London ≠ Pannonhalma

Londont sokan tekintik a GIN globális fővárosának.

Tény, hogy a gin élvezeti italként (és nem gyógyhatású készítményként) való elterjedésében Anglia és fővárosa nagy szerepet játszott.

A pálinkánál egyértelmű, hogy ha Pannonhalmi Törkölypálinkáról beszélünk, akkor a pannonhalmi régiónak szerepet kell játszania a termék létrejöttében. Jelen esetben a pannonhalmi borvidéken termő fehér szőlőből kell készíteni.

A ginek esetében azonban London egészen mást jelent. A gin készítésének módjára utal. Egyfajta minőségellenőrzési kategóriát jelent.

London és Pannonhalma

Történelmi háttér

Kialakulásának oka a 18. és a 19. század eleji termékek tisztasági színvonalában keresendő.

Kezdetben a gineket nagyon vegyes, sokszor silány minőségű gabonából desztillálták. A keletkezett gabonaszesz durva ízét aztán gyakran édesítették vagy más módon hamisították, hogy iható legyen.

1832-ben a Coffey-féle finomítóoszlopos lepárlás megjelenésével lehetővé vált egy sokkal jobb minőségű, tisztább, alacsonyabb metanol tartalmú termék előállítása.

Az oszlopos desztillációval a párlat egészen 96 térfogatszázalékig felerősíthető (finomszesz).

Mivel az új stílus Londonban jelent meg, London Gin néven kezdték emlegetni.

Müller típusú lepárlóberendezés

London Dry Gin

A London Gin a desztillált ginek egy fajtája. A desztillált ginhez a borókával és más természetes növényekkel való újradesztillálást (lepárlást) követően ízesítő anyagok és további semleges alkohol is kerülhet.

Ez az, ahol a lényegi különbség keresendő. 

  • London Gin megnevezés előírja, hogy a kapott desztillátumnak az eredetileg legalább 96 % (V/V) alkoholtartalmú mezőgazdasági eredetű etil-alkohol borókával és más természetes anyagokkal történő desztillálása után még mindig legalább 70 térfogatszázalékosnak kell lenni. Konyhanyelven tehát nem szabad túlságosan lefőzni másodszorra. Különben romlik a tisztaság, nem kívánt ízhatások jelenhetnek meg, hasonlóan a pálinkához. Az újradesztillálást követően természetesen víz hozzáadásával a kívánt alkoholfokra állítható a gin. A Réti Ginek esetében ez 40 % (V/V). 
  • Az elkészült gin metanoltartalma nem haladhatja meg az 5 g/hl-t abszolút alkoholra vonatkoztatva.
  • A London gin esetében minden botanikai ízt desztillációval kell átadni a párlatba, azaz utólag nem áztathatók bele növényi anyagok.
  • Színezni semmilyen formában nem szabad.
  • A London Gin koncentrátumként készíthető, azaz lepárlás után további semleges alkoholt kaphat, feltéve, hogy az még mindig legalább 70 térfogatszázalékos és megfelel a metanoltartalom előírásainak.
  • A 2019/787-es legújabb EU rendelet már nem jelöli külön a London Gint és a London Dry Gint, mint opciót. Ugyanis a 2008-as rendeletet felváltó új szabályozás szerint a London Gin eleve száraz, azaz „dry” kell, hogy legyen. Ennek értelmében a végtermék 1 literében legfeljebb 0,1 gramm invertcukorban kifejezett édesítőtermék lehet.
London jelképei: London Dry Gin

Érdekesség

Miért engedélyezett minimális édesítés a „száraz” ginekben?

 

Engedélyezett édesítés „dry gin” esetében: a végtermék 1 literében legfeljebb 0,1 gramm invertcukorban kifejezett édesítőtermék.

 

A válasz: a hamisítók kiszűrése miatt. A törvény által megengedett cukrot ugyanis elsősorban nyomkövetésre használják a nagyobb márkák (mint a Gordon’s Gin). Ezeknek a „cukorfestékként” feltüntetett nyomjelző molekuláknak a segítségével szűrhetők ki a hamisítványok.

Réti GIN

Réti Ginkollekciónk mindhárom tagja megfelel a szigorúbb London Dry Gin meghatározásnak.

A legalább 96 térfogatszázalékos etil-alkoholba áztatjuk a borókát és más SZUPERTITKOS természetes anyagokat.

Német Müller típusú lepárlóberendezésünkön újradesztilláljuk az alapanyagokat. Az így kapott párlat alkoholtartalma még mindig jóval magasabb 70 %-nál. Ezt követően a hígításhoz szükséges víz az egyedüli anyag, ami a termékbe kerül.

A termék minőségét igyekszünk minél magasabb szinten tartani és a pálinkáinkhoz hasonlóan itt sem használunk édesítőszereket a termék előállításához. 

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
  • R4 GIN 500ml 600x800

    R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR

    9.300 Ft (bruttó)
  • Réti VIPERA GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)

    9.300 Ft (bruttó)
  • R2 GIN

    R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ

    9.300 Ft (bruttó)
  • R3 GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL

    9.300 Ft (bruttó)
Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

  Hogy is van ez?Nyitottnak lenni Mindenre nyitottak vagyunk: ha szimpatikus a partner, jó az ötlet és azonosulni tudunk az értékrendjével. Mostanában egyre több olyan dologba belevágunk, amit régen elképzelhetetlennek tartottunk volna. Tényleg igaz az, hogy az...

A gin története: A GIN őrület nyomában

A gin története: A GIN őrület nyomában

A tartalomból: Miért kezdtünk gint mi is gint főzni? A gin története: az első lépések Genever: a holland bátorság Ginforradalom Angliában Gin: holland vagy angol? A gin végnapjai Feltámadás Gintonik A Martini és James Bond Kézműves ginek, új ízek Magyarország és a...

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

A tartalomból: Ízérzékenység kategóriái Nők illat- és ízérzékenysége Profi kóstolók Olvasási idő: 2 perc Ízérzékenység kategóriái Az embereket ízérzékenység szempontjából három kategóriába lehet sorolni: "nem-ízlelők" átlagosok rendkívüli érzékelők Ezenkívül a nemek...