Valószínű, hogy az Old Tom Gin az egyik legnehezebben körülírható gintípus, de az biztos, hogy a legjobb történet mégis ehhez a fajtához fűződik.

Old Tom Gin, a macskás sztori

Hogy kerül a macska a ginbe?

Hát ez az. Jöjjenek a lehetséges variációk és ki-ki válasszon a neki legszimpatikusabból.😉

 • Az 1700-as évek Angliájában a ginőrület tetőfokán egy leleményes ingatlantulajdonos, Dudley Bradstreet a következőt találta ki az angol szesztilalmi rendelet megkerülésére. Egy londoni kis épület ablakába egy öreg macskát🐈 ábrázoló táblát akasztott. A macska mancsa alatt egy rés volt. A szomjas városlakóknak ide kellett bedobni a pénzérmét, majd a következőt mondani: „Cica, adj 2 pennyért gint!” És már folyt is a tábla alatt felszerelt ólomcsövön keresztül a nedű. Nem kellett mást csinálni, csak a szájat a cső végéhez tenni.
 • Egy kevésbé izgalmas változat szerint, a névadó macska szerencsétlenül beleesett egy gines kádba és szegény így lelte halálát. A kád később hordóvá módosult. Sok 1800-as évekbeli márka a macskával és a hordóval reklámozta magát. A londoni Boord’s gin címkéjén is ott látható a gines hordó tetején egy sötét színű macska.
 • A harmadik és talán leginkább valószínű (de legunalmasabb) magyarázat Thomas Chamberlain, ginmester nevéhez kötődik. Inasa Thomas Norris szeretett volna úgy tisztelegni mestere tudása előtt, hogy az általa gyártott gint „Old Tom”-nak nevezte el. Így viszont sajnos a macska ki is került a történetből.
Old Tom gin stílus

Old Tom Gin – Miben más?

Az biztos, hogy az 1800-as években a gint gyakran emlegették Old Tomként. Ebben az időben, amíg a Coffey-féle finomítóoszlopos lepárlás nem terjedt el, a gin minőségét gyakran cukrozással, egyéb fűszerezéssel (fahéj, Cayenne-bors, édesgyökér) próbálták javítani. A lepárlási technika fejlődésével erre már nem volt olyan nagy szükség. Így a gin íze a „szárazabb” irányba (nem édesített) tolódott.

Az Old Tom gin egy másik lényeges jellemzője lehetett az érlelés. Ekkor ugyan még nem beszélhetünk direkt érlelt ginekről, sokkal inkább a szükség hozta így. Hiszen a gin szállítására leginkább hordókat használtak. A szállítás közben akaratlanul is némi érlelésen ment át az ital.

A mai lepárlók Old Tom Ginjeikben ez a két vonal fedezhető fel:

 • egyesek a víztiszta, érleletlen dry ginhez kevés hozzáadott cukorral és erőteljes fűszerezéssel hoznak létre egy édesebb, fűszeres profilt. (Hayman’s, Egyesült Királyság)
 • mások a klasszikus növényi receptúrával desztillált kukorica- és árpaszeszt lefőzés után boroshordókban érlelik, míg borostyán színt nem kap. (Ransom’s, Egyesült Államok)

Mindkét receptről azt állítják, hogy történelmileg megfelel az Old Tom elvárásainak.

Réti Ginkollekció

Réti GIN

Réti Ginkollekciónk egyik tagja sem tartozik az Old Tom Ginek közé.

A cukrozás nem a mi műfajunk, az édesebb ízeket kizárólag gyümölcsök hozzáadásával akarjuk elérni. Az Old Tom stílusnál jellemző erőteljes fűszerezést is túl soknak találjuk. Az érlelés pedig ott gyakori és jól alkalmazható, ahol az előállítók már eleve rendelkeznek boros vagy whiskey-s hordókkal, amit a gin érleléséhez is fel tudnak használni.

A Magyaroszágon termett gyümölcsök zamata utánozhatatlan, ezért a ginek elkészítésénél is a gyümölcsösség, a virágos jegyek kiemelése volt a fő szempont.

Réti Ginkollekciónk fő ízvilága:

 • az R1 GIN virágos, citrusos jellegű,
 • az R2 GIN virágos,
 • az R3 GIN citrusos, enyhe fűszeres lecsengéssel.

 

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
 • R3 GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

  R3 GIN 40% 500ml (fél liter)

  6.000 Ft (bruttó)
 • R2 GIN

  R2 GIN 40% 500ml (fél liter)

  6.000 Ft (bruttó)
 • R1 GIN

  R1 GIN 40% 500ml (fél liter)

  6.000 Ft (bruttó)
 • R1 GIN 100ml és krémdezodor 15ml BOX - Réti Pálinka és GIN

  GINSZERELEM csomag 2. 1 db 100 ml-es GIN és 1 db 15ml-es krémdezodor BOX

  3.200 Ft (bruttó)
Június 12: A Gin Világnapja

Június 12: A Gin Világnapja

Története Ma, június 12-én ünnepeljük a Gin Világnapját. Az első megemlékezést 2009-ben tartották erről a világszerte népszerű italról. Az angol Neil Houston azért szervezte meg ezt a napot, hogy összehozza barátait egy közös ginivászatra Birmingham. A következő évben...

A tökéletes Gintonik titka

A tökéletes Gintonik titka

A tökéletes Gintonik Az ital tökéletes elkészítésének a kulcsa az előkészítésben rejlik. Fontos, hogy minden hozzávalót és szükséges eszközt készíts a kezed ügyébe. Így az összeállítás könnyen megy majd, nem kell kapkodnod. Azt szeretem a gintonikba a pálinkával...

Házi bivaly a Hanságban

Házi bivaly a Hanságban

Mikor vendégeink a környék látnivalóiról kérdeznek minket, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot az elsők között szoktuk említeni. Lébény és Tárnokréti közti szakaszon található a park legvédettebb része. Ide telepítették át a Fertő-tó mellől a szürkemarha- és...

10 fontos dolog a Gintonikról

10 fontos dolog a Gintonikról

1. A tonik alapanyaga, a kinin a Dél-Amerika őserdeiben elterjedt kínafafélék kérgéből származik. 2. A kínafa kérgéből nyert kivonatot kezdetben hidegrázás ellen és izomlazítóként használták. A 17. századtól kezdték el a malária ellen alkalmazni, megkönnyítve ezzel az...

Szólj hozzá!

Pin It on Pinterest