Koktélkészítés otthon – Csak elkezdeni nehéz
Ha veszed a bátorságot, kilépsz a komfortzónádból és a kedvenc vendéglátóhelyeden kipróbálsz pár koktélt a szokásos söröd, borod, pálinkád helyett, könnyen elkaphatod a Koktélláz nevű betegséget.
De hogy otthon is elkészítsed őket? Azt azért mégsem.
Kifogások, amiért sokan nem mernek belevágni az otthoni koktélkészítésbe.

Kifogások: 1. Rendetlen
Az elkészítés rendetlenséggel jár. Tény, hogy a koktélokhoz több alapanyagra van szükség. Az üvegek mellett a gyümölcsök, egyéb díszítőelemek nemcsak beterítik a pultot, de még ragadnak, maszatolnak is. Elkészül a koktél és a konyha kész csatatér!
Megoldás:
- Készülj rá! A citromot szeleteld fel előre, zacskózd be és mehet a hűtőbe vagy akár a fagyasztóba is.
- A mosogató ne legyen messze a pulttól, ahol a koktélt elkészíted. Így a ragadós dolgokat, a mixert egyből el is öblítheted.
- Ha nem csak egy pohárral fogtok inni az este folyamán, hagyd nyugodtan elő az eszközöket. Minek annyit dolgozni, ha még úgyis szükség lesz rá.
- De ha csak egy italról van szó és nem szereted a rendetlenséget magad körül, nyugodtan rakj rendet. A koktél megvár! Egy kis idő nem is árt, hogy az ízek kellően összekeveredjenek, harmóniába kerüljenek.

Kifogások: 2. Bonyolult
Méricskélés, jégkészítés, a gyümölcsök előkészítése, házi szirupok gyártása. A receptek sokszor túl bonyolultak vagy annak tűnnek. Nagyon strapás! Bontok inkább egy üveg sört! Az mennyivel egyszerűbb:)
Megoldás:
- A kevesebb alapanyagból összerakható koktélokkal kezdj! Jöhet a Gintonik vagy a Rumkóla.
- A technikailag egyszerűbb elkészítéssel kezdőként jobban boldogulsz. Ha ezek már magabiztosan mennek, belevághatsz valami nehezebbe is.
- A díszítésben a minimalista designt válaszd! Ez is jól fog mutatni, még elegáns is lesz. Ebben az esetben is jól jársz, ha előre elkészítesz néhány hozzávalót pl. a díszítőelemeket. És a jégről se feledkezz meg! Mindig legyen a fagyasztóban!

Kifogások: 3. Drága
Egy csomó eszköz: shaker, szűrők, poharak, csavarók, hámozók.
Egy csomó ital: alkohol, szirupok, keserűk.
Nagyon sok ez. Főleg, ha még nem is a legolcsóbbakat választod.
Megoldás:
- Nem kell mindent egyszerre. Szerezd be a dolgokat apránként! Van időd.
- A fő alkoholok közül először a kedvenceidet vedd meg! Ha a gint szereted, mindenképpen a konyhádban a helye. De ha inkább whiskey-kedvelő vagy, akkor a gin még várhat.
Alapitalok:
- whiskey
- gin
- rum
- vodka
- tequila
- Egyszerre csak egy-egy receptre koncentrálj!

- A báreszközökből kezdetnek egy alapfelszereléssel is tökéletesen elboldogulsz. Mik ezek?
- Koktél shaker (a 2 részes boston shakert ajánljuk)
- Koktélszűrő (Hawthorne szűrő belső fém rugóval a jég, nagyobb gyümölcsdarabok szűrésére)
- Italmérce (Jigger)
- Koktélos pohár (3 fő fajtája: Rocks, Coupe, Collins)
- Bárkanál

Koktél! A szó története
Ha sikerült az összes kifogásod elhessegetni, jöhetnek a koktélok.
Koktél? Miről is beszélünk? Az italnevek eredetéről megszokhattuk már, hogy sohasem csak egy variáció létezik. Így van ez a koktéllal is. A koktél szó kialakulásáról három érdekes történetet is találtam.
- Cock’s tail = kakasfarok
Az első elképzelés szerint a szó a kakas farkával függ össze és a 18. századi Amerikából származik. Akkoriban az országban rendkívül népszerűnek számítottak a kakasviadalok. A nyertes az lett, aki megölte ellenfelét, vagy a harc végén több farktolla maradt. A küzdelem végén a közönségnek pedig annyi különböző fajtából kevert italt járt, ahány farktolla maradt a győztes kakasnak. Ezt az italt angolul Drink on the cock’s tail-nek nevezték, ami hamarosan a mostani cocktail szóra egyszerűsödött le.
- Cock-tailings = csapmaradékok
A második variáció szerint azokat a likőröket, amik a hordók alján megmaradtak, nem akarták, hogy kárba vesszen. Ezért az összeset egy kisebb hordóba vegyítették, amire aztán csapot helyeztek. Innen a csapmaradékok, cock-tailings kifejezés, ami később a cocktail szóra rövidült le.
- Coquetier = tojástartó
Végül egy francia eredet is elképzelhető. Ugyanis egy francia patikus, Peychaud úr kedvenc szórakozása volt, hogy különböző likőrökből, keserűkből alkotott kevert italokat barátai számára. A kreációkat tojáscsészében (Coquetier) szervírozta. Az angolok később ezt módosították a számukra könnyebben kiejthető és megjegyezhető cocktail szóra. A Peychaud keserű ma is létező márka. Megtalálható számos aperitifben és vacsora utáni italban.

Koktélfajták
A koktéloknak több csoportosítása is létezik. Legtöbbjük a következővel egész jól behatárolható.
- Rövid (short) koktélok (pl.: Martini, Negroni)
A klasszikus, hagyományos koktélok közül a legtöbb ebbe a családba tartozik. Lehetnek kevert vagy rázott italok, amiket alacsony, rocks (whiskey-s) poharakban szervíroznak.
Általában egy likőrből, egy keverőből (jég, szóda, keserű) és egy egyszerű díszítésből áll össze.

- Highball koktélok (pl.: Cuba Libre)
Magas, elegáns, egyenes falú highball vagy collins pohár használatos ezekhez a koktélokhoz. Az elnevezés is a pohár típusából ered.
Két hozzávalója: a szóda vagy valamilyen szénsavas ital (pl. kóla) és a likőr.
Jellemzően hosszabb, könnyedebb italok, amik azok számára is ideálisak, akik az alkoholt csak kis mennyiségben, ritkán fogyasztják.
Highball pohár: 240-350 ml űrtartalmú
Collins pohár: 300-410 ml űrtartalmú
Különbség: A Collins pohár keskenyebb és magasabb a highball pohárnál

- Kevert (blended) koktélok (pl.: Pina Colada, Daiquiri)
Készülhetnek kézi vagy gépi mixerrel. Ezért az elkészítéshez már speciálisabb felszerelésre van szükség.
Gyakran szerepel az összetevők között gyümölcs, jég, tej.
Elkészítésükhöz gyakori a klasszikus receptek felhasználása egy kis pluszot hozzáadva, mint például fagyasztás, rázás, új likőrök hozzáadása.
- Forró koktélok (pl.: Ír kávé)
Ők a másik végletbe tartoznak. Néhány ital (mint a kávé, az almabor, de akár a rum is) nem hidegen, hanem éppen, hogy forrón tálalva a legjobb. Ezek a koktélok sokszor egy-egy nemzet hagyományos kultúrájába tartoznak. Leginkább téli különlegességek.
- Tiki és különleges koktélok (pl.: Mai Tai)
Gyümölcsös, habos koktélok egzotikus nevekkel. Emellett jellemzőjük még a különleges poharak használata: húsvét-szigeti kőfejek, faragott bálványok vagy éppen egy kókuszdió pohár helyett. A cél ízben, látványban és névhasználatban is a figyelem felkeltése, az egzotikus nyaralás érzete.
- Shooter koktélok (pl.: B52)
A legtöbb koktél lényege a kortyolgatáson van. Nem kell sietni vele. De vannak kivételek. A shooter-eket a legjobb, ha egyből lehúzod.
Rövid, gyors, mint egy jól irányzott pisztolylövés.
Fiatalabb, merészebb réteg számára tervezték. Gyakoriak a feltűnő színek, élesen elkülönülő rétegek és a lángoló tálalás. Mondhatnánk, hogy a régi pálinkafogyasztás mintájára: „húzd le egyből és érezd, ahogy a torkod égeti.”
- Egészséges és turmix koktélok (gyümölcsös és/vagy tejalapú)
Ha szeretsz egészségesen élni, akkor sem kell lemondani a koktélok élvezetéről.
Nem kell hozzá más, mint az alkoholt egészséges összetevőkkel, például friss gyümölccsel és joghurttal keverni.
Ha vegán koktélt szeretnél egyszerűen csak hagyd ki a tej alapú összetevőket.
- Alkoholmentes koktélok (pl.: Shirley Temple)
A legtöbb koktélban van alkohol, de ez nem kötelező előírás. Sok híres receptnek létezik alkoholmentes, „szűz” változata is. Ezek ugyanolyan mutatósak, mint alkohollal készült társaik.

A világ legnépszerűbb koktéljai 2021
- Old fashioned (whiskey)
- Negroni (gin)
- Daiquiri (rum)
- Száraz Martini (gin)
- Margarita (tequila)
- Espresso Martini (vodka)
- Whiskey Sour (whiskey)
- Manhattan (whiskey)
- Aperol Spritz (prosecco)
- Mojito (rum)

A magyar trendek
Mik a magyar trendek? Erről kérdeztük Illés Dániel, bárkonzulenst a SoulCocktail–tól.
„Az ország egyik fele leragadt a Piña Colada – Mojito – Sex on the beach háromszögben.
A másik, nyitottabb fele a vendégeknek a „Lepj meg!” mottót tűzi ki zászlójára.
Megjelentek a „Signature” italok: a bartenderhez köthető teljesen egyedi receptúrák alapján kreált alkotások.
Népszerű trend lett főleg a nagyvárosokban a „Classic twist” is. Itt a klasszikus, hagyományos koktélokon csavarnak egyet. Twist lehet egy alkotóelem kicserélése, hozzáadása vagy az alapital bármilyen modifikációja.”
Mondjuk egy modern klasszikust, az Espresso Martinit a következőképpen turbózhatsz fel:
- Az eredeti ital vodkából, főzött eszpresszóból és kávélikőrből készül.
- A csavar lehet a pluszban hozzáadott mogyorólikőr.
- Vagy cseréld ki a vodkát egy kávés ízesítésű tequilával! És máris új ízeket vittél a hagyományos alapkoktélba.

Koktél: Játék felnőtteknek
Látod, mennyi minden van egy koktélban? És ezek csak az alapok.
Ismerkedj vele!
Csak kezdd el és csináld!
Próbálgass!
Nézd meg, mi az, amit szeretsz!
Mi az,
- ami könnyű neked,
- ami szórakoztat,
- amit a vendégeknek is szívesen kínálsz?
Lesznek félresikerült italok, rossz próbálkozások egészen biztosan. De ne add fel!
- Az ember egész életében a játékra vágyik. A koktélkészítéssel ez a tiéd lehet.
- Emellett fontos szerepe lehet a társas kapcsolatok mélyítésében is. Ha már egy kis gyakorlatra is szert tettél, hívj vendégeket! Csináljátok közösen és közben élvezzétek az együtt töltött időt!
Réti Gasztromagazin
Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel
Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek
Mind a(z) 6 találat megjelenítve
-
Gin Póló „Gint mindenkinek!” egyedi Réti Póló
6.900 Ft (bruttó) -
R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR
9.300 Ft (bruttó) -
Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)
9.300 Ft (bruttó) -
R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ
9.300 Ft (bruttó) -
R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL
9.300 Ft (bruttó) -
R1 GIN 40% 500ml (fél liter) – TAVASZ
9.300 Ft (bruttó)
Osztrák gint készítettünk – GIN TH11
Hogy is van ez?Nyitottnak lenni Mindenre nyitottak vagyunk: ha szimpatikus a partner, jó az ötlet és azonosulni tudunk az értékrendjével. Mostanában egyre több olyan dologba belevágunk, amit régen elképzelhetetlennek tartottunk volna. Tényleg igaz az, hogy az...
A gin története: A GIN őrület nyomában
A tartalomból: Miért kezdtünk gint mi is gint főzni? A gin története: az első lépések Genever: a holland bátorság Ginforradalom Angliában Gin: holland vagy angol? A gin végnapjai Feltámadás Gintonik A Martini és James Bond Kézműves ginek, új ízek Magyarország és a...
Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!
A tartalomból: Ízérzékenység kategóriái Nők illat- és ízérzékenysége Profi kóstolók Olvasási idő: 2 perc Ízérzékenység kategóriái Az embereket ízérzékenység szempontjából három kategóriába lehet sorolni: "nem-ízlelők" átlagosok rendkívüli érzékelők Ezenkívül a nemek...
Borkóstoló, borvacsora után rum, pálinka és gin kóstoló vacsora is
Hasznos tudnivalók az italkóstoló vacsorákról A tartalomból: Mit kapsz egy italkóstoló vacsorán? Felkészülés a vacsorára Az étel-ital párosítások születése A menüsor Mire számíthatsz a borvacsorán, italvacsorán? Mit tanulhatsz a borkóstolón, italkóstolón?...