+36 30 300 1129

iroda@retipalinkahaz.hu

A 2020. november 26-án megjelent 261. számú Magyar Közlöny jó híreket hozott a pálinkafőzetőknek.

2021. január 1-gyel ugyanis módosul a Jövedéki Törvény. Az elfogadott törvénymódosítás szó szerint a következő:  

132. § (1) Az adó alapja az alkoholtermék mennyisége hektoliter tiszta szeszben kifejezve, 20 °C hőmérsékleten.

(2) Az adó mértéke – a (4) bekezdés szerinti eltéréssel –

a) a bérfőzött párlat esetében

aa) egy bérfőzető részére évente legfeljebb 50 liter mennyiségig – abban az esetben is, ha a bérfőzető adóraktárnak kívánja értékesíteni – hektoliterenként 0 forint,

ab) egy bérfőzető részére évente az 50 litert meghaladó vagy a nem adóraktárnak értékesítésre szánt mennyiségre hektoliterenként 333 385 forint,

b) az a) pontban meg nem határozott esetben hektoliterenként 333 385 forint.

(3) A (2) bekezdés a) pontjának alkalmazásában az 50 literes mennyiség alatt 0,43 hektoliter tiszta szeszt tartalmazó bérfőzött párlatot kell érteni.

Magyarázat nekünk laikusoknak:😁

  • Bérfőzött párlat, nem kereskedelmi pálinka: Igen, ez sajnos a boltban kapható pálinkákat (kereskedelmi pálinkák) nem érinti. A kereskedelmi forgalomban kapható pálinkák után a pálinkafőzdék továbbra is teljes adómértékkel adóznak. Tiszta szesz hektoliterenként (HPA=hectolitre of pure alcohol) 333.385 forintot, magyarul 1 liter 40 fokos pálinka után 1.334 forintot. Ráadásul náluk még a „chipsadó” néven ismert népegészségügyi termékdíj (NETA) is megmaradt. Úgyhogy januárban ne mérgelődjünk, hogy miért nem lett olcsóbb a pálinka a boltok polcain.
  • Viszont, ha van saját gyümölcsünk, amiből cefrét készítünk, majd azt bérfőzést végző főzdében (például nálunk, hiszen a Réti Pálinkaház bérfőzést is végez) főzetjük ki, akkor tényleg örülhetünk. Ez a pozitív változás minket fog érinteni.

Egészen évi 50 literes mennyiségig. De tisztázzuk, mit is jelent az 50 liter?

50 liter mennyiség alatt 0,43 hektoliter tisztaszeszt tartalmazó bérfőzetett párlatot kell érteni. – mondja a jogszabály.

 

Általában a bérfőzdék a párlatot (pálinkának hivatalosan csak a kereskedelmi forgalomban nevezhető) 50 fokosan adják ki a főzetőnek. Ez esetben az adómentes mennyiség 86 liter 50 fokos párlatot jelent.

 

És mi van, ha ennél többet sikerülne főzetnünk egy évben?

Az már szinte kereskedelmi mennyiség.😂 A felette levő részre már nekünk is a teljes adót (1 liter 50 fokos pálinkára 1.667 forintot, kerekítve 1.670 forintot) meg kell fizetnünk. Ez egyébként korábban is így volt.

 

  • Mennyit is spórolhatunk akkor 2021. január elsejétől?

A maximálisan évente főzethető 86 liter 50 fokos pálinka esetén a korábbi kedvezményes adót spórolhatjuk meg. Ez az összeg max. 86*834(~835) = 71.810 Ft.

Jöjjön egy rövid példa!

Mennyit spórolhatsz?💰 Nézzük meg egy rövid példán keresztül.

Van 180 liter szilvacefréd. A mostani szezon átlagos kihozatalait figyelembe véve, mondjuk 7%-kal számolva ebből lesz 13 liter körüli 50 fokos pálinkád.

2020-ban a főzés díja környékünkön 1.100-1.300 Ft körül mozgott literenként. 13 litert nézve ez 14.300-16.900 Ft.

Erre jött még pluszban a bérfőzési szeszadó: literenként 835 Ft (50 fokos pálinkáról beszélünk). 13 liternél ez 10.855 Ft. Ezt az összeget spórolod meg mostantól.

Ami azt jelenti, hogy 39-43 százalékkal kerül kevesebbe az idei évben kifőzetett pálinka a tavalyihoz képest. Ez azért elég jelentős csökkenés.

NE FELEJTSD! A mentesség egy naptári évben csak 86 liter 50 fokos pálinkáig (hivatalos nevén párlatig) érvényes. A 86 litert pedig az egy háztartásban élőkre együttesen kell nézni. Efelett a mennyiség felett nem kedvezményes, hanem teljes adófizetés van (1.670 Ft/liter 50 fokos pálinkában).

Miért főzessünk bérfőzdében?

1. Először is, mert nekünk átlagembereknek nem ez a szakmánk. Igen, a pálinkafőzés is egy szakma. Tanfolyam elvégzése szükséges ahhoz, hogy valaki bérfőzést végezhessen. Otthon ez nem követelmény. Pedig azért könnyen belátható, hogy ott is erősen javasolt lenne. Hiszen a pálinka is egy élelmiszer. Boltba nem kerülhet egészségre ártalmas anyagokat tartalmazó termék, otthon viszont a szakszerűtlen főzések miatt ez sajnos gyakran elfordul. Ráadásul sokszor ezeket az ártalmas párlatokat még másnak is tovább kínálják. A főzőmester nemcsak elmélettel, hanem gyakorlattal is rendelkezik. Ez talán még fontosabb. Több tízezer liter pálinkát főz le jó esetben évente. Ekkora mennyiség mellett több tapasztalat gyűjthető össze a főzést illetően, mint évi 86 liter párlat esetén.

2. Mert az otthoni főzés csak saját részre engedélyezett. Ha valaki vesz magának egy berendezést otthoni használatra, azzal csak saját magának készíthet pálinkát (azaz párlatot). Az egész falunak, ne adj Isten még pénzért is, nem végezheti ezt a tevékenységet. Ez egyrészt törvénysértés, másrészt a tisztességes bérfőzdékkel szembeni károkozás. Ők fáradságos procedúra után beszerezték az engedélyeket, adót fizetnek és őket érintik a rendszeres és váratlan vámellenőrzések is.

3. És az utolsó, de szintén nagyon fontos dolog maga a lepárlóberendezés. Egy 50 literes desztillálóberendezés a Praktikerben már 130.000 forint körüli összegért megvásárolható. Egy komolyabb bérfőzde egyfázisú lepárlója ennek körülbelül a tízszerese. Ez nem véletlen. Ezek a gépek sokkal összetettebbek, minőségi anyagok alkalmazásával készültek. A mi pálinkafőzdénk 2 darab német Müller típusú berendezése is ezek közé tartozik. A pálinkával a pára fázisban érintkező részek teljes egészében vörösrézből készültek, ami egy különleges katalizátorként működik. A pálinkába nem kívánatos vegyületeket megköti és selymes ízt biztosít. Valamint, ami még nagyon fontos, hogy ezek a profi gépek (ellentétben az otthoniakkal) rendelkeznek egy speciális mintavevő csappal az előpárlat elválasztására. Ha ugyanis a pálinka elő- és középpárlati része rosszkor van elválasztva egymástól, az egy kellemetlen Technokol ragasztóra vagy körömlakk-lemosóra emlékeztető szagot eredményez. A pálinka élvezhetetlenné válik.

Remélem, sikerült titeket meggyőzni arról, hogy ha minőségi pálinkát szeretnétek, akkor azt vagy egy jó bérfőzdében főzessétek vagy még egyszerűbb, ha tőlünk vásároljátok.👍

Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Tel.: +36 30 989 3711

Email: fozde@retipalinkahaz.hu

Pálinkafőző berendezés
Főzőmester