Sárgabarack, a legdrágább pálinkánk – miért is?

A bolti pálinka drága

Sokszor halljuk főleg magánfőzőktől, bérfőzetőktől, hogy miért olyan drága a pálinka a boltokban? Hiszen már a főzést terhelő adót is eltörölték.

Először e tekintetben tegyük tisztába a dolgokat!

A magánszemélyekre vonatkozó adó az, amit eltöröltek (86 liter 50 fokos párlat mértékig évente egy háztartás számára). A kereskedelmi előállításra továbbra is kell jövedéki adót fizetni, méghozzá itt mindig is a teljes összeget, 3.340 Ft-ot hektoliterfokonként (magánszemélyeknek ez a fele volt, amíg 2021.január 1-től el nem törölték).

Barackból pálinkát

Előállítási költség

A pálinka előállítási költségének összetevői:

  • gyümölcsár
  • fuvarköltség
  • feldolgozási munkák energia- és anyagköltsége (magozás, darálás, cefrézési segédanyagok)
  • energiaköltség a tárolás során (hűtés áramdíja)
  • pálinkafőzés költsége (fűtés, áram, víz a hűtéshez)
  • hígítás (ásványi anyagoktól mentes, semleges víz, venni vagy előállítani)
  • bérköltség az előállítás minden fázisában
  • jövedéki adó (3.340 Ft/hlf)
  • NETA (népegészségügyi termékdíj, ún. chipsadó) (850 Ft/liter/40 fokos pálinka)
  • üveg, dugó
  • kapszula
  • címke (tervezés, nyomtatás)
  • zárjegy előállítási költsége
  • ÁFA (27%)

Haszon

A pálinka az előállítást követően legtöbb esetben a nagykereskedőkhöz kerül. Ők a hasznukat rátéve juttatják el a palackokat a kiskereskedelmi egységekbe (étterem, kocsma, italszaküzletek).

A kiskereskedelem szintén haszonnal (hiszen mindenki pénzből él) adja tovább a pálinkát a végső fogyasztóknak (NEKTEK).

Haszon barackpálinka

Különbségek

Így végignézve a folyamatot, remélem, sikerült rávilágítanunk, hogy a bolti pálinka és a magánszemélyektől „feketén” megvásárolható párlatok ára között nem véletlen a különbség.

De higgyétek el, hogy ez a különbség a minőségben is ott van. A házi körülmények között, minimális gyakorlati tapasztalattal, kifejezetten eladásra készült italok magas százalékban még az „iható” jelzőt sem kapnák meg, nemhogy a „minőségi”-t.

Ha a boltok polcain gyanúsan olcsó termékekkel találkozol, szintén kezeld fenntartásokkal!  

Kereskedelmi és magánfőzés közti különbség

Barack, a legdrágább pálinka – miért is?

Na de térjünk vissza a cikk alapkérdésére.

Miért kellett a barackpálinkánk árát megemelni?

  • A legfőbb ok a gyümölcsnél, mint alapanyagnál keresendő. Sajnos az utóbbi évek időjárása a sárgabarack számára egyáltalán nem mutat kedvező irányt. Már évek óta pont a magyar fajták virágzási idejében jelentkeznek jelentős fagyok az ország egész területén. Így a megvásárolható barack mennyisége erősen lecsökkent.

Ráadásul nem a pálinkafőzők az egyedüli jelentkezők a gyümölcsre. Hiszen a barack a lekvárok között is a legnépszerűbb fajta. Készítéséhez hasonló érettségi állapotú gyümölcs szükséges.

Ami tovább rontja a helyzetet, hogy magán- illetve bérfőzetésben is nagyon keresett alapanyag lett. Ezeknek a vásárlóknak jelentősen megnőtt a számuk. Ők 50-100 kg-tól egészen 1 tonnáig is vásárolnak már a termelőktől. Számlát nem kérnek, permetezési naplót, egyéb papírokat sem (kereskedelmi főzésnél ezek kötelezők). Ráadásul a kisebb mennyiségért könnyebben kifizetnek egy viszonylag magas árat.

Így lehetett az, hogy az idei évben a barack ára a tavalyi duplájára emelkedett (a nyugati országrészben még ennél is jobban).

A minőségből mégsem engedtünk. Továbbra is a magyar fajtákat részesítjük előnyben. Kizárólag (lyukacsos aljú) ládákba, fáról szedett gyümölcsöt vásárolunk. Próbálunk a korábbi termelőinkhez hűségesek maradni, nem váltogatjuk a beszerzési helyeinket. Még akkor sem, ha ez egyes években nem a legkedvezőbb árat jelenti számunkra. Mert csak így számíthatunk rájuk rendszeresen.

  • A másik ok a magas árra a barackpálinka alkoholkihozatala. A pálinkafőzdénkben sokszor halljuk bérfőzetőink szájából, hogy úgy gondolják, a barackcefre 10 % körül kell, hogy adjon (azaz 100 liter cefréből 10 liter 50 fokos pálinkát várnak el). Ennek mi is örülnénk.😊 Persze előfordulhat egy-egy kiugróan jó év. Már mi is találkoztunk ilyennel (egyszer). Ilyenkor, ha az összes körülmény szerencsésen alakul, elérhető a 10 százalék.

Az idei év nem ilyen volt. Bérfőzési tapasztalatunk alapján 2021-ben az alkoholkihozatalok 5-8 százalék között mozogtak. Ez az alacsonyabb arány tovább drágítja a pálinkát.

Minőségi sárgabarack pálinkának

Ajánlás

Most, hogy már tudod, mi kerül ennyibe a barackpálinkánkon, bátran ajánljuk kóstolásra. Véleményünk szerint a minőségre idén sem lehet panasz. A mennyiségre már inkább. Sajnos kevesebb gyümölcshöz jutottunk hozzá, mint amennyit szerettünk volna.😞

Ezért akit Réti barackpálinkával ajándékoznak meg, féltett kincsként kezelje, hogy jövő nyárig, a következő szezonig kitartson.

És legyetek merészek! Kóstoljatok bátran más fajtákat is!

Válasszátok a hangulatotoknak vagy az évszaknak megfelelő ízeket! Nem fogtok azokban sem csalódni.

Réti sárgabarack pálinka
  • Sárgabarack pálinka

    Sárgabarack pálinka 500ml (fél liter)

    11.000 Ft (bruttó)
  • Sárgabarack pálinka díszdobozban 2db pálinkás pohárral

    Sárgabarack pálinka 350ml díszdobozban 2db pálinkás pohárral

    9.100 Ft (bruttó)

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
A tökéletes barackpálinka titka

A tökéletes barackpálinka titka

Mi a tökéletes barackpálinka titka? Tökéletes aroma Első feladat, hogy tisztázzuk, neked milyen ízvilág jut eszedbe, ha a tökéletes sárgabarackpálinkára gondolsz? Az elegáns, könnyed, virágos, barackjoghurtos illat és íz az, amit elvársz? Vagy inkább nagymamád...

Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN

Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN

Tanulj meg cefrézni! Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN!   Szereted a pálinkát? Ehhez szeretnéd a cefrét magad elkészíteni? - Amiben a saját munkád is benne van, annak nincs párja:) Vagy csak nem szeretnéd, ha a kertedben található gyümölcsök kárba vesznének? -...

Június 12: A Gin Világnapja

Június 12: A Gin Világnapja

Története Ma, június 12-én ünnepeljük a Gin Világnapját. Az első megemlékezést 2009-ben tartották erről a világszerte népszerű italról. Az angol Neil Houston azért szervezte meg ezt a napot, hogy összehozza barátait egy közös ginivászatra Birmingham. A következő évben...

Szólj hozzá!

Pin It on Pinterest