Mi a GIN?

Ahhoz, hogy egy szeszes italt ginnek lehessen nevezni, az uralkodó ízvilágot a borókának kell adnia. Minimális alkoholtartalma pedig el kell érje a 37,5 térfogatszázalékot. Ilyen egyszerű az egész.

Ebből következően sokszínűségét nem a boróka, hanem az előállításához felhasznált egyéb összetevők adják. Ezek leggyakrabban fűszerek, gyógynövények és újabban gyümölcsök, zöldségek is.

Gin

– A gin olyan borókaízesítésű szeszes ital, amelyet mezőgazdasági eredetű etil-alkohol borókabogyóval (Juniperus communis L.) való ízesítésével állítanak elő.

– A gin minimális alkoholtartalma 37,5 térfogatszázalék.

– A gin előállítása során kizárólag olyan aromaanyagok vagy aromakészítmények vagy mindkettő használhatók, amelyek biztosítják, hogy annak ízében a borókaíz domináljon.

Boróka, a gin fő alkotója

Előállítási módok

Hideg áztatás (Cold compounding)

A legegyszerűbb módszer. Ebben az esetben a borókát és a tetszés szerinti egyéb alapanyagokat hosszabb-rövidebb ideig (néhány órától néhány napig) semleges finomszeszben áztatják. Szűrést követően a gin készen is van. Ezek a ginek a bennük ázott anyagoktól gyógyteához hasonló színt kapnak.

Lepárlás (Desztillálás)

A lényeg, hogy a mezőgazdasági eredetű etil-alkohol (finomszesz) a borókával és az egyéb kiválasztott alapanyagokkal újra lepárlásra kerül. A kétszeres lepárlás jóval tisztább alkoholt eredményez.

  • Kifőzés előtt ezeket a fűszer- és gyógynövényeket alkoholban macerálhatják (áztathatják).
  • Létezik olyan módszer is, amikor az összetevők nem kerülnek bele közvetlenül a folyadékba, hanem egy szűrőkosárban vannak elhelyezve a lepárlóberendezésben. Ez a gőzinfúziós technika.

Egy „lövés” vagy több „lövés” (One shot, Multiple shot)

  • A desztillálás végezhető úgy, hogy az összes alapanyag egyszerre (one shot) belekerül a lepárlásra szánt alkoholba vagy annak gőzébe (gőzinfúzió).
  • Főleg a nagyüzemi ginkészítőknél gyakori, hogy a növényi anyagokat külön-külön vagy csoportosan desztillálják (multiple shot). Így lehetővé válik számukra, hogy elkészíthessék egy-egy botanikai anyag koncentrált formáját. Ennek köszönhetően az előírt receptúra mindig könnyen összeállítható, adott esetben megváltoztatható.

Vákuumdesztilláció

Normál légköri nyomáson a víz 100 °C-on, az etanol 78 °C-on kezd el forrni. Vákuum alkalmazásával már alacsonyabb hőmérsékleten is elérhető ez a forráspont (mintha kuktában főznél). Így egy-egy a hőmérséklet változására érzékeny anyag könnyebben megőrizhető eredeti állapotában. Ez egy viszonylag új, még nem túl gyakran alkalmazott technika.

Müller típusú lepárlóberendezés

Réti GIN

Réti Ginkollekciónk mindhárom tagja a desztillált ginek közé tartozik.

A borókát és a többi SZUPERTITKOS összetevőt lepárlás előtt mezőgazdasági eredetű (kukorica, búza) etilalkoholban áztatjuk (maceráljuk).

Ezt követően német Müller típusú lepárlóberendezésünkön az összes alapanyagot egyszerre (one shot) újradesztilláljuk.  

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
  • R2 GIN

    R2 GIN 40% 500ml (fél liter)

    6.000 Ft (bruttó)
  • R1 GIN

    R1 GIN 40% 500ml (fél liter)

    6.000 Ft (bruttó)
  • R3 GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    R3 GIN 40% 500ml (fél liter)

    6.000 Ft (bruttó)
  • R1 GIN 100ml és krémdezodor 15ml BOX - Réti Pálinka és GIN

    GINSZERELEM csomag 2. 1 db 100 ml-es GIN és 1 db 15ml-es krémdezodor BOX

    3.200 Ft (bruttó)
Barack, a legdrágább pálinkánk – miért is?

Barack, a legdrágább pálinkánk – miért is?

Sárgabarack, a legdrágább pálinkánk - miért is? A bolti pálinka drága Sokszor halljuk főleg magánfőzőktől, bérfőzetőktől, hogy miért olyan drága a pálinka a boltokban? Hiszen már a főzést terhelő adót is eltörölték. Először e tekintetben tegyük tisztába a dolgokat! A...

A tökéletes barackpálinka titka

A tökéletes barackpálinka titka

Mi a tökéletes barackpálinka titka? Tökéletes aroma Első feladat, hogy tisztázzuk, neked milyen ízvilág jut eszedbe, ha a tökéletes sárgabarackpálinkára gondolsz? Az elegáns, könnyed, virágos, barackjoghurtos illat és íz az, amit elvársz? Vagy inkább nagymamád...

Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN

Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN

Tanulj meg cefrézni! Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN!   Szereted a pálinkát? Ehhez szeretnéd a cefrét magad elkészíteni? - Amiben a saját munkád is benne van, annak nincs párja:) Vagy csak nem szeretnéd, ha a kertedben található gyümölcsök kárba vesznének? -...

Szólj hozzá!

Pin It on Pinterest