Kitalálod? Mit főzünk ma?

Nem, természetesen nem az ebéd készül az üstben. Pálinkát főzünk bérfőzetőink cefréiből.

De mi az a gyümölcs, amiből még ilyenkor cefrét készítenek?

Most ne beszéljünk azokról a renitensekről, akik még ilyenkor szedik elő a tavaly nyáron összegyűjtött gyümölcseiket. Ennyi ideig senkinek sem javasoljuk, hogy várjon a kifőzetéssel.

Több okból sem:

  • A több hónapos cefre minősége össze sem hasonlítható egy friss anyagéval.
  • Ha még nyáron készítették és az időjárás viszontagságainak is ki lett téve (magyarul kint hagyták a tűző napon, majd a téli hidegben), akkor könnyen előfordulhat, hogy teljesen tönkre megy.
  • A hosszú tárolás az esetleg nem tökéletesen záródó hordók miatt az alkohol mennyiségének csökkenését eredményezheti.

Ezektől azonban most tekintsünk el.

Alma cefre

Alma, a kitartó

A téli utolsó napjaiban is van olyan gyümölcs, ami tökéletes pálinkaalapanyag.

Ez nem más, mint az alma. Azok közül is a téli, viszonylag hosszú ideig eltartható fajták (pl.: Jonagold, Golden). Ha ilyen található a kamrádban, pincédben, csapj le rá! A nedvességtartalmából veszítve lehet, hogy megráncosodott kissé.

De nehogy a szemédbe dobd! Cukortartalma és ízvilága kellemes meglepetéseket rejthet számodra.

FONTOS!

A téli időszakban cefrézéskor érdemes pár dologra különösen figyelned:

  • a gyümölcsöt 15-20 °C hőmérsékletű, zárt helyiségben (ne a szabadban) cefrézd,
  • használj hidegtűrő élesztőt az irányított erjedés megindítására (nem sütőélesztő, hanem speciális gyümölcscefréhez használatos élesztő). Ez már 8-12 °C között kifejti hatását.
  • Sok helyen olvashatod, hogy kéthetesen a cefre elkészült, nyugodtan lepárolható. A mi tapasztalataink alapján télen érdemes még erre azért pár napot (7-10 nap) rászámítani, hogy az esetlegesen alacsonyabb hőmérséklet mellett is teljesen kierjedjen a cefréd.
Alma gyümölcs

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
  • Birs-Alma vegyes gyümölcspálinka

    Birs-Alma vegyes gyümölcspálinka 40% 500ml (fél liter)

    8.000 Ft (bruttó)
  • Cserszegi fűszeres szőlőpálinka

    Cserszegi fűszeres szőlőpálinka 40% 500ml (fél liter)

    5.700 Ft (bruttó)
  • Almapálinka

    Almapálinka 40% 500ml (fél liter)

    5.400 Ft (bruttó)
  • Cserszegi fűszeres törkölypálinka

    Cserszegi fűszeres törkölypálinka 40% 500ml (fél liter)

    5.000 Ft (bruttó)
Téli pálinkák

Téli pálinkák

Téli gyümölcsök, téli pálinkák Az élet a Réti Pálinkaházban a karácsony előtti időszakban pörög fel igazán. Az őszi-téli gyümölcsök cefrézése ilyenkor készül el és karácsonyra már sokan szeretnének az idén elkészült pálinkával koccintani. Számos ősz végén, tél elején...

Adómentes párlatot hoz az új év a bérfőzésben

Adómentes párlatot hoz az új év a bérfőzésben

A 2020. november 26-án megjelent 261. számú Magyar Közlöny jó híreket hozott a pálinkafőzetőknek. 2021. január 1-gyel ugyanis módosul a Jövedéki Törvény. Az elfogadott törvénymódosítás szó szerint a következő:   132. § (1) Az adó alapja az alkoholtermék mennyisége...

Szólj hozzá!

ut mi, libero. velit, facilisis Aenean Donec libero Donec in consequat.

Pin It on Pinterest