TI KÉRDEZTÉTEK – Kérdéseitek a cefrézésről 1.

Kérdés:

Cefrézési útmutató: „A zajos erjedés ideális hőmérsékleten, a korábban említett szereket alkalmazva 1 hét alatt szinte biztosan végbemegy. Ezalatt az 1 hét alatt a cefrét naponta keverd át! Ha minden a legoptimálisabban zajlott a cefre 2 hét alatt elkészül. A gyakorlatban azonban inkább 3 hetet javaslunk, ha a hőmérséklet az optimális tartományt meghaladja. Optimális alatti hőmérsékletnél, hideg időben a 4 hét is elképzelhető.”

 

Attila: Van ebben egy kicsi ellentmondás, hogyha magasabb a hőmérséklet akkor 3 hét? Egyébként az optimális 16-20 fokon csak 2 hét? A 3- 4 hetet a hidegben abszolút elfogadom, nagyon hidegben meg…

Fel lehetne esetleg hívni a figyelmet arra, hogy bizonyos gyümölcsből készült cefrék “romlandók”. Többen rácsodálkoznak, hogy szilvából meg szőlőből jó cefrét készítettek és finom párlatuk lett a cseresznye, bogyósok, körte meg sajnos nem sikerül nekik.

Nekem a 2 hetes cseresznye cefre tetején kezdett el pimpósodni azonnal főzni kellett (több mint 20 fokon tárolva). Még menthető volt – időben voltunk, de a tanulópénzt sajnos meg kell fizetni.

Válasz:

Kovács Tamással, a Kokoferm Kft. tulajdonosával beszélgettünk pár hete erről. Ő mondta, hogy téves az a gondolat, miszerint az ideálisnál melegebb hőmérsékleten tartott, esetleg nem irányítottan erjesztett cefre gyorsabban készül el, mint a 16-20 fokon tartott, irányítottan erjesztett. Az igaz ugyan, hogy az első esetben a zajos erjedés gyorsabban megy végbe, de utána a folyamat lelassul.

Ezért került ez a rész bele az anyagba.

Egyébként mi is hasonlót tapasztaltunk. Több bérfőzető is hozott olyan, kb. 2 hetes cefrét hozzánk (mivel több helyen is ezt olvasták), ami még nem erjedt ki rendesen. Valószínű az ok az volt, hogy a cefrézés körülményei nem voltak ideálisak.

Persze ebben az esetben nem extrém időjárási körülményről beszéltünk, hanem csak a 16-20 foknál kicsit magasabb hőmérsékletről. Mert ugye ez nyáron még a lakásban is nehezen tartható. Nyáron, 40 fokban napon vagy “árnyékban” cefrét tárolni egyáltalán nem kívánatos. Ott nyilván rettentő gyorsan tönkre mehet az összegyűjtött gyümölcs. Nem kell ahhoz 2 hét sem.

Tehát az útmutatóban szereplő az ideálisnál magasabb illetve alacsonyabb hőmérséklet csak pár fok eltérést jelent. A cél a 16-20 °C. Viszont nyáron a kertben hagyott hordóban lévő cefre ennél jóval melegebb. De igaz ez negatív értelemben a télen kint felejtett hordókra is.

Optimális cefrézési hőmérséklet

Pálinkafőzés bérfőzdénkben

Pálinkáink német, Müller típusú aromatornyos lepárlóberendezéseken készülnek. Az erősítőtoronyban végbemenő többszörös kondenzáció már egyetlen főzéssel kellően felerősíti az alkoholtartalmat és gazdag aromákat, illóanyagokat visz át párlatba.

Főzőmesterünk, Szilárd célja, hogy a lepárlás során a gyümölcsre leginkább jellemző aromákat nyerje ki a cefréből az alkohollal együtt.

A finomítás 3 szakaszának (elő-, közép- és utópárlat) elkülönítése nagy tapasztalatot kíván. A tiszta pálinkát a középpárlati rész adja. Ennek elválasztását úgy kell meghatározni, hogy a pálinkába elegendő íz és aroma kerüljön, de a nem kívánt komponensek kimaradjanak.

Nagy Szilárd főzőmester

Időpontfoglalás

Amikor a gyümölcsöt összeszedtétek és hordóba került, keressetek minket egyből főzési időpont miatt. Ugyanis, ha a cefre elkészült, javasolt a mielőbbi főzése.

Tel.: +36 30 989 3711 Email: fozde@retipalinkahaz.hu

Ha meg szeretnétek nézni a főzési folyamatot, arra is van lehetőség előre leegyeztetett reggeli időpontokban.

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
  • Sárgabarack pálinka

    Sárgabarack pálinka 500ml (fél liter)

    11.000 Ft (bruttó)
  • R2 GIN

    R2 GIN 40% 500ml (fél liter)

    6.000 Ft (bruttó)
  • Irsai Olivér szőlőpálinka 500ml

    Irsai Olivér szőlőpálinka 40% 500ml (fél liter)

    7.300 Ft (bruttó)
  • R1 GIN

    R1 GIN 40% 500ml (fél liter)

    6.000 Ft (bruttó)
  • Réti cigánymeggy pálinka

    Cigánymeggy pálinka 40% 500ml (fél liter)

    7.000 Ft (bruttó)
  • R3 GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    R3 GIN 40% 500ml (fél liter)

    6.000 Ft (bruttó)
  • R1 GIN 100ml és krémdezodor 15ml BOX - Réti Pálinka és GIN

    GINSZERELEM csomag 2. 1 db 100 ml-es GIN és 1 db 15ml-es krémdezodor BOX

    3.200 Ft (bruttó)
  • Ismerkedős MINI R1 GIN nyár és &T Tonik

    ISMERKEDŐS MINI R1 GIN (nyár) + &T Tonik

    2.600 Ft (bruttó)
  • Cseresznye

    Cseresznye pálinka 40% 500ml (fél liter)

    7.000 Ft (bruttó)
  • Réti Kényeztető csomag életmódváltóknak női

    Sport+Kényeztetés csomag életmódváltóknak 1. (1-4.hét)

    6.200 Ft (bruttó)
Barack, a legdrágább pálinkánk – miért is?

Barack, a legdrágább pálinkánk – miért is?

Sárgabarack, a legdrágább pálinkánk - miért is? A bolti pálinka drága Sokszor halljuk főleg magánfőzőktől, bérfőzetőktől, hogy miért olyan drága a pálinka a boltokban? Hiszen már a főzést terhelő adót is eltörölték. Először e tekintetben tegyük tisztába a dolgokat! A...

A tökéletes barackpálinka titka

A tökéletes barackpálinka titka

Mi a tökéletes barackpálinka titka? Tökéletes aroma Első feladat, hogy tisztázzuk, neked milyen ízvilág jut eszedbe, ha a tökéletes sárgabarackpálinkára gondolsz? Az elegáns, könnyed, virágos, barackjoghurtos illat és íz az, amit elvársz? Vagy inkább nagymamád...

Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN

Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN

Tanulj meg cefrézni! Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN!   Szereted a pálinkát? Ehhez szeretnéd a cefrét magad elkészíteni? - Amiben a saját munkád is benne van, annak nincs párja:) Vagy csak nem szeretnéd, ha a kertedben található gyümölcsök kárba vesznének? -...

Pin It on Pinterest