London ≠ Pannonhalma
Londont sokan tekintik a GIN globális fővárosának.
Tény, hogy a gin élvezeti italként (és nem gyógyhatású készítményként) való elterjedésében Anglia és fővárosa nagy szerepet játszott.
A pálinkánál egyértelmű, hogy ha Pannonhalmi Törkölypálinkáról beszélünk, akkor a pannonhalmi régiónak szerepet kell játszania a termék létrejöttében. Jelen esetben a pannonhalmi borvidéken termő fehér szőlőből kell készíteni.
A ginek esetében azonban London egészen mást jelent. A gin készítésének módjára utal. Egyfajta minőségellenőrzési kategóriát jelent.
Történelmi háttér
Kialakulásának oka a 18. és a 19. század eleji termékek tisztasági színvonalában keresendő.
Kezdetben a gineket nagyon vegyes, sokszor silány minőségű gabonából desztillálták. A keletkezett gabonaszesz durva ízét aztán gyakran édesítették vagy más módon hamisították, hogy iható legyen.
1832-ben a Coffey-féle finomítóoszlopos lepárlás megjelenésével lehetővé vált egy sokkal jobb minőségű, tisztább, alacsonyabb metanol tartalmú termék előállítása.
Az oszlopos desztillációval a párlat egészen 96 térfogatszázalékig felerősíthető (finomszesz).
Mivel az új stílus Londonban jelent meg, London Gin néven kezdték emlegetni.
London Dry Gin
A London Gin a desztillált ginek egy fajtája. A desztillált ginhez a borókával és más természetes növényekkel való újradesztillálást (lepárlást) követően ízesítő anyagok és további semleges alkohol is kerülhet.
Ez az, ahol a lényegi különbség keresendő.
- London Gin megnevezés előírja, hogy a kapott desztillátumnak az eredetileg legalább 96 % (V/V) alkoholtartalmú mezőgazdasági eredetű etil-alkohol borókával és más természetes anyagokkal történő desztillálása után még mindig legalább 70 térfogatszázalékosnak kell lenni. Konyhanyelven tehát nem szabad túlságosan lefőzni másodszorra. Különben romlik a tisztaság, nem kívánt ízhatások jelenhetnek meg, hasonlóan a pálinkához. Az újradesztillálást követően természetesen víz hozzáadásával a kívánt alkoholfokra állítható a gin. A Réti Ginek esetében ez 40 % (V/V).
- Az elkészült gin metanoltartalma nem haladhatja meg az 5 g/hl-t abszolút alkoholra vonatkoztatva.
- A London gin esetében minden botanikai ízt desztillációval kell átadni a párlatba, azaz utólag nem áztathatók bele növényi anyagok.
- Színezni semmilyen formában nem szabad.
- A London Gin koncentrátumként készíthető, azaz lepárlás után további semleges alkoholt kaphat, feltéve, hogy az még mindig legalább 70 térfogatszázalékos és megfelel a metanoltartalom előírásainak.
- A 2019/787-es legújabb EU rendelet már nem jelöli külön a London Gint és a London Dry Gint, mint opciót. Ugyanis a 2008-as rendeletet felváltó új szabályozás szerint a London Gin eleve száraz, azaz “dry” kell, hogy legyen. Ennek értelmében a végtermék 1 literében legfeljebb 0,1 gramm invertcukorban kifejezett édesítőtermék lehet.
Érdekesség
Miért engedélyezett minimális édesítés a „száraz” ginekben?
Engedélyezett édesítés „dry gin” esetében: a végtermék 1 literében legfeljebb 0,1 gramm invertcukorban kifejezett édesítőtermék.
A válasz: a hamisítók kiszűrése miatt. A törvény által megengedett cukrot ugyanis elsősorban nyomkövetésre használják a nagyobb márkák (mint a Gordon’s Gin). Ezeknek a „cukorfestékként” feltüntetett nyomjelző molekuláknak a segítségével szűrhetők ki a hamisítványok.
Réti GIN
Réti Ginkollekciónk mindhárom tagja megfelel a szigorúbb London Dry Gin meghatározásnak.
A legalább 96 térfogatszázalékos etil-alkoholba áztatjuk a borókát és más SZUPERTITKOS természetes anyagokat.
Német Müller típusú lepárlóberendezésünkön újradesztilláljuk az alapanyagokat. Az így kapott párlat alkoholtartalma még mindig jóval magasabb 70 %-nál. Ezt követően a hígításhoz szükséges víz az egyedüli anyag, ami a termékbe kerül.
A termék minőségét igyekszünk minél magasabb szinten tartani és a pálinkáinkhoz hasonlóan itt sem használunk édesítőszereket a termék előállításához.
Réti Gasztromagazin
Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel
Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek
Italokról innen-onnan JANUÁR
Januári BöngészőA tartalomból: Kézműves Italok HAJRÁ Koktél, a kultúrált alkoholfogyasztás csúcsa Sláger koktélok 2023-ra Aperitivo≠Aperitif Mit ivott Emily Párizsban? Olvasási idő: 8 perc 1. Az érték lesz az új mérték... Kézműves italok HAJRÁ! Megérkeztek az első...
Birs-Alma Pálinka
Birs-Alma vegyes gyümölcspálinka Birsből és almából álló különleges házasítás. A téli időszak nagy kedvence. A BIRS citrusosságával szinte harsog, az ALMA kellemes fűszeressége ezt kerekíti le lágyan. Alma Az alma végigkísérte az emberiség történetét (elég csak Ádámra...
Közvéleménykutatás a magyarok kedvenc szőlőiről
Szőlőt látni: tisztesség, áldás. Szőlőt a töviről leszakítani: haragosoddal békülsz. Szőlőt, fehéret, látni: nagy haszon. Szőlőt, fehéret, enni: jó és gazdagság… (Krúdy Gyula: Álmoskönyv)Közvéleménykutatás: Mi a kedvenc szőlőd? A hamarosan érkező Márton Napra és az...
Nutellás ginkoktél
Nutellás ginkoktél R2 Ginből Irsai Olivér szőlővelHozzávalók: 40ml R2 GIN (Réti évszak kollekció: Ősz Irsai Olivér szőlővel) 1 evőkanál mogyorókrém (akár Nutella) 50 ml tej jégkocka csokoládéreszelék vagy színes cukorgyöngy a díszítéshez Elkészítés Kezdd a...