+36 30 300 1129

iroda@retipalinkahaz.hu

Szőlő-rozmaring R2 GIN Crush (Koktélrecept)

A cím mindjárt az elején magyarázatra szorul. Bocsánat, hogy nem fordítom, de nem találtam rá igazán jó magyar megfelelőt. Az angol „crush” szó jelentése törni, ami az elkészítés módjára utal. A fő hozzávalókat kezdő lépésként ugyanis össze kell törni.

Nem tartozik a szupergyors receptek közé, de megéri elpepecselni vele. Főleg, akkor gondolom így, amikor szombat este egy pohárral a kezemben élvezem az eredményt.

A szőlő fajtáját tekintve lehet piros és fehér is. Egy biztos: a piros szín azért látványosabb.

Hozzávalók és eszközök:

  • egy öblös pohár
  • szűrő (pohárra rakható)
  • muddler (keverő-törőbot italok keverésére) vagy bármilyen préselő eszköz
  • 1/2 csésze (kb.120 ml) szőlő (ez már a kinyomott, összetört lé mennyisége)
  • 1 ek rozmaringlevél
  • 1 tk cukor (egy pici vízben érdemes mikróban felmelegíteni, hogy jobban feloldódjon)
  • 1 tk citrom leve
  • 4-5 cl R2 Gin Irsai Olivér szőlővel
  • jégkockák
  • szénsavas víz

Elkészítés

1. Egy shakerben vagy magasabb falú pohárban korsóban keverd és törd össze a szőlőt, a rozmaringot és a cukrot. Minél jobban sikerül összepépesítened, annál több ízt nyersz majd ki belőle. Megkockáztatom, hogy egy botmixer vagy elektromos turmix sem lehet rossz a művelethez.

2. Öntsd hozzá a citromlevet és az Irsai Olivér szőlővel megbolondított R2 GIN-t, majd engedd át egy szűrőn úgy, hogy közben a szőlőlé nagy része és az összes ízanyag átjusson az italba.

3. A leszűrt kivonatot jól keverd össze jéggel. A mennyiséget neked kell kikísérletezned, de én először inkább kevesebbet javaslok. Hígítani még később is lehet.😊

4. Az el nem olvadt jég ne maradjon benne. Ezt át kell szűrnöd még a szervírozó pohárba. Ezt töltsd fel előzőleg jégkockákkal és már szűrheted is rá a kész koktélt.

5. A szépség kedvéért rozmaringággal vagy 1 szem szőlővel is kiegészítheted.

Próba után

Miután a receptet leírtam nektek, én is kipróbáltam.

Jelentem, a botmixer lett nálam a nyerő. Nagyon szépen összedarálta a szőlőt és a rozmaringot. Így a szűrőn tényleg csak a száraz rész maradt fenn.

A citromlevet és a gint szerintem szűrés után praktikusabb hozzáadni a léhez, hogy biztos egy csepp gin se vesszen kárba.

A keveréshez kevesebb jeget használtam, viszont a poharat jól megpakoltam.

A szőlős lé ideális, ha legalább a pohár felét megtölti. Gondolom ti sem vizet szeretnétek inni. Aztán, ahogy a jégkockák olvadni kezdenek, úgyis hígulni fog az ital egy keveset.

Összességében a szőlő és a rozmaring jól kiérződött, amire az R2 GIN Irsai Olivér szőlős ízvilága még ráerősített egy kicsit. Vigyázat! Itatja magát.😊

Egészségetekre!