+36 30 300 1129

iroda@retipalinkahaz.hu

Tavaszi séta a nyugalom szigetén

Tárnokréti, kicsi falu Győr és Mosonmagyaróvár között félúton a Hanság szívében. Két utca és alig kétszáz lakos… ugye tényleg kicsi?

Egy tavaszi séta keretében ismerd meg jobban, hogy aztán már ismerősként látogathass el hozzánk!

Győr felől Lébényen keresztül vezet hozzánk az út. A Lébényt Tárnokrétivel összekötő utat a régi római út nyomvonalára építették 1991-ben. Ez a rövid 8 kilométeres szakasz a Fertő-Hanság Nemzeti Park legvédettebb és egyik legszebb része. Az út mellett szürkemarhákkal és bivalyokkal találkozhatsz.

A faluba a Rábca-hídon át vezet az út. A folyó a Hanságból ered és a Mosoni-Dunába torkollik. Most még épp csak kezd zöldülni a folyópart, de hamarosan buja zöld növényzet veszi majd körül.

A Rábca köszönti a faluba érkezőt

Sportolási lehetőségek

A Rábca mindkét oldalán töltés fut végig, ami a védelem mellett tökéletes helyszín a gyaloglásra vagy a sportosabbaknak a futásra is. Ráadásul a természet közelsége miatt jó eséllyel találkozhatsz fácánnal, nyúllal, őzzel sőt még szarvasokkal is.

Ha kerékpározást is tervezel a kikapcsolódásodhoz, akkor a legjobb helyen jársz. A Hanság útjai ideálisak a tekerésre még kisgyerekes családoknak is. Az utak forgalma nem túl nagy és könnyen szervezhetők kisebb túrák két település között. Ilyen lehet a Tárnokréti és Lébény közötti 15 km-es kirándulás lébényi fagylaltozással összekötve.

Töltés a Rábca partján

Templom

Sok magyarországi faluhoz hasonlóan a templom már messziről észrevehető. A faluba érkezve, egyből a kereszteződésnél találod.

Tárnokréti evangélikus település, temploma 1785-ben barokk stílusban épült.

A templom mellett található gyülekezeti ház egy pályázatnak köszönhetően most tavasszal újul meg. A felújítás elkészültével a téli hideg időjárásban is lesz megfelelő hely az istentiszteletek megtartására a fűtetlen templom helyett.

A templom már messziről látszik
A gyülekezeti ház felújítása

Réti Pálinkaház és Vendégház

A kereszteződésnél balra fordulva folytassuk a sétát.

A Fő utcának ez a csendes része vezet a temetőhöz. Autók itt csak elvétve járnak, úticéljuk leginkább a Réti Pálinkaház és Vendégház.

A falu nevezetességeihez a pálinkafőzde 2009-es megnyitása óta mi is hozzátartozunk. A pálinkafőzésnek köszönhetően egészen biztosan jópár olyan ember is megtanulta Tárnokréti nevét, aki korábban soha nem hallott még róla. A pálinkaversenyeken, fesztiválokon és egyéb rendezvényeken is lelkesen népszerűsítjük településünket és a Hanság természeti szépségeit.

A Pálinkaház mellett található Réti Vendégház 12-14 fő számára nyújt kényelmes szálláslehetőséget és kikapcsolódást a hozzánk érkezőknek. A képen az utcafront látszik, a három szoba ablakai néznek erre. Az épület L-alakú része a telek belseje felé a konyhával és nappalival folytatódik. A legbelső helyiség, egy külön wellness-terület infraszaunával hozzá zuhanyzóval, mosdóval.

A kertben a lefedhető medence a legnagyobb sztár kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Vize fűthető, a pálinkafőzde felmelegedett hűtővize megy rajta keresztül. Így a fedésnek köszönhetően még a téli hónapokban is lehet fürödni benne (amikor a főzde üzemel).

Réti Pálinkaház
Réti Vendégház

Temető és környéke

A temető a falun kívül található. Ez az aszfaltos út utolsó állomása. A természet közelsége annyira intenzív itt, hogy a sírok mögötti szántóföldeken gyakori vendégek az őzek és nyulak is. A sírok minden évszakban gondozottak, virágokkal telik.

A temetőnél most készült el egy murvás gépjármű-forduló és egy szintén murvázott út a környező gazdák földjeihez mezőgazdasági járműveik részére.  

Igazi magyar falu

Tárnokréti megőrizte a magyar faluk jellegzetességét, azaz a bolt (élelmiszerbolt) és a kocsma (italbolt) egymás közvetlen szomszédságában helyezkedik el.

A nyitvatartást illetően arra készülj fel, ha nálunk nyaralsz, hogy a bevásárlást délig mindenképp ejtsd meg. A bolt ugyanis délben bezár. A kenyérre, kiflire, egyéb péksüteményre pedig érdemes mindjárt az első nap feliratkozni, hogy jusson is belőle. Éjjeli mulatozást se nagyon tervezz a kocsmában, járványmentes időszakban kora este az is bezár.

Jó hír viszont, hogy a szomszédos Lébényben az élelmiszerbolt még vasárnap is nyitva tart. Ott két étterem (az egyik pizzéria is) és egy nagyon jó fagylaltozó is működik.

Retro feeling: bolt és kocsma

Hagyományok

A falu néhány lelkes lakosa a közelgő ünnepekre mindig készül valamilyen díszítéssel. Ez a húsvétváró kompozíció az orvosi rendelő és a polgármesteri hivatal melletti füves területen látható.

Ezzel szemben a buszfordulónál egy régi tűzoltókocsi lett kiállítva. Önkéntes tűzoltó egyesület a mai napig működik a faluban.

 

Húsvétváró
Tűzoltókocsi a buszfordulónál

 

A falu 2010-ben ünnepelte 800. évfordulóját. Ennek tiszteletére a község főterén hősi emlékfalat avattak a világháborúkban elhunytak emlékére.

Emellett átadtak egy modern játszóteret is a legkisebbek örömére.

A játszótérrel szemközti takaros tájházban pedig a régi falusi hagyományokról tudhatsz meg egy sereg érdekességet. Tárnokrétiről és magáról a tájházról annak megálmodója, Nagy Ferenc szívesen tart rövid bemutatót is az érdeklődőknek.

Emlékfal a háborús hősöknek
Játszótér a faluközpontban
Tájház fogadószemélyzettel

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

  Hogy is van ez?Nyitottnak lenni Mindenre nyitottak vagyunk: ha szimpatikus a partner, jó az ötlet és azonosulni tudunk az értékrendjével. Mostanában egyre több olyan dologba belevágunk, amit régen elképzelhetetlennek tartottunk volna. Tényleg igaz az, hogy az...

A gin története: A GIN őrület nyomában

A gin története: A GIN őrület nyomában

A tartalomból: Miért kezdtünk gint mi is gint főzni? A gin története: az első lépések Genever: a holland bátorság Ginforradalom Angliában Gin: holland vagy angol? A gin végnapjai Feltámadás Gintonik A Martini és James Bond Kézműves ginek, új ízek Magyarország és a...

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

A tartalomból: Ízérzékenység kategóriái Nők illat- és ízérzékenysége Profi kóstolók Olvasási idő: 2 perc Ízérzékenység kategóriái Az embereket ízérzékenység szempontjából három kategóriába lehet sorolni: "nem-ízlelők" átlagosok rendkívüli érzékelők Ezenkívül a nemek...