+36 30 300 1129

iroda@retipalinkahaz.hu

Mi a tökéletes barackpálinka titka?

Pálinkának való sárgabarack

Első feladat, hogy tisztázzuk, neked milyen ízvilág jut eszedbe, ha a tökéletes sárgabarackpálinkára gondolsz?

 • Az elegáns, könnyed, virágos, barackjoghurtos illat és íz az, amit elvársz?
 • Vagy inkább nagymamád baracklekvárja az első, ami eszedbe jut a barack szó említésére?

Ha ez utóbbi az igaz rád (hozzánk hasonlóan), akkor a gyümölcsnél, mint alapanyagnál mindenképpen a magyar fajtákat keresd!

Leginkább szóba jöhető fajták:

 • Gönci magyar kajszi
 • Magyar kajszi C235
 • Ceglédi óriás

A fajtára jellemző aroma legfőképpen a gyümölcsön, annak fajtáján múlik. Ez az alap. Ha ez nincs meg, azt a legjobb cefrézés, a legtökéletesebb lepárlási technika sem pótolhatja.

Pálinkának való sárgabarack

Két irányvonal

A barackpálinkáknak 2 nagy csoportját figyelték meg:

 • erőteljes, de egysíkú

A főzés után, illetve az első hónapokban erőteljes, nagyon jól felismerhető ízek, illatok. Viszonylag korai elválasztási pont jellemzi. Az idő viszont egyre semlegesebbé teszi a párlatot. Fél-egy év elteltével már nehéz rájönni a fajtára. Az íz, illat semlegessé válik, hiányzik a fajtára jellemző karakter.

 • többrétegű, összetett

Összetettebb illat és ízvilág jellemzi már közvetlenül főzés után is. Előállítása kíméletesebb desztillációval történik későbbi vágási ponttal (utópárlat). Tárolás során pozitív változások érezhetők. Az aroma gazdagodik. A pálinkát több hónap után is stabilitás és magas minőség jellemzi.

Ez a második irányvonal a cél, amire törekedni kell, ha tökéletes barackpálinkára vágysz. Nézzük, hogy juthatsz el idáig!

A barackpálinka illatának, ízének kialakításáért nem csak egy-két vezéraroma felelős. Eleve komplexitás jellemzi. 13 féle fontos összetevőt tartanak számon.

A tökéletesség legfontosabb tényezői

A tökéletes barackaroma kialakulásának legfontosabb tényezői:

 1. gyümölcs
 2. cefrézés
 3. erjesztés
 4. lepárlás
 5. tárolás
 6. alkoholfok
 7. egyéb aromák (ágyazás, hordós érlelés)
A tökéletes barackaroma térképe

Gyümölcs

A barackpálinka minőségének megalapozása a gyümölcsöskertben történik. Ha ott hiányzik a megfelelő odafigyelés, akkor az elvárt minőséget nem fogod megtalálni.

A gyümölcs fajtáján túl lényeges a termőterület, a talaj minősége. Az adott év időjárása is meghatározza az aromákat: különösképpen a napsugárzás, a csapadék mennyisége. A komoly gazdaságokban az öntözés alapkövetelmény. Ha a gyümölcs saját kiskertedből származik, akkor erről nem szabad megfeledkezned. Ha az alapanyagot úgy vásárolod, akkor érdemes még a szüret kezdete előtt megtekinteni a gyümölcsöst.

A pálinkának való barackfajták teljes érettségükben sérülékenyek. Ezért ideális esetben fáról szedik őket az ütődések elkerülése érdekében. Ha ez mégsem így történik, akkor fontos, hogy minél hamarabb sor kerüljön a cefrézésre. A fák alja pedig füvesítve legyen. Ezzel elkerülhető a nem kívánt földszennyeződés.

A termesztési módot tekintve az alacsonyabbra nevelt lombkoronák az ideálisak a szedés megkönnyítése érdekében. Az óriási barackfák terméséhez ugyanis csak rázással juthatnak hozzá a gazdák, így a gyümölcs egészen biztosan sérülni fog.

A cefrézéshez ideális gyümölcs az, amelyik enni már túl puha. Ez nem jelenti azt, hogy okvetlenül csak ezt kell leszedni a fáról. Ha idegen kertészetből hozod a gyümölcsöt, akkor a szállítási időt, körülményeket mindenképpen figyelembe kell venned. Ilyenkor a sárga, de még nem teljesen puha gyümölcsöt keresd. Csak egészséges gyümölcs kerülhet a cefrében, a túlérettségre utaló barna egyedek kerülendők.

Mivel a cefrézés első lépéseként a gyümölcsöt mosni kell, mindig ládába (lyukacsos) szedett gyümölcsöt keress. A saját gyümölcsöt is abba szedd! Az így tárolt alapanyag mosása egyszerűen megoldható. Hordóban kínált „cefrebarackot” SOSE VÁSÁROLJ MEG, ha jó pálinkát szeretnél!

Szedés után a feldolgozáshoz ideális hőmérséklet 15 fok körül van, ezért a gyümölcsöt cefrézés előtt egy éjszakát (de legalább pár órát) hűvös helyiségben pihentesd! A meleg gyümölcs feldolgozása ugyanis túl gyors erjedést, ezáltal aromavesztést eredményez.

Sárgabarack gyümölcs

Cefrézés

Az érett barack aromái nagyon kényesek. Ennél a gyümölcsnél már az is fontos szerepet játszik, hogy az aprítás követően az erjesztés minél hamarabb megkezdődjön. Az egész folyamat lényege, hogy a feldolgozás megkezdését követően a cefre oxigénnel a lehető legrövidebb ideig érintkezzen. Mosást követően egyből magozd a gyümölcsöt. Magíz a barackpálinkában egyáltalán nem kívánatos.

A gyümölcs pH-ját szükség esetén érdemes lehet beállítani 3,0 körüli értékre, amivel egészen biztosan elkerülhetők a nem kívánt mikroorganizmusok a cefrében. Ezt viszont csak akkor javaslom, ha a savazás műveletével tökéletesen tisztában vagy. Ellenkező esetben inkább csak ártasz a cefrének. Jobban jársz vele, ha ezt a lépést kihagyod.

Pektinbontó érett gyümölcsnél a szakirodalom szerint nem feltétlenül szükséges, VISZONT a tökéletesen elfolyósított cefre irányított erjedése sokkal jobban kontrollálható. Egyszóval pektinbontó használatát mi az összes gyümölcs esetében javasoljuk.

Gyümölcsfeldolgozás, cefrézés

Erjesztés

Már a gyümölcs feldolgozásánál olvashattad, hogy a levegővel való érintkezést minimalizálni kell a barack esetében. Fokozottan igaz ez az erjedéskor. A nyitott erjesztés aromavesztést okoz. Tehát a hordók megnyitása káros a folyamat során. A cefre tetején az erjedés közben keletkező bundaréteget viszont mégis csak bele kell meríteni a cefrébe. Javasoljuk, hogy ezt naponta csak egyszer és csak a cefrézés első néhány napján végezd el. Legyél gyors és kíméletes a keveréssel! Habarcskeverő kis fokozatát használd merítő mozdulatokkal. A keverés csak a felső réteget érintse. Kereskedelmi főzdék esetében (nálunk is) a keverés sok esetben zárt rendszerben, az oxigén kizárásával történik.

A cefrézés ideális hőmérséklete 15-20 fok. E felett jelentős aromavesztés tapasztalható. A tárolási hőmérséklet kérdését a főzetők sokszor nagyon lazán kezelik.

Mondván: „Hűvös helyen tartottuk a hordót, a fa árnyékában.” (csak kb. 30 fokon)

Pedig, ha a megfelelő hőmérséklet biztosított, akkor a legnagyobb lépést már megtettük a tökéletes minőség útján.

A kiváló minőségű barackpálinkához a spontán erjedés szóba sem jöhet. Élesztőt (speciálisan cefréhez) mindenképpen használj! Noha a gyümölcs érésekor meleg van, a vizsgálatok mégis azt az eredményt hozták, hogy előnyösebb a hidegtűrő élesztők alkalmazása a barack esetében.

Ha minden követelménynek sikerült eleget tenned, akkor a cefrét 2 hét után javasolt lefőzetni. A hosszú tárolás kerülendő. A barackaromák a gyorsaságot szeretik.😁

Erjesztés

Lepárlás

A lepárlásról sokat nem szeretnék írni, az maradjon a profi főzőmesterek dolga. Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy a főzési tapasztalat sokat nyom a latban.

Jól kell megválasztani a főzés sebességét és a főzési hőmérsékletet is. Ezeket a rutin, a tapasztalások segítik. Kereskedelmi főzdéknek éppen ezért szerencsés, ha saját tételeik mellett jelentős bérfőzési tevékenységet is folytatnak. Így van ez nálunk is, a Réti Pálinkaházban.

Általánosságban elmondható, hogy a barack kíméletes desztillációt igényel, ami melegebb deflegmátort, kevesebb erősítést, ezáltal gyorsabb desztillációs sebességet jelent.

Deflegmáció: a szesz részleges lehűtés által történő megerősítése.

A főzőmester tudására nagy szükség van a megfelelő elválasztási pontok (elő-, utópárlat elválasztási pont) megtalálásához is. A túl korai utópárlat elválasztás egysíkú párlatot eredményez. Ha túl későn lépünk, akkor viszont nem kívánatos mellékízek kerülhetnek a pálinkába.

Lepárlás

Tárolás

Több pálinkafajtánál megfigyelhető, hogy idő kell, amire az ízek igazán összeérnek. Egyes esetekben ez akár hosszú hónapokban, években is mérhető. A megfigyelések a baracknál ezt nem erősítik meg. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ízek, illatok 2 hónapon belül megfelelő harmóniába kerülnek. Ezt követően a pálinka minősége tárolással, pihentetéssel már nem fog számottevően javulni.

Fogyasztási alkoholfok

Nem biztos, hogy minden barackfajta esetében ugyanaz az alkoholfok a legideálisabb. Az egyéni ízlések is változóak. Az azonban általánosságban megállapítható, hogy a 40-50 fok közötti párlatoknál a sárgabarack illatanyaga jobban dominál. A legjobb íz és illatarány eléréséhez érdemes 50 fokról 2 fokonként csökkentve tesztelni az alkoholerősséget.

Réti sárgabarack pálinka

Egyéb aromák

Ennél a pontnál senki ne gondoljon semmiféle mesterséges aromára. Az ágyazásról és a hordós érleléssel a pálinkába kerülő természetes aromákról van szó.

A tökéletes barackpálinkához ezek nem igazán szükségesek. Sőt, ágyazás esetében zavaróan túlerősíthetik a párlatot. A hordós érlelés során keletkező aromák pedig megbonthatják a korábbi harmóniát. Ha mégis kipróbálnánk valamelyik módszert, akkor ügyeljünk a pálinkába kerülő barack illetve az érlelő hordó minőségére. Valamint maga az alappárlat is megfelelő legyen, Az ágyazás, érlelés ne a rossz minőség elfedését szolgálja.

A cikk megírásához saját tapasztalataink mellett a háttérinformációkat a német Kleinbrennerei című folyóirat 2021. szeptemberi száma szolgáltatta.
Cefrézési útmutató kezdőknek

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
 • Sárgabarack pálinka

  Sárgabarack pálinka 500ml (fél liter)

  16.500 Ft (bruttó)
 • Sárgabarack pálinka díszdobozban 2db pálinkás pohárral

  Sárgabarack pálinka 350ml díszdobozban 2db pálinkás pohárral

  10.600 Ft (bruttó)
Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

  Hogy is van ez?Nyitottnak lenni Mindenre nyitottak vagyunk: ha szimpatikus a partner, jó az ötlet és azonosulni tudunk az értékrendjével. Mostanában egyre több olyan dologba belevágunk, amit régen elképzelhetetlennek tartottunk volna. Tényleg igaz az, hogy az...

A gin története: A GIN őrület nyomában

A gin története: A GIN őrület nyomában

A tartalomból: Miért kezdtünk gint mi is gint főzni? A gin története: az első lépések Genever: a holland bátorság Ginforradalom Angliában Gin: holland vagy angol? A gin végnapjai Feltámadás Gintonik A Martini és James Bond Kézműves ginek, új ízek Magyarország és a...

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

A tartalomból: Ízérzékenység kategóriái Nők illat- és ízérzékenysége Profi kóstolók Olvasási idő: 2 perc Ízérzékenység kategóriái Az embereket ízérzékenység szempontjából három kategóriába lehet sorolni: "nem-ízlelők" átlagosok rendkívüli érzékelők Ezenkívül a nemek...