Pálinka és 2020 óta Gin is készül a Réti Pálinkaházban ugyanazon a német Müller típusú lepárlóberendezésen. Kérdezhetnéd, hogy egy gép, hasonló készítési technika (már, ami a lepárlást illeti), akkor mégis mi a különbség?

Ezeket próbáltuk összegyűjteni neked:

1. Alapanyag

 

A pálinka gyümölcsből (Magyarországon termett) készül, ezt erjesztjük meg, majd főzzük ki desztilláció útján.

A gin alapanyaga mezőgazdasági eredetű etil-alkohol, ami általában gabonaszeszt jelent. De készülhet még burgonyából, törkölyből, borból, melaszból és ritkán gyümölcsökből is.  

Mezőgazdasági eredetű etil-alkohol (más néven finomszesz): olyan nagy tisztaságú égetett szesz, ami legalább 96 térfogatszázalék etil-alkohol és 3–4% víz mellett csak nyomokban tartalmaz egyéb összetevőket.

Alapanyagok gin és pálinka

2. Ízesítés

A pálinkához a gyümölcsön kívül más nem kerül, tehát nem lehet ízesíteni (cukor), nem tartalmazhat mesterséges aromákat, színezéket (kivéve a természetes hordós érlelést és az ágyazást).

A gin készítésénél a finomszeszen kívül kötelező összetevő a boróka (ettől gin a gin). Ezenkívül használhatók egyéb természetes növények (fűszerek, gyógynövények, gyümölcsök), aromaanyagok és édesítőszerek is. Egy a lényeg, hogy a borókaíz fellelhető legyen benne.

Ízesítés pálinka és gin

3. Változatok száma

A gin összetevőiből adódóan sokkal változatosabb képet mutat, a variációk száma végtelen. Készítése egy érdekes játék az ízekkel, illatokkal.

A pálinkánál ugyan a gyümölcsök párosítására, házasítására szintén van lehetőség, de nem ez a jellemző. Egy időben voltak ugyan próbálkozások ilyen irányban. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy sokan már egy-két gyümölcs direkt házasítását is kissé lenézően „vegyes” pálinkaként értelmezik. Persze az egyes gyümölcsfajtákon belül azért vannak különbségek. Teljes más íze van például a besztercei szilvának és a Stanley fajtának. Valamint a pálinkánál az egyes évjáratok szerepe sokkal erőteljesebb, a felhasznált gyümölcsalapanyag miatt.

4. Időtényező

Aki főzetett már pálinkát, az tudja, hogy a pálinka íze főzés után teljesen más, mint 1-2 hónappal később. A pálinkák egyes fajtáinak kifejezetten jót tesz a „kor” (lásd birs). Ugyanakkor szerintünk egyes gyümölcsök (pl. egy illatosabb szőlő) veszítenek az illatukból, frissességükből bizonyos idő után. Ezeket nem érdemes évekig tartogatni.😊

Ez a változás ugyan a gineknél is megfigyelhető, de csak közvetlenül a főzés utáni időszakban.

5. Tisztán vagy keverve

A pálinka fogyasztása önmagában ajánlott. Létezik ugyan pár olyan koktél, amihez használható a pálinka, de ezek száma elenyésző.

Van ugyan egy-két olyan „elvetemült”, aki a gint is tisztán fogyasztja, de a nagy többségnek a gin szó hallatán a tonik ugrik be. A gin-tonik a legelterjedtebb fogyasztási mód. Tehát hosszú italként, keverve terjedt el leginkább az emberek körében. Ezenkívül számos koktél receptjének leírásában is megtalálhatod az összetevők között. Elég akár a Martinira vagy a Gin Fizz-re gondolni. Ahogy az összetevőknél számos variáció létezik, úgy a fogyasztási módban is rengeteg ötletes megoldás található.

Pálinka- és ginfogyasztás nyáron és télen

6. Nyár vagy Tél

Nyilván mind a két italtípust egész évben lehet fogyasztani, de a pálinkafogyasztás jellemző ideje a hidegebb, téliesebb időjáráshoz köthető.

A gin ezzel ellentétben inkább a nyári melegek itala, főleg a sok jéggel elkészített gin-tonik miatt.

Az összehasonlításból látható, hogy a pálinka és a gin remekül kiegészíti egymást. Ha az egyiket pont nem kívánod, akkor a másik biztosan jól fog esni.

Ha megszomjaztál, nálunk mindkettőt megtalálod!

Réti Pálinka és Gin  

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
  • R3 GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    R3 GIN 40% 500ml (fél liter)

    6.000 Ft (bruttó)
  • Cseresznye

    Cseresznye pálinka 40% 500ml (fél liter)

    7.000 Ft (bruttó)
  • R2 GIN

    R2 GIN 40% 500ml (fél liter)

    6.000 Ft (bruttó)
  • Irsai Olivér szőlőpálinka 500ml

    Irsai Olivér szőlőpálinka 40% 500ml (fél liter)

    7.300 Ft (bruttó)
  • R1 GIN

    R1 GIN 40% 500ml (fél liter)

    6.000 Ft (bruttó)
  • R1 GIN 100ml és krémdezodor 15ml BOX - Réti Pálinka és GIN

    GINSZERELEM csomag 2. 1 db 100 ml-es GIN és 1 db 15ml-es krémdezodor BOX

    3.200 Ft (bruttó)
  • Réti Kényeztető csomag életmódváltóknak női

    Sport+Kényeztetés csomag életmódváltóknak 1. (1-4.hét)

    6.200 Ft (bruttó)
  • Réti cigánymeggy pálinka

    Cigánymeggy pálinka 40% 500ml (fél liter)

    7.000 Ft (bruttó)
  • GINSZERELEM csomag 3. 1 db 100 ml-es GIN és kandírozott citromhéj drazsé BOX

    3.600 Ft (bruttó)
  • Kényeztető csomag életmódváltóknak 2 - Réti Pálinka és GIN

    Sport+Kényeztetés csomag életmódváltóknak 2. (5-8.hét)

    5.800 Ft (bruttó)
Visszatérő vendég falunkban a gólya

Visszatérő vendég falunkban a gólya

A gólya ugyan félénk állat, mégis mindig az emberek szomszédságát keresve rak fészket. A tavasz kezdetén sokszor olvashatod, hallhatod a híradásokban, ha egy faluba visszatérnek a gólyák. Miért ez a nagy öröm? A gólyát régen a magyarok szerencsehozó madárnak...

Tudtad? – Miből készültek az első párlatok Magyarországon?

Tudtad? – Miből készültek az első párlatok Magyarországon?

A Válasz: BORBÓL Ha már a múlt héten a hagyományos pálinkákat említettük, nézzük meg valójában miből készültek kezdetben a pálinkák, párlatok hazánkban. Írásos emlékek alapján az 1300-as évek elején Károly Róbert királyunk feleségének, Erzsébet királynénak a...

Ginkóstolás – Kóstold a gint profi módon!

Ginkóstolás – Kóstold a gint profi módon!

Mitől más? Ha röviden szeretnénk arra válaszolni, hogy miben tér el a gin kóstolása mondjuk egy bórkóstolástól, akkor az az, hogy ha egy ginről mondjuk, hogy kakaós ízeket érzünk benne, akkor az akár ténylegesen benne is lehet a termékben, nemcsak úgy érződik, olyan...

Újranyitás a Réti Vendégházban

Újranyitás a Réti Vendégházban

Nyitás a szálláshelyeken  Az éttermek teraszai után a szálláshelyek május elsejétől a szálláshelyek is újra látogathatók az oltási igazolvánnyal rendelkezőknek. A Réti Vendégház a tavaszi nagytakarítás után május 6-ától nyitja újra kapuit. Lássuk, hogy a szálláshelyek...

Szólj hozzá!

elit. suscipit Nullam ut Praesent id facilisis quis id, ut consequat. tristique

Pin It on Pinterest