Mitől más?

Ha röviden szeretnénk arra válaszolni, hogy miben tér el a gin kóstolása mondjuk egy bórkóstolástól, akkor az az, hogy ha egy ginről mondjuk, hogy kakaós ízeket érzünk benne, akkor az akár ténylegesen benne is lehet a termékben, nemcsak úgy érződik, olyan az ízvilága.

Emiatt a ginek kóstolása egy kicsivel tárgyilagosabb is összehasonlítva az egyéb italokat. Kevesebb a belemagyarázás.

R2 GIN szölös íz

Ginkóstolás fő érzékszervei

Orr – szaglás

Ginkóstoláskor szánkhoz emelve a poharat az orrunk az az érzékszerv, ami egyből működésbe lép. A szaglás felelős a későbbi ízlelésért is, kivéve a keserű, édes és sós alapízeket.

Az első szippantással rögtön a legfinomabb, legillékonyabb aromákat érezzük meg, amik nagyon gyorsan elpárolognak. Ezek a fő illatjegyek.

A fő illatjegyeket követően érezhető illatok adják a középső illatjegyeket. Ezek a párlat leginkább domináns aromái.

Ezt követően már csak az alapillatjegyek maradnak. Ezek, amik leghosszabban kitartanak.

 

Orr szaglás a ginkóstoláshoz

 

Nyelv – nyelés és ízlelés

A szaglást követően az ital lenyelésével a szánkban is végbemegy a „szaglási folyamat”.

Hogy kell ezt érteni? A keserű, édes, sós alapízeket a nyelvünk segítségével már akkor megérezzük, amikor a szánkba kerül egy étel, ital. De amikor le is nyeljük azt, ezek az alapízek kiteljesednek, sokkal gazdagabbak lesznek.

Például a csokoládé édes ízén kívül megérezzük a kakaó gazdagságát, esetleg a benne rejlő gyümölcsösséget, amit a nyelés előtt nem is sejtettünk.

Nyelv nyelés a ginkóstoláshoz

Ginkóstolás a gyakorlatban

Kezdjük azzal, hogy gint ugyan ritkán és kevesen isznak önmagában, a profi kóstolás mégis így zajlik.

A versenyeken ez lehet, hogy alapkövetelmény, de a mi szubjektív véleményünk az, hogyha te nem szereted a gint önmagába, akkor még a kóstolás kedvéért sem muszáj így innod. Nyugodtan vedd elő kedvenc tonikodat, vagy ha a tonik sem a kedvenced, készíts egy citromos koktélt belőle. A gin aromája ilyen formában még inkább kiteljesedhet, sokszor más italokkal vegyítve eltérő ízvilágot varázsol elő magából.

 • Előkészületek – Válassz egy gint, ha lehet szobahőmérsékletűt, hogy az aromák jobban előjöjjenek.

A pohár itt nem olyan lényeges, mint pálinka esetében, ahol a tulipán forma mára szinte előírás. A gin sokszor erőteljesebb fűszerezéssel bír egy pálinka gyümölcsillatánál, úgyhogy egészen biztos normál pohárból is érezni fogjuk.

Pohár ginkóstoláshoz

 

 • Töltsd ki a gint és helyezkedj el kényelmesen. Legyen a kezed ügyében toll és papír.
 • Rögtön szagold meg az italt, de ne túl közelről (7-10 cm). Ne szagolj bele túl erősen, épp csak annyira, hogy érezd az illatot. Jegyezd meg, mit érzel. Ezek lesznek a fő illatjegyek.
 • Tarts szünetet, és írd le, ami az illatról eszedbe jut. Az egyes szaglások között tisztításként szagold meg a kézfejed vagy a könyökhajlatod.
 • Jöhet a második illatminta. Lélegezz az elsőnél mélyebbet, de még mindig ne túl mélyet. Most érezheted meg a közép- és alapillatjegyeket. Ne törjön le, ha úgy érzed, semmivel nem tudsz többet, mint az első próbálkozás után. Ezeket már nem olyan egyszerű felismerni, gyakorlat kell hozzá. Sok gint „kell” addig elfogyasztanod, mire profivá válsz. Ez a jó az egészben. Segíthet a felismerésben, ha a gin címkéjén az összetevőket illetően is találsz egy kis útmutatást.

 

 • Ha az illatjegyeket leírtad, végre jöhet a kóstolás. Kis kortyot vegyél a szádba és nyelés előtt tartsd benn egy pillanatig. Milyennek érezted? Sűrű vagy inkább vékony? Szárította a nyelved? Kicsit égetett? Édes, savanyú vagy inkább keserű volt?
 • Itt nem állhatsz meg. Kell egy újabb korty. Miután lenyelted, lélegezd ki mélyen. Változott valami az előző ízekhez képest? A borókaíz intenzívebb lett? Vagy inkább több citrusosság került bele? Esetleg már a süteményes ízek dominálnak (fahéj, gyömbér)? Figyeld meg, hogy milyen jegyek maradnak meg a szádban! Hosszan megmaradnak ezek vagy csak rövid ideig? Fontos kérdés: Innál még belőle?😉
 • Kortyolj bele harmadszor is, majd lélegezz megint mélyen ki. Az eddig megfejtett ízek mögött most veheted észre, mi húzódik a háttérben. Ha ez még nem megy, akkor az eddigi ízeket tanulhatod, ismételheted ezzel a korttyal.

Javaslatunk

Ha ennyi illatolás és kóstolás után úgy döntesz, hogy a kóstolt gin harmonizál a te ízvilágoddal (azaz bejön neked), nyugodtan ragadj le nála.

Fogyaszd ezt a fajtát hosszabb ideig, így rögzülnek a benne lévő alkotóelemek, és csak ezt követően lépj tovább. Persze csak, ha akarsz.

Réti Ginkollekció

Réti GIN

Szeretnénk egy kis segítséget adni Réti Ginkollekciónk kóstololásához. A legjellemzőbb összetevőket kiemeltük neked, hogy könnyebben felismerhesd őket.

 • az R1 GIN: citrom, bodzavirág,
 • az R2 GIN: Irsai Olivér szőlő,
 • az R3 GIN: füge, alma, narancs, fahéj.

Kóstold meg kollekciónkat akár sorrendben, akár választásod szerint!

Jó kísérletezést kívánunk hozzá!

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
 • R3 GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

  R3 GIN 40% 500ml (fél liter)

  6.000 Ft (bruttó)
 • R2 GIN

  R2 GIN 40% 500ml (fél liter)

  6.000 Ft (bruttó)
 • R1 GIN

  R1 GIN 40% 500ml (fél liter)

  6.000 Ft (bruttó)
 • R1 GIN 100ml és krémdezodor 15ml BOX - Réti Pálinka és GIN

  GINSZERELEM csomag 2. 1 db 100 ml-es GIN és 1 db 15ml-es krémdezodor BOX

  3.200 Ft (bruttó)
A tökéletes Gintonik titka

A tökéletes Gintonik titka

A tökéletes Gintonik Az ital tökéletes elkészítésének a kulcsa az előkészítésben rejlik. Fontos, hogy minden hozzávalót és szükséges eszközt készíts a kezed ügyébe. Így az összeállítás könnyen megy majd, nem kell kapkodnod. Azt szeretem a gintonikba a pálinkával...

Házi bivaly a Hanságban

Házi bivaly a Hanságban

Mikor vendégeink a környék látnivalóiról kérdeznek minket, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot az elsők között szoktuk említeni. Lébény és Tárnokréti közti szakaszon található a park legvédettebb része. Ide telepítették át a Fertő-tó mellől a szürkemarha- és...

10 fontos dolog a Gintonikról

10 fontos dolog a Gintonikról

1. A tonik alapanyaga, a kinin a Dél-Amerika őserdeiben elterjedt kínafafélék kérgéből származik. 2. A kínafa kérgéből nyert kivonatot kezdetben hidegrázás ellen és izomlazítóként használták. A 17. századtól kezdték el a malária ellen alkalmazni, megkönnyítve ezzel az...

Ginteszt győztes az R2 GIN

Ginteszt győztes az R2 GIN

Az ismert gasztroújság, a VINCE Magazin májusi számában a hazai gineket vizsgáztatta tesztszekciójában. Népes, 21 tagú mezőnyben Réti Ginkollekciónk második tagja az R2 GIN végzett az első helyen.  A vetélytársak Az indulók között ott volt szinte az összes hazai...

Szólj hozzá!

Donec mi, felis libero. ipsum eget leo

Pin It on Pinterest