél? Miről is beszélünk? Az italnevek eredetéről megszokhattuk már, hogy sohasem csak egy variáció létezik. Így van ez a koktéllal is. A koktél szó kialakulásáról három érdekes történetet is találtam.

  • Cock’s tail = kakasfarok

Az első elképzelés szerint a szó a kakas farkával függ össze és a 18. századi Amerikából származik. Akkoriban az országban rendkívül népszerűnek számítottak a kakasviadalok. A nyertes az lett, aki megölte ellenfelét, vagy a harc végén több farktolla maradt. A küzdelem végén a közönségnek pedig annyi különböző fajtából kevert italt járt, ahány farktolla maradt a győztes kakasnak. Ezt az italt angolul Drink on the cock’s tail-nek nevezték, ami hamarosan a mostani cocktail szóra egyszerűsödött le.

  •  Cock-tailings = csapmaradékok

A második variáció szerint azokat a likőröket, amik a hordók alján megmaradtak, nem akarták, hogy kárba vesszen. Ezért az összeset egy kisebb hordóba vegyítették, amire aztán csapot helyeztek. Innen a csapmaradékok, cock-tailings kifejezés, ami később a cocktail szóra rövidült le.

  • Coquetier = tojástartó

Végül egy francia eredet is elképzelhető. Ugyanis egy francia patikus, Peychaud úr kedvenc szórakozása volt, hogy különböző likőrökből, keserűkből alkotott kevert italokat barátai számára. A kreációkat tojáscsészében (Coquetier) szervírozta. Az angolok később ezt módosították a számukra könnyebben kiejthető és megjegyezhető cocktail szóra. A Peychaud keserű ma is létező márka. Megtalálható számos aperitifben és vacsora utáni italban.

Rövid short koktélok

Koktélfajták

A koktéloknak több csoportosítása is létezik. Legtöbbjük a következővel egész jól behatárolható.

  • Rövid (short) koktélok (pl.: Martini, Negroni)

A klasszikus, hagyományos koktélok közül a legtöbb ebbe a családba tartozik. Lehetnek kevert vagy rázott italok, amiket alacsony, rocks (whiskey-s) poharakban  szervíroznak.

Általában egy likőrből, egy keverőből (jég, szóda, keserű) és egy egyszerű díszítésből áll össze.

Highball koktélok
  • Highball koktélok (pl.: Cuba Libre)

Magas, elegáns, egyenes falú highball vagy collins pohár használatos ezekhez a koktélokhoz. Az elnevezés is a pohár típusából ered.

Két hozzávalója: a szóda vagy valamilyen szénsavas ital (pl. kóla) és a likőr.

Jellemzően hosszabb, könnyedebb italok, amik azok számára is ideálisak, akik az alkoholt csak kis mennyiségben, ritkán fogyasztják.

 

Highball pohár: 240-350 ml űrtartalmú

Collins pohár: 300-410 ml űrtartalmú

Különbség: A Collins pohár keskenyebb és magasabb a highball pohárnál

Kevert blended koktélok
  • Kevert (blended) koktélok (pl.: Pina Colada, Daiquiri)

Készülhetnek kézi vagy gépi mixerrel. Ezért az elkészítéshez már speciálisabb felszerelésre van szükség.

Gyakran szerepel az összetevők között gyümölcs, jég, tej.

Elkészítésükhöz gyakori a klasszikus receptek felhasználása egy kis pluszot hozzáadva, mint például fagyasztás, rázás, új likőrök hozzáadása.

  • Forró koktélok (pl.: Ír kávé)

Ők a másik végletbe tartoznak. Néhány ital (mint a kávé, az almabor, de akár a rum is) nem hidegen, hanem éppen, hogy forrón tálalva a legjobb. Ezek a koktélok sokszor egy-egy nemzet hagyományos kultúrájába tartoznak. Leginkább téli különlegességek. 

  • Tiki és különleges koktélok (pl.: Mai Tai)

Gyümölcsös, habos koktélok egzotikus nevekkel. Emellett jellemzőjük még a különleges poharak használata: húsvét-szigeti kőfejek, faragott bálványok vagy éppen egy kókuszdió pohár helyett. A cél ízben, látványban és névhasználatban is a figyelem felkeltése, az egzotikus nyaralás érzete.

  • Shooter koktélok (pl.: B52)

A legtöbb koktél lényege a kortyolgatáson van. Nem kell sietni vele. De vannak kivételek. A shooter-eket a legjobb, ha egyből lehúzod.

Rövid, gyors, mint egy jól irányzott pisztolylövés.

Fiatalabb, merészebb réteg számára tervezték. Gyakoriak a feltűnő színek, élesen elkülönülő rétegek és a lángoló tálalás. Mondhatnánk, hogy a régi pálinkafogyasztás mintájára: „húzd le egyből és érezd, ahogy a torkod égeti.” 

  • Egészséges és turmix koktélok (gyümölcsös és/vagy tejalapú)

Ha szeretsz egészségesen élni, akkor sem kell lemondani a koktélok élvezetéről.

Nem kell hozzá más, mint az alkoholt egészséges összetevőkkel, például friss gyümölccsel és joghurttal keverni.

Ha vegán koktélt szeretnél egyszerűen csak hagyd ki a tej alapú összetevőket.

  • Alkoholmentes koktélok (pl.: Shirley Temple)

A legtöbb koktélban van alkohol, de ez nem kötelező előírás. Sok híres receptnek létezik alkoholmentes, „szűz” változata is. Ezek ugyanolyan mutatósak, mint alkohollal készült társaik.

A világ legnépszerűbb koktéljai 2021

A világ legnépszerűbb koktéljai 2021

  1. Old fashioned (whiskey)
  2. Negroni (gin)
  3. Daiquiri (rum)
  4. Száraz Martini (gin)
  5. Margarita (tequila)
  6. Espresso Martini (vodka)
  7. Whiskey Sour (whiskey)
  8. Manhattan (whiskey)
  9. Aperol Spritz (prosecco)
  10. Mojito (rum)
Pina Colada Mojito Sex on the beach háromszög

A magyar trendek

Mik a magyar trendek? Erről kérdeztük Illés Dániel, bárkonzulenst a SoulCocktailtól.

„Az ország egyik fele leragadt a Piña Colada – Mojito – Sex on the beach háromszögben.

A másik, nyitottabb fele a vendégeknek a „Lepj meg!” mottót tűzi ki zászlójára.

Megjelentek a „Signature” italok: a bartenderhez köthető teljesen egyedi receptúrák alapján kreált alkotások.

Népszerű trend lett főleg a nagyvárosokban a „Classic twist” is. Itt a klasszikus, hagyományos koktélokon csavarnak egyet. Twist lehet egy alkotóelem kicserélése, hozzáadása vagy az alapital bármilyen modifikációja.”

Mondjuk egy modern klasszikust, az Espresso Martinit a következőképpen turbózhatsz fel:

  • Az eredeti ital vodkából, főzött eszpresszóból és kávélikőrből készül.
  • A csavar lehet a pluszban hozzáadott mogyorólikőr.
  • Vagy cseréld ki a vodkát egy kávés ízesítésű tequilával! És máris új ízeket vittél a hagyományos alapkoktélba.
Classic twist Espresso Martini mogyoróval

Koktél: Játék felnőtteknek

Látod, mennyi minden van egy koktélban? És ezek csak az alapok.

Ismerkedj vele!

Csak kezdd el és csináld!

Próbálgass!

Nézd meg, mi az, amit szeretsz!

Mi az,

  • ami könnyű neked,
  • ami szórakoztat,
  • amit a vendégeknek is szívesen kínálsz?

Lesznek félresikerült italok, rossz próbálkozások egészen biztosan. De ne add fel!

  • Az ember egész életében a játékra vágyik. A koktélkészítéssel ez a tiéd lehet.
  • Emellett fontos szerepe lehet a társas kapcsolatok mélyítésében is. Ha már egy kis gyakorlatra is szert tettél, hívj vendégeket! Csináljátok közösen és közben élvezzétek az együtt töltött időt!

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!

Mind a(z) 5 találat megjelenítve

  • R4 GIN 500ml 600x800

    R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR

    9.300 Ft (bruttó)
  • Réti VIPERA GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)

    9.300 Ft (bruttó)
  • R2 GIN

    R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ

    9.300 Ft (bruttó)
  • R3 GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL

    9.300 Ft (bruttó)
  • R1 GIN

    R1 GIN 40% 500ml (fél liter) – TAVASZ

    9.300 Ft (bruttó)
Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

  Hogy is van ez?Nyitottnak lenni Mindenre nyitottak vagyunk: ha szimpatikus a partner, jó az ötlet és azonosulni tudunk az értékrendjével. Mostanában egyre több olyan dologba belevágunk, amit régen elképzelhetetlennek tartottunk volna. Tényleg igaz az, hogy az...

A gin története: A GIN őrület nyomában

A gin története: A GIN őrület nyomában

A tartalomból: Miért kezdtünk gint mi is gint főzni? A gin története: az első lépések Genever: a holland bátorság Ginforradalom Angliában Gin: holland vagy angol? A gin végnapjai Feltámadás Gintonik A Martini és James Bond Kézműves ginek, új ízek Magyarország és a...

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

A tartalomból: Ízérzékenység kategóriái Nők illat- és ízérzékenysége Profi kóstolók Olvasási idő: 2 perc Ízérzékenység kategóriái Az embereket ízérzékenység szempontjából három kategóriába lehet sorolni: "nem-ízlelők" átlagosok rendkívüli érzékelők Ezenkívül a nemek...