+36 30 300 1129

iroda@retipalinkahaz.hu

RÉGEN

Az ünnepek fontossága

Munka és szórakozás

Dédszüleink, nagyszüleink idejében faluhelyen a munkás hétköznapok és az ünnepek még jól elkülönültek egymástól. Dologidőben kevés volt a szórakozás, ezért az ünnepeket nagy becsben tartották.

Öncélú dolgok helyett hasznosat

Idejük és tevékenységeik beosztásához az évszakok adták a keretet. Tavasztól őszig szükség volt a sok szorgos kézre a földeken. A tél időszakban, mikor kint már elfogyott a munka, jöhetett a betakarított termények feldolgozása.

A nők számára a fonás, a szövés, a hímzés és a varrás voltak a legfontosabb téli elfoglaltságok.

De a férfiaknak is akadt feladat. Kosarat fontak, seprűket kötöttek, az elromlott szerszámokat javították meg. Az ügyesebbek még a bútorkészítéssel is megpróbálkoztak.

Használati tárgyaikat gyakran díszítették, de külön dísztárgyakat nem készítettek. Abban a régi világban az öncélú, „haszontalan” dolgoknak helye nem volt.

Kosárfonás

Kovács János kosarat köt

Társaságban gyorsan telik az idő

A téli tevékenységeket nem tekintették igazi munkának, inkább érezték szórakozásnak. A munka jó hangulatú közegben folyt.

Gyakran kísérte mese, ének, játék és tréfálkozás. Társaságban gyorsabban telt az idő, kevésbé volt monoton a munka.

A mese szerepe

A közösségben, kalákában zajló munka során a vendéglátó család gondoskodott az ételről, italról, lámpafényről. Cserében a meghívottak a gazda téli munkájába is besegítettek.

A mesemondónak is kiváltságos szerep jutott. Ő tette elviselhetővé, szórakoztatóvá a munkát a többieknek. Osztáskor neki külön részt adtak.

A kalákában végzett munka kölcsönös volt. A rokonok és barátok visszaadták egymásnak, mindenki sorra került.

Ezeket a közös munkára szerveződött együttléteket Fonónak hívták (az egyik legáltalánosabb téli tevékenység, a fonás után).

Programok

ISMERKEDÉS: A régi időkben a házasulandó fiataloknak a fonók az ismerkedés színteréül is szolgáltak. Az esküvőket is a téli, dologtalan időszakban tartották.

ESZEM-ISZOM: Az eszem-iszom nem maradhatott el az ilyen estéken. A romlandó ételeknek a tél végére amúgy is el kellett fogynia. Gyakran fogyasztottak bort és pálinkát is.

JÁTÉKOK: Az ifjúság közös játékokkal múlatta az időt. Némelyiket csak lányok játszották, másokba a legényeket is bevették.

A lányok a fonókban megbeszélhették a férjfogó praktikákat és gyakran jóslásokat is végeztek.

Téli esték a fonóban

Téli esték a fonóban

Rábcakapi Hagyományörző Egyesület

MOST

Lassítás, töltekezés

A régi időkben télen a falusi embernek jóval kevesebb munkája volt a földeken. Ilyenkor lassíthatott az életén, feltöltekezhetett a munkás tavasz előtt.

Ez a lassítás, töltekezés számunkra is hasznos lenne a mai, felgyorsult világban.

Együtt jobb!

A régi falusiakéhoz hasonló felfogást tapasztalhatsz meg, ha Svédországba látogatsz. A svédek rendszeresen tartanak olyan társas összejöveteleket, ahol a munka helyett a pihenésé a főszerep.

Itt is a közösségi együttlét a fontos. Szerintük a komor, téli időjárás együtt sokkal elviselhetőbb.

Tanuljunk tőlük! Ha ők mondják, biztos így van, hiszen nekik a téli szürkeségből igencsak kijut.

A svéd Fredagsmys

Jelentése: Hangulatos, kényelmes péntek

Főbb jellemzői:

RÁKÉSZÜLÉS: A péntek estéjüket előre megtervezik. Rákészülnek. Nem hagynak semmit a véletlenre. Előre bevásárolnak mindent. Az állami alkoholbolt (gin és egyéb koktél italok) kihagyhatatlan a hangulat megalapozásához. 

Gyakran van az estének valamilyen tematikája is.

A vendéglátó otthona mindig rendezett. A díszítés nagyon fontos. Szeretik a gyertyákat, amik melegséget, barátságos hangulatot árasztanak. Kandallójukban hívogatóan pattog a tűz.

KÉNYELEM: Kényelmes öltözéket viselnek, bő ruhákat, amiben otthonosan érzik magukat. Nem szeretnek elegánsan feszengeni.

BESZÉLGETÉS, JÁTÉK, ZENE: A program gyakran filmnézés, beszélgetés vagy társasjátékozás. Utóbbiaknál a háttérben kellemes zene szól.

ÉTEL, ITAL: Gyakori az ételek közös elkészítése. Az egyszerű, kímélő fogásokat részesítik előnyben. Szeretik a mexikói taco-t, salátákat, mártogatósokat. Az ételt nem muszáj az asztalnál ülve megenni, akár a kanapén, játék közben is elfogyaszthatják. Az este folyamán a rágcsálnivalók, sütemények is előkerülnek.

A hangulatot emelik a finom italok is: gin, pezsgő, koktélok vagy a svéd forralt bor, a glögg. 

Svéd Fredagsmys ginnel, koktélokkal

Svéd Fredagsmys (Hangulatos Péntek)

Ginnel és koktélokkal

Kedvet kaptál hozzá? Próbáld ki te is!

Rendezz egy hangulatos péntek estét barátaidnak, családtagjaidnak pálinkával, kézműves magyar ginnel, egyszerűen elkészíthető koktélokkal!

A kellemes hangulat biztosításához jó szívvel ajánljuk Réti Pálinka- és Ginkollekciónk bármelyik tagját, de a téli időszakban kiemelten téli fűszerezésű R3 Ginünket vagy Birs-Alma pálinkánkat. 

R3 Gin forralt ginnek

Forrás: https://www.lagomneked.hu/

Réti Gasztromagazin

Lepárlással készült italok: Pálinka, Gin

Témáink:

 • Italkultúra
 • Koktélok
 • Cefrézés, gyümölcsök
 • Termékbemutató
 • Közösség, programok
Igen, érdekel!

1–6 termék, összesen 20 db

 • Ágyas meggy pálinka

  Ágyas meggypálinka 40% 500ml (fél liter)

  11.500 Ft (bruttó)
 • R4 GIN 500ml 600x800

  R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR

  9.300 Ft (bruttó)
 • Réti Szirén Rum

  Réti SZIRÉN Rum 40% 500ml (fél liter) – fehér rum

  9.800 Ft (bruttó)
 • Réti VIPERA GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

  Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)

  9.300 Ft (bruttó)
 • R2 GIN

  R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ

  9.300 Ft (bruttó)
 • R3 GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

  R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL

  9.300 Ft (bruttó)
Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

  Hogy is van ez?Nyitottnak lenni Mindenre nyitottak vagyunk: ha szimpatikus a partner, jó az ötlet és azonosulni tudunk az értékrendjével. Mostanában egyre több olyan dologba belevágunk, amit régen elképzelhetetlennek tartottunk volna. Tényleg igaz az, hogy az...

A gin története: A GIN őrület nyomában

A gin története: A GIN őrület nyomában

A tartalomból: Miért kezdtünk gint mi is gint főzni? A gin története: az első lépések Genever: a holland bátorság Ginforradalom Angliában Gin: holland vagy angol? A gin végnapjai Feltámadás Gintonik A Martini és James Bond Kézműves ginek, új ízek Magyarország és a...

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

A tartalomból: Ízérzékenység kategóriái Nők illat- és ízérzékenysége Profi kóstolók Olvasási idő: 2 perc Ízérzékenység kategóriái Az embereket ízérzékenység szempontjából három kategóriába lehet sorolni: "nem-ízlelők" átlagosok rendkívüli érzékelők Ezenkívül a nemek...