Igen, már mi is GIN-t készítünk. Eljutottunk ide, hogy Magyarország minden valamire való pálinkafőzdéjében megszülettek az első gin próbálkozások.

Korábbi nézeteinket valószínűleg többen ismeritek:

 1. A pálinka a legjobb ital a töményszeszek világában, hiszen az egyik legegészségesebb alapanyagból, gyümölcsből készül. – Ezt továbbra is tartjuk.
 2. Mi lepárlóberendezéseinken csak pálinkát készítünk, olyan gyümölcsfajtákból, amikből lekvárt is csinálnak. A likőrök és egyéb szeszes italok minket nem érdekelnek. – Ezen a ponton korrigáltuk nézeteinket.

Miért?

Mert az emberek ízlése, érdeklődési köre változik. Szeretik az újdonságokat. Néha mást is megkóstolnának. Sokan követik a divatot az italkultúrában is.

Mi pedig szeretnénk egy modern, a változásokra, a legújabb technikákra, eljárásokra odafigyelő főzde lenni. Mindig van mit tanulni, soha nem mondhatjuk, hogy mi már mindent tudunk. Még a pálinkafőzésben és a cefrekésztésben sem… hát még egy olyan számunkra új szeszes ital előállításában, mint a gin.

Amikor főzdénk első kísérlete, az R1 GIN elkészült sokan kérdezték tőlünk, hogy mi is tulajdonképpen, amit csináltunk? Mi a GIN?

Az ő kedvükért jöjjön most egy rövid történelmi bevezető. Nem kell megijedni, nem lesz unalmas:).

A gin talán kalandos történetének is köszönheti népszerűségét napjainkban. A jó sztori fél siker.

Kezdetek

Mint minden szeszes italt, kezdetben a gint is gyógyászati célokra alkalmazták.

Alapvető összetevőjét, a borókát már az i.sz. 70-től kombinálták az alkohollal. Abban az időben egy Pedanius Dioscorides nevű görög katonaorvos ötkötetes enciklopédiát tett közzé a legismertebb gyógynövényekről. Lexikonjában egyes mellkasi betegségek orvoslására borban áztatott borókabogyó fogyasztását javasolja.

Az olaszországi Salerno bencés szerzetesei 1055-ben szintén megemlítik a borókabogyó borban áztatott tinktúrájának használatát.

Holland bátorság

Elterjedésének kezdete azonban a hollandok nevéhez fűződik, mikor a 16. században megkezdték a gin elődjének tekinthető „genever” (vagy jenever) előállítását. Malátaborhoz borókabogyót adagoltak a maláta durva ízének elfedésére. Ez még gyógyhatású készítménynek számított.

Állítólag a híres holland orvos, Franciscus Sylvius is javasolta a vérkeringés javítására az 1600-as években. A Németalföldi Szabadságharc (1568-1648) idején egyenesen „előírták” a katonáknak a harcba indulás előtt. Ebből merítettek erőt a csatára.

Innen származik egy máig fennálló kifejezés a „Dutch courage” (Holland bátorság), amit az italból merített bátorság leírására használnak.

A gin útja Angliába vezet

A gin elterjedéséért Orániai Vilmosnak (III. Vilmos) jár a köszönet, aki Hollandiában nőtt fel. Itt ismerte meg a hollandok népszerű italát, a genevert. Az 1689-es angliai trónra kerülését követően protekcionista gazdaságpolitikát kezdett Franciaországgal szemben. A francia gazdaság gyengítése érdekében súlyos adókat vezetett be a francia borra és konyakra.

Ennek ellensúlyozására alkotta meg a kukoricatörvényeket A rendeletek értelmében az angliai szeszes italok gyártására, a lepárlásra adókedvezmények jártak. Az angol gazdák gyorsan rájöttek, hogy a holland genevert ők is el tudják készíteni hazai gabonából.

Ebben az időszakban egy pint (kb. fél liter) gin olcsóbb volt egy pint sörnél. Nem semmi, ugye?

Ez a nagy szabadság azonban egyre nagyobb részegségbe taszította a társadalmat (főleg a legalsóbb osztályokat).

A gin név eredete

 

A gin szó első ismert írott használatával Bernard Mandeville 1714-ben megjelent könyvében, A méhek meséjében találkozhatunk.

A korai kapitalizmusról írt szellemes szatírában azt írja, hogy a holland borókabogyóból származó szeszes ital neve a gyakori „használat”-nak köszönhetően az egyszótagú gin szóvá zsugorodott. Azaz a britek a sok geneverivás után túl részegek voltak az egész szó kimondásához, így lerövidítették azt (gen-re, később gin-re).

Ezen a rövid néven, ginként vált az egész világon ismertté.

Genever holland, Gin angol

Az angolok szerint a gin angol, nem holland.

Miért?

 • Mert a hollandok a genevert gyógyhatású készítményként használták, míg az angolok a gint élvezetből itták:).
 • Ezenkívül a hollandok a genever előállítására még egy kezdetlegesebb technológiát alkalmaztak, ami egy malátás ízű párlatot eredményezett. Ezt a durva ízt próbálták a borókával elfedni. Az angolok az 1800-as évektől alkalmazott finomítóoszlopos desztillációnak köszönhetően már egy sokkal tisztább italt készítettek (etanol, finomszesz).

A gin végnapjai

A ginfogyasztás a nagy szabadságnak köszönhetően kezdett kezelhetetlenné válni. Jól tükrözi ezt, hogy 1751-ben az angol gabonatermés fele gin alapanyag lett. A mértéktelen és egyre silányabb minőségű (kezdetleges főzési technika, terpentinolaj használata boróka helyett stb.) gin fogyasztása sokakat kergetett az őrületbe vagy egyenest a halálba.

A kormány belátta, hogy valamit tennie kell.

 • 1736-ban szeszkimérői licenszdíjat és magas (20 font) jövedéki adót vezettek be, amit azonban a lakosság nyomására hamarosan jelentősen (20 shillingre) lecsökkentettek.
 • Hivatalos engedélyek hiányában a zugfőzdék virágzásnak indultak. Illegális tevékenységük megfékezésére 5 font jutalom járt annak, aki feljelentette őket.
 • A gin fogyasztásának drasztikus visszaszorítását végül az 1751-es Gin-törvény hozta el. Ennek értelmében megtiltották a ginlepárlóknak az engedély nélküli kereskedők számára történő értékesítést. A kiskereskedelmi engedélyek megszerzését jelentősen megnehezítették, a gin árának emelésére pedig az engedéllyel rendelkezőkre magas adókat és díjakat vetettek ki.

Anglia újra a sörivók nemzetévé vált.

Egészségesebb alternatívaként megkezdték a tea importjának ösztönzését is. Ha nincs a gin, talán ma senki sem teázna Angliában:).

Újjáéledés

Az 1800-as években felfedezett új lepárlási eljárás, a finomítóoszlopos desztilláció alkalmazásával sokkal tisztább (kisebb metanol tartalmú) italt tudtak előállítani.

A gin minőségének javulásával a fogyasztás újra emelkedni kezdett.

A kevés kiváltságos engedéllyel rendelkező gin család (pl. Gordon’s, Tanqueray) nagy ginházakat, díszes gincsarnokokat nyitott.

Ehhez jött még a brit királyi haditengerészet hathatós segítsége is. Ők ugyanis a malária megelőzésére kinin adagokat osztottak tengerészeiknek. A kinin szörnyű ízének elfedésére a Schweppes (a világ első szénsavas üdítőitalgyártó vállalata) készítette el számukra a napjainkra közismertté vált „indian tonic water”-t, indiai tonik vizet (nevében a tengerészek úticéljára utalva).

A kinin mellett a tengerészeknek napi rumadag, a tengerészeti tiszteknek napi ginadag járt a gyorsan romló sör helyett.

Mit csinál ilyenkor egy igazi angol? Praktikusan gondolkodva egyesíti a két italt, a gint és a tonikot. Így születik meg napjaink nagy klasszikusa, a gintonik (Gin&Tonic, röviden G&T).

De ez még mindig nem elég. A tengerészeknek C-vitaminra is szükségük volt a skorbut ellen, ami a citromban és a limeban is megtalálható természetes formában. Egy brit befektető pedig pont óriási lime-ültetvény birtokosa volt. A lime és a gin kombinálásával egy újabb italt, a népszerű Gimlet koktélt is megalkották.

Az, hogy a gin milyen fontos szerepet játszott az angolok életében, jól mutatja a következő második világháborús történet is. London bombázásával egyidőben a németek a haditengerészet egyik legfontosabb támaszpontját, a dél-angliai Plymouth-t is megtámadták. Itt készítették a 20. században nagy népszerűségnek örvendő Plymouth gint is, amit a haditengerészet annyira megszeretett, hogy a bombázás hírére az egyik tiszt ezt kiáltotta:

„Betelt a pohár, most veszítette el Hitler a háborút!”

Martini – Rázva, nem keverve

 

Ugye ismerős a mondat a James Bond filmekből?

A népszerű martini koktélt eredetileg ginnel készítették. Igaz Bond elhíresült mondásában az italt már vodkával kérte. De saját kitalálású martinijében, a Vesper névre keresztelt koktélban ismét a gin dominált.

Amúgy, ha martinit isztok mégis inkább a kevert elkészítési módot válasszátok. A rázással ugyanis túlhígul az ital és még zavarossá is válik. Míg a keveréssel a párlat megőrzi karakterét és tisztaságát.

 

A nagy gin játék – Kézműves gin, koktélok, kísérlet az ízekkel

 

Több év lobbizást követően, 2008-ban a Sipsmith vállalat hivatalos lepárlói engedélyt kapott 1820 óta elsőként. Ezzel egy új, innovatív időszak vette kezdetét a gin történetében.

Kis, kézműves manufaktúrák kezdtek gint gyártani. Ők a kisebb mennyiség miatt jobban tudtak figyelni a minőségre is.

Annak érdekében pedig, hogy a nagyobb gyártókkal szemben is versenyképesek lehessenek új ízekkel, alapanyagokkal kezdtek kísérletezni. A borókabogyó domináns íze némelyik párlatban egészen minimálisra csökkent a többi összetevő hatására.

Az értékesítési csatornában új szereplőként gin bárok nyíltak, ahol széles koktélkínálat és egyedi gin és tonik párosítások várják a gin szerelmeseit.

 

Magyarország is csatlakozik

 

Az elmúlt 1-2 évben hazánkat is elérte a nemzetközi ginfellángolás szele.

Az emberek kezdtek a könnyedebb, kisebb alkoholtartalmú vagy jobban higított alkoholos koktélok iránt érdeklődni.

A kereslethez kénytelenek voltak a magyar szeszes ital előállítók is igazodni, ha lépést akartak tartani a nemzetközi trendekkel. Lassan a legtöbb magyar pálinkafőzde elkészítette saját ginjét.

R1, az első Réti Gin

Nekünk először vendégházunk külföldi vendégei kezdték emlegetni a gint, mint általuk kedvelt könnyed italt kikapcsolódásukhoz.

Elkezdtünk utánajárni a szükséges engedélyeknek, gyártási folyamatnak, recepteknek. Meg kell mondjam, egyáltalán nem volt könnyű dolgunk. Ugyan a gin elkészítése egy pálinkához képest könnyű feladatnak tűnik, a receptúra viszont (talán éppen ezért is) szigorúan titkos. Sok utánajárást követően végül sikerült összeállítanunk saját gyártási technológiánkat és a szükséges összetevőket.

A kísérlet R1 néven indult el.

A nyár ízeit akartuk visszahozni az első ginünkkel, amihez bodzás-citromos ízvilágot álmodtunk meg. Az eredmény minden várakozásunkat felülmúlta… és nemcsak szerintünk.  

Réti Ginkollekció

Folytatjuk

A limitált darabszámban készült R1 sikerén felbuzdulva fantáziánk szárnyalni kezdett. Megszületett az őszi hangulatú R2 GIN gondolata, amit azóta már palackba is zártunk. Az Irsai Olivér szőlő virágos illata jelenik meg a palackokban. Ezzel egyedülállót sikerült megalkotnunk. Hiszen a hazánkban népszerű szőlőfajta felhasználásával még senki sem készített gint.

És a történet itt még nem ért véget, kezdtünk belemelegedni a ginkészítés játékába. Itt nem álltunk meg 🙂

Harmadik, téli ginünk elkészítéséhez több téli hangulatú összetevőt kombináltunk egymással. Igazi játék volt ez a megfelelő harmónia megalkotására. Így született meg az R3 GIN: füge, alma, narancshéj és fahéj felhasználásával.

 

Réti Ginkollekciónkból így már egészen biztos megtalálod a hangulatodnak megfelelőt. Kóstolj és gyűjtsd össze a teljes kollekciót!  

 • R4 GIN 500ml 600x800

  R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR

  8.100 Ft (bruttó)
 • Réti VIPERA GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

  Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)

  8.100 Ft (bruttó)
 • R2 GIN

  R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ

  7.600 Ft (bruttó)
 • R3 GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

  R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL

  7.600 Ft (bruttó)
 • R1 GIN

  R1 GIN 40% 500ml (fél liter) – TAVASZ

  7.600 Ft (bruttó)
Italokról innen-onnan JANUÁR

Italokról innen-onnan JANUÁR

Januári BöngészőA tartalomból: Kézműves Italok HAJRÁ Koktél, a kultúrált alkoholfogyasztás csúcsa Sláger koktélok 2023-ra Aperitivo≠Aperitif Mit ivott Emily Párizsban? Olvasási idő: 8 perc 1. Az érték lesz az új mérték... Kézműves italok HAJRÁ! Megérkeztek az első...

Birs-Alma Pálinka

Birs-Alma Pálinka

Birs-Alma vegyes gyümölcspálinka Birsből és almából álló különleges házasítás. A téli időszak nagy kedvence. A BIRS citrusosságával szinte harsog, az ALMA kellemes fűszeressége ezt kerekíti le lágyan. Alma Az alma végigkísérte az emberiség történetét (elég csak Ádámra...

Nutellás ginkoktél

Nutellás ginkoktél

Nutellás ginkoktél R2 Ginből Irsai Olivér szőlővelHozzávalók: 40ml R2 GIN (Réti évszak kollekció: Ősz Irsai Olivér szőlővel) 1 evőkanál mogyorókrém (akár Nutella) 50 ml tej jégkocka csokoládéreszelék vagy színes cukorgyöngy a díszítéshez Elkészítés Kezdd a...

Pin It on Pinterest