RÉGEN
Az ünnepek fontossága
Munka és szórakozás
Dédszüleink, nagyszüleink idejében faluhelyen a munkás hétköznapok és az ünnepek még jól elkülönültek egymástól. Dologidőben kevés volt a szórakozás, ezért az ünnepeket nagy becsben tartották.
Öncélú dolgok helyett hasznosat
Idejük és tevékenységeik beosztásához az évszakok adták a keretet. Tavasztól őszig szükség volt a sok szorgos kézre a földeken. A tél időszakban, mikor kint már elfogyott a munka, jöhetett a betakarított termények feldolgozása.
A nők számára a fonás, a szövés, a hímzés és a varrás voltak a legfontosabb téli elfoglaltságok.
De a férfiaknak is akadt feladat. Kosarat fontak, seprűket kötöttek, az elromlott szerszámokat javították meg. Az ügyesebbek még a bútorkészítéssel is megpróbálkoztak.
Használati tárgyaikat gyakran díszítették, de külön dísztárgyakat nem készítettek. Abban a régi világban az öncélú, „haszontalan” dolgoknak helye nem volt.

Kovács János kosarat köt
Társaságban gyorsan telik az idő
A téli tevékenységeket nem tekintették igazi munkának, inkább érezték szórakozásnak. A munka jó hangulatú közegben folyt.
Gyakran kísérte mese, ének, játék és tréfálkozás. Társaságban gyorsabban telt az idő, kevésbé volt monoton a munka.
A mese szerepe
A közösségben, kalákában zajló munka során a vendéglátó család gondoskodott az ételről, italról, lámpafényről. Cserében a meghívottak a gazda téli munkájába is besegítettek.
A mesemondónak is kiváltságos szerep jutott. Ő tette elviselhetővé, szórakoztatóvá a munkát a többieknek. Osztáskor neki külön részt adtak.
A kalákában végzett munka kölcsönös volt. A rokonok és barátok visszaadták egymásnak, mindenki sorra került.
Ezeket a közös munkára szerveződött együttléteket Fonónak hívták (az egyik legáltalánosabb téli tevékenység, a fonás után).
Programok
ISMERKEDÉS: A régi időkben a házasulandó fiataloknak a fonók az ismerkedés színteréül is szolgáltak. Az esküvőket is a téli, dologtalan időszakban tartották.
ESZEM-ISZOM: Az eszem-iszom nem maradhatott el az ilyen estéken. A romlandó ételeknek a tél végére amúgy is el kellett fogynia. Gyakran fogyasztottak bort és pálinkát is.
JÁTÉKOK: Az ifjúság közös játékokkal múlatta az időt. Némelyiket csak lányok játszották, másokba a legényeket is bevették.
A lányok a fonókban megbeszélhették a férjfogó praktikákat és gyakran jóslásokat is végeztek.

Téli esték a fonóban
Rábcakapi Hagyományörző Egyesület
MOST
Lassítás, töltekezés
A régi időkben télen a falusi embernek jóval kevesebb munkája volt a földeken. Ilyenkor lassíthatott az életén, feltöltekezhetett a munkás tavasz előtt.
Ez a lassítás, töltekezés számunkra is hasznos lenne a mai, felgyorsult világban.
Együtt jobb!
A régi falusiakéhoz hasonló felfogást tapasztalhatsz meg, ha Svédországba látogatsz. A svédek rendszeresen tartanak olyan társas összejöveteleket, ahol a munka helyett a pihenésé a főszerep.
Itt is a közösségi együttlét a fontos. Szerintük a komor, téli időjárás együtt sokkal elviselhetőbb.
Tanuljunk tőlük! Ha ők mondják, biztos így van, hiszen nekik a téli szürkeségből igencsak kijut.
A svéd Fredagsmys
Jelentése: Hangulatos, kényelmes péntek
Főbb jellemzői:
RÁKÉSZÜLÉS: A péntek estéjüket előre megtervezik. Rákészülnek. Nem hagynak semmit a véletlenre. Előre bevásárolnak mindent. Az állami alkoholbolt (gin és egyéb koktél italok) kihagyhatatlan a hangulat megalapozásához.
Gyakran van az estének valamilyen tematikája is.
A vendéglátó otthona mindig rendezett. A díszítés nagyon fontos. Szeretik a gyertyákat, amik melegséget, barátságos hangulatot árasztanak. Kandallójukban hívogatóan pattog a tűz.
KÉNYELEM: Kényelmes öltözéket viselnek, bő ruhákat, amiben otthonosan érzik magukat. Nem szeretnek elegánsan feszengeni.
BESZÉLGETÉS, JÁTÉK, ZENE: A program gyakran filmnézés, beszélgetés vagy társasjátékozás. Utóbbiaknál a háttérben kellemes zene szól.
ÉTEL, ITAL: Gyakori az ételek közös elkészítése. Az egyszerű, kímélő fogásokat részesítik előnyben. Szeretik a mexikói taco-t, salátákat, mártogatósokat. Az ételt nem muszáj az asztalnál ülve megenni, akár a kanapén, játék közben is elfogyaszthatják. Az este folyamán a rágcsálnivalók, sütemények is előkerülnek.
A hangulatot emelik a finom italok is: gin, pezsgő, koktélok vagy a svéd forralt bor, a glögg.

Svéd Fredagsmys (Hangulatos Péntek)
Ginnel és koktélokkal
Kedvet kaptál hozzá? Próbáld ki te is!
Rendezz egy hangulatos péntek estét barátaidnak, családtagjaidnak pálinkával, kézműves magyar ginnel, egyszerűen elkészíthető koktélokkal!
A kellemes hangulat biztosításához jó szívvel ajánljuk Réti Pálinka- és Ginkollekciónk bármelyik tagját, de a téli időszakban kiemelten téli fűszerezésű R3 Ginünket vagy Birs-Alma pálinkánkat.
Forrás: https://www.lagomneked.hu/
Réti Gasztromagazin
Lepárlással készült italok: Pálinka, Gin
Témáink:
- Italkultúra
- Koktélok
- Cefrézés, gyümölcsök
- Termékbemutató
- Közösség, programok
1–6 termék, összesen 19 db
-
R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR
8.100 Ft (bruttó) -
Réti SZIRÉN Rum 40% 500ml (fél liter) – fehér rum
8.500 Ft (bruttó) -
Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)
8.100 Ft (bruttó) -
R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ
7.600 Ft (bruttó) -
R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL
7.600 Ft (bruttó) -
R1 GIN 40% 500ml (fél liter) – TAVASZ
7.600 Ft (bruttó)
Italokról innen-onnan JANUÁR
Januári BöngészőA tartalomból: Kézműves Italok HAJRÁ Koktél, a kultúrált alkoholfogyasztás csúcsa Sláger koktélok 2023-ra Aperitivo≠Aperitif Mit ivott Emily Párizsban? Olvasási idő: 8 perc 1. Az érték lesz az új mérték... Kézműves italok HAJRÁ! Megérkeztek az első...
Birs-Alma Pálinka
Birs-Alma vegyes gyümölcspálinka Birsből és almából álló különleges házasítás. A téli időszak nagy kedvence. A BIRS citrusosságával szinte harsog, az ALMA kellemes fűszeressége ezt kerekíti le lágyan. Alma Az alma végigkísérte az emberiség történetét (elég csak Ádámra...
Közvéleménykutatás a magyarok kedvenc szőlőiről
Szőlőt látni: tisztesség, áldás. Szőlőt a töviről leszakítani: haragosoddal békülsz. Szőlőt, fehéret, látni: nagy haszon. Szőlőt, fehéret, enni: jó és gazdagság… (Krúdy Gyula: Álmoskönyv)Közvéleménykutatás: Mi a kedvenc szőlőd? A hamarosan érkező Márton Napra és az...
Nutellás ginkoktél
Nutellás ginkoktél R2 Ginből Irsai Olivér szőlővelHozzávalók: 40ml R2 GIN (Réti évszak kollekció: Ősz Irsai Olivér szőlővel) 1 evőkanál mogyorókrém (akár Nutella) 50 ml tej jégkocka csokoládéreszelék vagy színes cukorgyöngy a díszítéshez Elkészítés Kezdd a...