Csoportosítás ízhatás alapján

Előzőleg a London Dry Ginnel, mint ginfajtával kapcsolatosan az elkészítés módját emeltük ki.

A klasszikus és a kortárs gin elkülönítésénél az előállítási mód nem érdekes. Itt az ízhatásokon van a hangsúly.

Klasszikus gin

Klasszikus gin

Kialakulásuk időben előbbre tehető a kortárs gineknél.

Ebben a stílusban a borókáé a főszerep. A többi növényi összetevő kevésbé erőteljes, inkább csak hátteret biztost és kiemel.

Gyakori párosítás a boróka mellé

  • az angyalgyökér,
  • a koriandermag,
  • az orriszgyökér
  • és a citrusfélék héja.

Bár a stílus legismertebb képviselői az Egyesült Királyságban, főleg Londonban találhatók, ez nem jelenti, hogy a világ más pontjain nem találkozhatunk a klasszikus stílussal.

Klasszikus ginek például: Gordon (Skócia), Tanqueray (Skócia), Beefeater (London, Anglia), Bombay (Anglia) vagy a Seagram’s (Egyesült Államok).

Kortárs gin

Kortárs Gin (Contemporary Gin)

Az utóbbi évek tendenciája inkább azt mutatja, hogy a gyártás a kortárs ginek irányába mozdult el.

Ezeknél a gineknél a boróka természetesen jelen van, továbbra is észrevehető, de más ízek, például a citrusfélék, a fűszerek és a virágjegyek hangsúlyosabbak, mint a klasszikus ginben.

Ez a stílus olyanokkal is meg tudja kedveltetni a gint, akik amúgy alapvetően pont a boróka erőteljes íze miatt nem szerették.  

A kortárs stílusú ginek fő ízkomponensei alapján megkülönböztethetünk:

  • virágos (Hendrick’s, Skócia),
  • gyógynövényes (D1 Gin, Anglia),
  • fűszeres (Opihr Oriental Spiced Gin, Anglia)
  • és citrusos (Monkey 47 Schwarzwald, Németország) dominanciájú italokat. De például az ausztrál Four Pillars ginjében a virágos és a fűszeres jegyek egyformán hangsúlyosak.

A kortárs stílus valóban globális, a világ minden táján készítik. Az amerikai kontinensen nagy népszerűségnek örvend, mégsem keverendő a regionális megnevezésekkel, mint például „amerikai gin”.

Ha a kortárs gint kóstolod és korábban a borókahangsúlyosabb gineket ismerted csak, akkor a ginhez való hozzáállásod érdemes fejben kicsit áthangolnod és nyitottan közelíteni feléjük. Így egészen biztosan nem fognak csalódást okozni.  

Réti Ginkollekció

Réti GIN

Réti Ginkollekciónk saját megítélésünk alapján inkább a kortárs ginek közé sorolnánk. A boróka hangsúlyosságát saját preferenciáink alapján is igyekeztünk egy kissé háttérbe szorítani a többi alkotóelem hangsúlyosságának növelésével.

Mivel a pálinka világából jöttünk, a pálinkaalapanyaguk szolgáló gyümölcsök és ízvilág jelentik számunkra az ismerős közeget. A Magyaroszágon termett gyümölcsök zamata utánozhatatlan, ezért a ginek elkészítésénél is a gyümölcsösség, a virágos jegyek kiemelése volt a fő szempont.

Fontos hangsúlyoznunk emellett, hogy a gin nem pálinka. A pálinka ízét teljesen kizártuk a késztési folyamatból, az ugyanis egy önmagában komplex ital. Ha egy pálinkát tonikkal keversz, nem hiszem, hogy újabb pohárral fogyasztanál belőle😊.

Az ízkomponenseket nézve

  • az R1 GIN virágos, citrusos jellegű,
  • az R2 GIN virágos,
  • az R3 GIN citrusos, enyhe fűszeres lecsengéssel.

 

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
  • R3 GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    R3 GIN 40% 500ml (fél liter)

    6.000 Ft (bruttó)
  • R2 GIN

    R2 GIN 40% 500ml (fél liter)

    6.000 Ft (bruttó)
  • R1 GIN

    R1 GIN 40% 500ml (fél liter)

    6.000 Ft (bruttó)
  • R1 GIN 100ml és krémdezodor 15ml BOX - Réti Pálinka és GIN

    GINSZERELEM csomag 2. 1 db 100 ml-es GIN és 1 db 15ml-es krémdezodor BOX

    3.200 Ft (bruttó)
Visszatérő vendég falunkban a gólya

Visszatérő vendég falunkban a gólya

A gólya ugyan félénk állat, mégis mindig az emberek szomszédságát keresve rak fészket. A tavasz kezdetén sokszor olvashatod, hallhatod a híradásokban, ha egy faluba visszatérnek a gólyák. Miért ez a nagy öröm? A gólyát régen a magyarok szerencsehozó madárnak...

Tudtad? – Miből készültek az első párlatok Magyarországon?

Tudtad? – Miből készültek az első párlatok Magyarországon?

A Válasz: BORBÓL Ha már a múlt héten a hagyományos pálinkákat említettük, nézzük meg valójában miből készültek kezdetben a pálinkák, párlatok hazánkban. Írásos emlékek alapján az 1300-as évek elején Károly Róbert királyunk feleségének, Erzsébet királynénak a...

Ginkóstolás – Kóstold a gint profi módon!

Ginkóstolás – Kóstold a gint profi módon!

Mitől más? Ha röviden szeretnénk arra válaszolni, hogy miben tér el a gin kóstolása mondjuk egy bórkóstolástól, akkor az az, hogy ha egy ginről mondjuk, hogy kakaós ízeket érzünk benne, akkor az akár ténylegesen benne is lehet a termékben, nemcsak úgy érződik, olyan...

Újranyitás a Réti Vendégházban

Újranyitás a Réti Vendégházban

Nyitás a szálláshelyeken  Az éttermek teraszai után a szálláshelyek május elsejétől a szálláshelyek is újra látogathatók az oltási igazolvánnyal rendelkezőknek. A Réti Vendégház a tavaszi nagytakarítás után május 6-ától nyitja újra kapuit. Lássuk, hogy a szálláshelyek...

Szólj hozzá!

consectetur nunc dapibus dictum id velit, id Praesent

Pin It on Pinterest