+36 30 300 1129

iroda@retipalinkahaz.hu

Sárgabarack, a legdrágább pálinkánk – miért is?

A bolti pálinka drága

Sokszor halljuk főleg magánfőzőktől, bérfőzetőktől, hogy miért olyan drága a pálinka a boltokban? Hiszen már a főzést terhelő adót is eltörölték.

Először e tekintetben tegyük tisztába a dolgokat!

A magánszemélyekre vonatkozó adó az, amit eltöröltek (86 liter 50 fokos párlat mértékig évente egy háztartás számára). A kereskedelmi előállításra továbbra is kell jövedéki adót fizetni, méghozzá itt mindig is a teljes összeget, 3.340 Ft-ot hektoliterfokonként (magánszemélyeknek ez a fele volt, amíg 2021.január 1-től el nem törölték).

Barackból pálinkát

Előállítási költség

A pálinka előállítási költségének összetevői:

 • gyümölcsár
 • fuvarköltség
 • feldolgozási munkák energia- és anyagköltsége (magozás, darálás, cefrézési segédanyagok)
 • energiaköltség a tárolás során (hűtés áramdíja)
 • pálinkafőzés költsége (fűtés, áram, víz a hűtéshez)
 • hígítás (ásványi anyagoktól mentes, semleges víz, venni vagy előállítani)
 • bérköltség az előállítás minden fázisában
 • jövedéki adó (3.340 Ft/hlf)
 • NETA (népegészségügyi termékdíj, ún. chipsadó) (850 Ft/liter/40 fokos pálinka)
 • üveg, dugó
 • kapszula
 • címke (tervezés, nyomtatás)
 • zárjegy előállítási költsége
 • ÁFA (27%)

Haszon

A pálinka az előállítást követően legtöbb esetben a nagykereskedőkhöz kerül. Ők a hasznukat rátéve juttatják el a palackokat a kiskereskedelmi egységekbe (étterem, kocsma, italszaküzletek).

A kiskereskedelem szintén haszonnal (hiszen mindenki pénzből él) adja tovább a pálinkát a végső fogyasztóknak (NEKTEK).

Haszon barackpálinka

Különbségek

Így végignézve a folyamatot, remélem, sikerült rávilágítanunk, hogy a bolti pálinka és a magánszemélyektől „feketén” megvásárolható párlatok ára között nem véletlen a különbség.

De higgyétek el, hogy ez a különbség a minőségben is ott van. A házi körülmények között, minimális gyakorlati tapasztalattal, kifejezetten eladásra készült italok magas százalékban még az „iható” jelzőt sem kapnák meg, nemhogy a „minőségi”-t.

Ha a boltok polcain gyanúsan olcsó termékekkel találkozol, szintén kezeld fenntartásokkal!  

Kereskedelmi és magánfőzés közti különbség

Barack, a legdrágább pálinka – miért is?

Na de térjünk vissza a cikk alapkérdésére.

Miért kellett a barackpálinkánk árát megemelni?

 • A legfőbb ok a gyümölcsnél, mint alapanyagnál keresendő. Sajnos az utóbbi évek időjárása a sárgabarack számára egyáltalán nem mutat kedvező irányt. Már évek óta pont a magyar fajták virágzási idejében jelentkeznek jelentős fagyok az ország egész területén. Így a megvásárolható barack mennyisége erősen lecsökkent.

Ráadásul nem a pálinkafőzők az egyedüli jelentkezők a gyümölcsre. Hiszen a barack a lekvárok között is a legnépszerűbb fajta. Készítéséhez hasonló érettségi állapotú gyümölcs szükséges.

Ami tovább rontja a helyzetet, hogy magán- illetve bérfőzetésben is nagyon keresett alapanyag lett. Ezeknek a vásárlóknak jelentősen megnőtt a számuk. Ők 50-100 kg-tól egészen 1 tonnáig is vásárolnak már a termelőktől. Számlát nem kérnek, permetezési naplót, egyéb papírokat sem (kereskedelmi főzésnél ezek kötelezők). Ráadásul a kisebb mennyiségért könnyebben kifizetnek egy viszonylag magas árat.

Így lehetett az, hogy az idei évben a barack ára a tavalyi duplájára emelkedett (a nyugati országrészben még ennél is jobban).

A minőségből mégsem engedtünk. Továbbra is a magyar fajtákat részesítjük előnyben. Kizárólag (lyukacsos aljú) ládákba, fáról szedett gyümölcsöt vásárolunk. Próbálunk a korábbi termelőinkhez hűségesek maradni, nem váltogatjuk a beszerzési helyeinket. Még akkor sem, ha ez egyes években nem a legkedvezőbb árat jelenti számunkra. Mert csak így számíthatunk rájuk rendszeresen.

 • A másik ok a magas árra a barackpálinka alkoholkihozatala. A pálinkafőzdénkben sokszor halljuk bérfőzetőink szájából, hogy úgy gondolják, a barackcefre 10 % körül kell, hogy adjon (azaz 100 liter cefréből 10 liter 50 fokos pálinkát várnak el). Ennek mi is örülnénk.😊 Persze előfordulhat egy-egy kiugróan jó év. Már mi is találkoztunk ilyennel (egyszer). Ilyenkor, ha az összes körülmény szerencsésen alakul, elérhető a 10 százalék.

Az idei év nem ilyen volt. Bérfőzési tapasztalatunk alapján 2021-ben az alkoholkihozatalok 5-8 százalék között mozogtak. Ez az alacsonyabb arány tovább drágítja a pálinkát.

Minőségi sárgabarack pálinkának

Ajánlás

Most, hogy már tudod, mi kerül ennyibe a barackpálinkánkon, bátran ajánljuk kóstolásra. Véleményünk szerint a minőségre idén sem lehet panasz. A mennyiségre már inkább. Sajnos kevesebb gyümölcshöz jutottunk hozzá, mint amennyit szerettünk volna.😞

Ezért akit Réti barackpálinkával ajándékoznak meg, féltett kincsként kezelje, hogy jövő nyárig, a következő szezonig kitartson.

És legyetek merészek! Kóstoljatok bátran más fajtákat is!

Válasszátok a hangulatotoknak vagy az évszaknak megfelelő ízeket! Nem fogtok azokban sem csalódni.

Réti sárgabarack pálinka
 • Sárgabarack pálinka

  Sárgabarack pálinka 500ml (fél liter)

  16.500 Ft (bruttó)
 • Sárgabarack pálinka díszdobozban 2db pálinkás pohárral

  Sárgabarack pálinka 350ml díszdobozban 2db pálinkás pohárral

  10.600 Ft (bruttó)

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

  Hogy is van ez?Nyitottnak lenni Mindenre nyitottak vagyunk: ha szimpatikus a partner, jó az ötlet és azonosulni tudunk az értékrendjével. Mostanában egyre több olyan dologba belevágunk, amit régen elképzelhetetlennek tartottunk volna. Tényleg igaz az, hogy az...

A gin története: A GIN őrület nyomában

A gin története: A GIN őrület nyomában

A tartalomból: Miért kezdtünk gint mi is gint főzni? A gin története: az első lépések Genever: a holland bátorság Ginforradalom Angliában Gin: holland vagy angol? A gin végnapjai Feltámadás Gintonik A Martini és James Bond Kézműves ginek, új ízek Magyarország és a...

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

A tartalomból: Ízérzékenység kategóriái Nők illat- és ízérzékenysége Profi kóstolók Olvasási idő: 2 perc Ízérzékenység kategóriái Az embereket ízérzékenység szempontjából három kategóriába lehet sorolni: "nem-ízlelők" átlagosok rendkívüli érzékelők Ezenkívül a nemek...