A Válasz: BORBÓL

Ha már a múlt héten a hagyományos pálinkákat említettük, nézzük meg valójában miből készültek kezdetben a pálinkák, párlatok hazánkban.
  • Írásos emlékek alapján az 1300-as évek elején Károly Róbert királyunk feleségének, Erzsébet királynénak a köszvényét kezelték rozmaringos “Aqua vitae“-vel, ami valószínűleg BORPÁRLAT🍷 volt. Tehát kezdetben az égetett szeszt gyógyászati célra alkalmazták.
  • Gyakran csak égettborként emlegették. Később ezt a szót már gabona alapú italokra is használták.
  • A XVII. századtól ezeket a gabona alapú párlatokat kezdték a szlovák nyelvből átvéve először PÁLINKÁNAK nevezni.
  • A pálinka ma ismert és törvényileg meghatározott alapanyaga a GYÜMÖLCS a legutolsó volt a sorban. Az elsőként felhasznált gyümölcsfajta a SZILVA volt. Elterjedt volt még a SZŐLŐTÖRKÖLY🍇. A manapság legnépszerűbbnek számító BARACK🍑 viszont csak az 1930-as évektől vált jelentőssé.
  • A PÁLINKA végül a XIX. század elejétől vált a gyümölcsalapú párlatok megnevezésévé. A borpárlatokra pedig a francia eredetű KONYAK szót kezdték használni.
Tudtad? Miből készültek az első párlatok Magyarországon?

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!

Réti Hagyományos Pálinkák

  • Cserszegi fűszeres törkölypálinka

    Cserszegi fűszeres törkölypálinka 40% 500ml (fél liter)

    5.000 Ft (bruttó)
  • Ágyas szilvapálinka díszdobozban 2db pálinkáspohárral

    Ágyas szilvapálinka 350ml díszdobozban 2db pálinkás pohárral

    6.600 Ft (bruttó)
  • Főzőmester kedvenc szilvapálinkája 500ml

    Főzőmester kedvenc szilvapálinkája 40% 500ml (fél liter)

    6.500 Ft (bruttó)
A tökéletes Gintonik titka

A tökéletes Gintonik titka

A tökéletes Gintonik Az ital tökéletes elkészítésének a kulcsa az előkészítésben rejlik. Fontos, hogy minden hozzávalót és szükséges eszközt készíts a kezed ügyébe. Így az összeállítás könnyen megy majd, nem kell kapkodnod. Azt szeretem a gintonikba a pálinkával...

Házi bivaly a Hanságban

Házi bivaly a Hanságban

Mikor vendégeink a környék látnivalóiról kérdeznek minket, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot az elsők között szoktuk említeni. Lébény és Tárnokréti közti szakaszon található a park legvédettebb része. Ide telepítették át a Fertő-tó mellől a szürkemarha- és...

10 fontos dolog a Gintonikról

10 fontos dolog a Gintonikról

1. A tonik alapanyaga, a kinin a Dél-Amerika őserdeiben elterjedt kínafafélék kérgéből származik. 2. A kínafa kérgéből nyert kivonatot kezdetben hidegrázás ellen és izomlazítóként használták. A 17. századtól kezdték el a malária ellen alkalmazni, megkönnyítve ezzel az...

Ginteszt győztes az R2 GIN

Ginteszt győztes az R2 GIN

Az ismert gasztroújság, a VINCE Magazin májusi számában a hazai gineket vizsgáztatta tesztszekciójában. Népes, 21 tagú mezőnyben Réti Ginkollekciónk második tagja az R2 GIN végzett az első helyen.  A vetélytársak Az indulók között ott volt szinte az összes hazai...

Szólj hozzá!

dolor. dapibus eget libero ipsum fringilla mi, vel, sem,

Pin It on Pinterest