TI KÉRDEZTÉTEK – Kérdéseitek a cefrézésről 1.
Kérdés:
Cefrézési útmutató: „A zajos erjedés ideális hőmérsékleten, a korábban említett szereket alkalmazva 1 hét alatt szinte biztosan végbemegy. Ezalatt az 1 hét alatt a cefrét naponta keverd át! Ha minden a legoptimálisabban zajlott a cefre 2 hét alatt elkészül. A gyakorlatban azonban inkább 3 hetet javaslunk, ha a hőmérséklet az optimális tartományt meghaladja. Optimális alatti hőmérsékletnél, hideg időben a 4 hét is elképzelhető.”
Attila: Van ebben egy kicsi ellentmondás, hogyha magasabb a hőmérséklet akkor 3 hét? Egyébként az optimális 16-20 fokon csak 2 hét? A 3- 4 hetet a hidegben abszolút elfogadom, nagyon hidegben meg…
Fel lehetne esetleg hívni a figyelmet arra, hogy bizonyos gyümölcsből készült cefrék “romlandók”. Többen rácsodálkoznak, hogy szilvából meg szőlőből jó cefrét készítettek és finom párlatuk lett a cseresznye, bogyósok, körte meg sajnos nem sikerül nekik.
Nekem a 2 hetes cseresznye cefre tetején kezdett el pimpósodni azonnal főzni kellett (több mint 20 fokon tárolva). Még menthető volt – időben voltunk, de a tanulópénzt sajnos meg kell fizetni.
Válasz:
Kovács Tamással, a Kokoferm Kft. tulajdonosával beszélgettünk pár hete erről. Ő mondta, hogy téves az a gondolat, miszerint az ideálisnál melegebb hőmérsékleten tartott, esetleg nem irányítottan erjesztett cefre gyorsabban készül el, mint a 16-20 fokon tartott, irányítottan erjesztett. Az igaz ugyan, hogy az első esetben a zajos erjedés gyorsabban megy végbe, de utána a folyamat lelassul.
Ezért került ez a rész bele az anyagba.
Egyébként mi is hasonlót tapasztaltunk. Több bérfőzető is hozott olyan, kb. 2 hetes cefrét hozzánk (mivel több helyen is ezt olvasták), ami még nem erjedt ki rendesen. Valószínű az ok az volt, hogy a cefrézés körülményei nem voltak ideálisak.
Persze ebben az esetben nem extrém időjárási körülményről beszéltünk, hanem csak a 16-20 foknál kicsit magasabb hőmérsékletről. Mert ugye ez nyáron még a lakásban is nehezen tartható. Nyáron, 40 fokban napon vagy “árnyékban” cefrét tárolni egyáltalán nem kívánatos. Ott nyilván rettentő gyorsan tönkre mehet az összegyűjtött gyümölcs. Nem kell ahhoz 2 hét sem.
Tehát az útmutatóban szereplő az ideálisnál magasabb illetve alacsonyabb hőmérséklet csak pár fok eltérést jelent. A cél a 16-20 °C. Viszont nyáron a kertben hagyott hordóban lévő cefre ennél jóval melegebb. De igaz ez negatív értelemben a télen kint felejtett hordókra is.

Pálinkafőzés bérfőzdénkben
Pálinkáink német, Müller típusú aromatornyos lepárlóberendezéseken készülnek. Az erősítőtoronyban végbemenő többszörös kondenzáció már egyetlen főzéssel kellően felerősíti az alkoholtartalmat és gazdag aromákat, illóanyagokat visz át párlatba.
Főzőmesterünk, Szilárd célja, hogy a lepárlás során a gyümölcsre leginkább jellemző aromákat nyerje ki a cefréből az alkohollal együtt.
A finomítás 3 szakaszának (elő-, közép- és utópárlat) elkülönítése nagy tapasztalatot kíván. A tiszta pálinkát a középpárlati rész adja. Ennek elválasztását úgy kell meghatározni, hogy a pálinkába elegendő íz és aroma kerüljön, de a nem kívánt komponensek kimaradjanak.


Időpontfoglalás
Amikor a gyümölcsöt összeszedtétek és hordóba került, keressetek minket egyből főzési időpont miatt. Ugyanis, ha a cefre elkészült, javasolt a mielőbbi főzése.
Tel.: +36 30 989 3711 Email: fozde@retipalinkahaz.hu
Ha meg szeretnétek nézni a főzési folyamatot, arra is van lehetőség előre leegyeztetett reggeli időpontokban.
Réti Gasztromagazin
Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel
Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek
-
“Húsvéti nyúl besokall: Elég a tojásfestésből!” egyedi Réti Póló
6.900 Ft (bruttó) -
Ágyas meggypálinka 40% 500ml (fél liter)
11.500 Ft (bruttó) -
Gin Póló “Gint mindenkinek!” egyedi Réti Póló
6.900 Ft (bruttó) -
R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR
9.300 Ft (bruttó) -
Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)
9.300 Ft (bruttó) -
R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ
9.300 Ft (bruttó) -
R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL
9.300 Ft (bruttó) -
R1 GIN 40% 500ml (fél liter) – TAVASZ
9.300 Ft (bruttó) -
Irsai Olivér szőlőpálinka 40% 500ml (fél liter)
9.900 Ft (bruttó)
Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!
A tartalomból: Ízérzékenység kategóriái Nők illat- és ízérzékenysége Profi kóstolók Olvasási idő: 2 perc Ízérzékenység kategóriái Az embereket ízérzékenység szempontjából három kategóriába lehet sorolni: "nem-ízlelők" átlagosok rendkívüli érzékelők Ezenkívül a nemek...
Borkóstoló, borvacsora után rum, pálinka és gin kóstoló vacsora is
Hasznos tudnivalók az italkóstoló vacsorákról A tartalomból: Mit kapsz egy italkóstoló vacsorán? Felkészülés a vacsorára Az étel-ital párosítások születése A menüsor Mire számíthatsz a borvacsorán, italvacsorán? Mit tanulhatsz a borkóstolón, italkóstolón?...
R4 Gin Valentin-napra
R4 GIN A Réti R4 Ginben a SZERELEM színeivel és ízeivel is találkozhatsz. Mik is ezek? BORDÓ. A legnőiesebb gyümölcs, a CIGÁNYMEGGY színe. A nők gyakran keresik a könnyed, hosszú italokat kisebb alkoholtartalommal. A gintonik nekik biztosan nyerő választás. Az R4...
Valentin-napi ajándékötletek italokkal FEBRUÁR
Februári Böngésző: Valentin-napA tartalomból: A Valentin-nap rövid története Gintonik a szerelem színeiben Pálinkakoktél nemcsak fériaknak Italvacsora ételpárosításokkal Olvasási idő: 3 perc A Valentin-nap rövid története A Valentin-nap első említése egészen 1383-ig...