London ≠ Pannonhalma

Londont sokan tekintik a GIN globális fővárosának.

Tény, hogy a gin élvezeti italként (és nem gyógyhatású készítményként) való elterjedésében Anglia és fővárosa nagy szerepet játszott.

A pálinkánál egyértelmű, hogy ha Pannonhalmi Törkölypálinkáról beszélünk, akkor a pannonhalmi régiónak szerepet kell játszania a termék létrejöttében. Jelen esetben a pannonhalmi borvidéken termő fehér szőlőből kell készíteni.

A ginek esetében azonban London egészen mást jelent. A gin készítésének módjára utal. Egyfajta minőségellenőrzési kategóriát jelent.

London és Pannonhalma

Történelmi háttér

Kialakulásának oka a 18. és a 19. század eleji termékek tisztasági színvonalában keresendő.

Kezdetben a gineket nagyon vegyes, sokszor silány minőségű gabonából desztillálták. A keletkezett gabonaszesz durva ízét aztán gyakran édesítették vagy más módon hamisították, hogy iható legyen.

1832-ben a Coffey-féle finomítóoszlopos lepárlás megjelenésével lehetővé vált egy sokkal jobb minőségű, tisztább, alacsonyabb metanol tartalmú termék előállítása.

Az oszlopos desztillációval a párlat egészen 96 térfogatszázalékig felerősíthető (finomszesz).

Mivel az új stílus Londonban jelent meg, London Gin néven kezdték emlegetni.

Müller típusú lepárlóberendezés

London Dry Gin

A London Gin a desztillált ginek egy fajtája. A desztillált ginhez a borókával és más természetes növényekkel való újradesztillálást (lepárlást) követően ízesítő anyagok és további semleges alkohol is kerülhet.

Ez az, ahol a lényegi különbség keresendő. 

  • London Gin megnevezés előírja, hogy a kapott desztillátumnak az eredetileg legalább 96 % (V/V) alkoholtartalmú mezőgazdasági eredetű etil-alkohol borókával és más természetes anyagokkal történő desztillálása után még mindig legalább 70 térfogatszázalékosnak kell lenni. Konyhanyelven tehát nem szabad túlságosan lefőzni másodszorra. Különben romlik a tisztaság, nem kívánt ízhatások jelenhetnek meg, hasonlóan a pálinkához. Az újradesztillálást követően természetesen víz hozzáadásával a kívánt alkoholfokra állítható a gin. A Réti Ginek esetében ez 40 % (V/V). 
  • Az elkészült gin metanoltartalma nem haladhatja meg az 5 g/hl-t abszolút alkoholra vonatkoztatva.
  • A London gin esetében minden botanikai ízt desztillációval kell átadni a párlatba, azaz utólag nem áztathatók bele növényi anyagok.
  • Színezni semmilyen formában nem szabad.
  • A London Gin koncentrátumként készíthető, azaz lepárlás után további semleges alkoholt kaphat, feltéve, hogy az még mindig legalább 70 térfogatszázalékos és megfelel a metanoltartalom előírásainak.
  • A 2019/787-es legújabb EU rendelet már nem jelöli külön a London Gint és a London Dry Gint, mint opciót. Ugyanis a 2008-as rendeletet felváltó új szabályozás szerint a London Gin eleve száraz, azaz “dry” kell, hogy legyen. Ennek értelmében a végtermék 1 literében legfeljebb 0,1 gramm invertcukorban kifejezett édesítőtermék lehet.
London jelképei: London Dry Gin

Érdekesség

Miért engedélyezett minimális édesítés a „száraz” ginekben?

 

Engedélyezett édesítés „dry gin” esetében: a végtermék 1 literében legfeljebb 0,1 gramm invertcukorban kifejezett édesítőtermék.

 

A válasz: a hamisítók kiszűrése miatt. A törvény által megengedett cukrot ugyanis elsősorban nyomkövetésre használják a nagyobb márkák (mint a Gordon’s Gin). Ezeknek a „cukorfestékként” feltüntetett nyomjelző molekuláknak a segítségével szűrhetők ki a hamisítványok.

Réti GIN

Réti Ginkollekciónk mindhárom tagja megfelel a szigorúbb London Dry Gin meghatározásnak.

A legalább 96 térfogatszázalékos etil-alkoholba áztatjuk a borókát és más SZUPERTITKOS természetes anyagokat.

Német Müller típusú lepárlóberendezésünkön újradesztilláljuk az alapanyagokat. Az így kapott párlat alkoholtartalma még mindig jóval magasabb 70 %-nál. Ezt követően a hígításhoz szükséges víz az egyedüli anyag, ami a termékbe kerül.

A termék minőségét igyekszünk minél magasabb szinten tartani és a pálinkáinkhoz hasonlóan itt sem használunk édesítőszereket a termék előállításához. 

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
  • R4 GIN 500ml 600x800

    R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR

    8.100 Ft (bruttó)
  • Réti VIPERA GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)

    8.100 Ft (bruttó)
  • R2 GIN

    R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ

    7.600 Ft (bruttó)
  • R3 GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL

    7.600 Ft (bruttó)
Italokról innen-onnan JANUÁR

Italokról innen-onnan JANUÁR

Januári BöngészőA tartalomból: Kézműves Italok HAJRÁ Koktél, a kultúrált alkoholfogyasztás csúcsa Sláger koktélok 2023-ra Aperitivo≠Aperitif Mit ivott Emily Párizsban? Olvasási idő: 8 perc 1. Az érték lesz az új mérték... Kézműves italok HAJRÁ! Megérkeztek az első...

Birs-Alma Pálinka

Birs-Alma Pálinka

Birs-Alma vegyes gyümölcspálinka Birsből és almából álló különleges házasítás. A téli időszak nagy kedvence. A BIRS citrusosságával szinte harsog, az ALMA kellemes fűszeressége ezt kerekíti le lágyan. Alma Az alma végigkísérte az emberiség történetét (elég csak Ádámra...

Nutellás ginkoktél

Nutellás ginkoktél

Nutellás ginkoktél R2 Ginből Irsai Olivér szőlővelHozzávalók: 40ml R2 GIN (Réti évszak kollekció: Ősz Irsai Olivér szőlővel) 1 evőkanál mogyorókrém (akár Nutella) 50 ml tej jégkocka csokoládéreszelék vagy színes cukorgyöngy a díszítéshez Elkészítés Kezdd a...

Pin It on Pinterest