TI KÉRDEZTÉTEK – Kérdéseitek a cefrézésről 1.

Kérdés:

Cefrézési útmutató: „A zajos erjedés ideális hőmérsékleten, a korábban említett szereket alkalmazva 1 hét alatt szinte biztosan végbemegy. Ezalatt az 1 hét alatt a cefrét naponta keverd át! Ha minden a legoptimálisabban zajlott a cefre 2 hét alatt elkészül. A gyakorlatban azonban inkább 3 hetet javaslunk, ha a hőmérséklet az optimális tartományt meghaladja. Optimális alatti hőmérsékletnél, hideg időben a 4 hét is elképzelhető.”

  

Attila: Van ebben egy kicsi ellentmondás, hogyha magasabb a hőmérséklet akkor 3 hét? Egyébként az optimális 16-20 fokon csak 2 hét? A 3- 4 hetet a hidegben abszolút elfogadom, de a magasabb hőmérsékletnél inkább rövidebb cefrézési időt várnék…

Válasz:

Kovács Tamással, a Kokoferm Kft. tulajdonosával beszélgettünk a cefrézési időkkel kapcsolatos látszólagos ellentmondásról. Ő mondta, hogy

téves az a gondolat, miszerint az ideálisnál melegebb hőmérsékleten tartott,

esetleg nem irányítottan erjesztett cefre gyorsabban készül el,

mint a 16-20 fokon tartott, irányítottan erjesztett. 

Az igaz ugyan, hogy az első esetben a zajos erjedés gyorsabban megy végbe, de utána a folyamat lelassul.

Ezért szerepel így a cefrézési útmutatóban.

Egyébként mi is hasonlót tapasztaltunk.

Több bérfőzető is hozott nyáron olyan, kb. 2 hetes cefrét hozzánk (mivel több helyen is azt javasolták, hogy akár már 1 hét után főzessenek), ami még nem erjedt ki rendesen. Valószínű az ok az volt, hogy a cefrézés körülményei az ideálisnál magasabbak voltak.

(FONTOS hangsúlyozni azonban, hogy ezekben az esetekben a cefrézési hőmérséklet nem volt extrém, hanem 16-20 fonál csak egy kicsivel magasabb. A nyári 40 fokos melegben a napon vagy az árnyékban tárolt cefrének 2 hét sem kell ahhoz, hogy tönkremenjen. Ilyen hőmérsékleten TILOS cefrét tárolni.)

Optimális cefrézési hőmérséklet

Pálinkafőzés bérfőzdénkben

Pálinkáink német, Müller típusú aromatornyos lepárlóberendezéseken készülnek. Az erősítőtoronyban végbemenő többszörös kondenzáció már egyetlen főzéssel kellően felerősíti az alkoholtartalmat és gazdag aromákat, illóanyagokat visz át párlatba.

Főzőmesterünk, Szilárd célja, hogy a lepárlás során a gyümölcsre leginkább jellemző aromákat nyerje ki a cefréből az alkohollal együtt.

A finomítás 3 szakaszának (elő-, közép- és utópárlat) elkülönítése nagy tapasztalatot kíván. A tiszta pálinkát a középpárlati rész adja. Ennek elválasztását úgy kell meghatározni, hogy a pálinkába elegendő íz és aroma kerüljön, de a nem kívánt komponensek kimaradjanak.

Nagy Szilárd főzőmester
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Amikor a gyümölcsöt összeszedtétek és hordóba került, keressetek minket egyből főzési időpont miatt. Ugyanis, ha a cefre elkészült, javasolt a mielőbbi főzése.

Tel.: +36 30 989 3711 Email: fozde@retipalinkahaz.hu

Ha meg szeretnétek nézni a főzési folyamatot, arra is van lehetőség előre leegyeztetett reggeli időpontokban.

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
  • Húsvéti nyúl póló Réti Pálinkával

    „Húsvéti nyúl besokall: Elég a tojásfestésből!” egyedi Réti Póló

    6.900 Ft (bruttó)
  • Ágyas meggy pálinka

    Ágyas meggypálinka 40% 500ml (fél liter)

    11.500 Ft (bruttó)
  • Gin Póló Gint mindenkinek

    Gin Póló „Gint mindenkinek!” egyedi Réti Póló

    6.900 Ft (bruttó)
  • R4 GIN 500ml 600x800

    R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR

    9.300 Ft (bruttó)
  • Réti VIPERA GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)

    9.300 Ft (bruttó)
  • R2 GIN

    R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ

    9.300 Ft (bruttó)
  • R3 GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL

    9.300 Ft (bruttó)
  • R1 GIN

    R1 GIN 40% 500ml (fél liter) – TAVASZ

    9.300 Ft (bruttó)
  • Sárgabarack pálinka

    Sárgabarack pálinka 500ml (fél liter)

    12.700 Ft (bruttó)
  • Irsai Olivér szőlőpálinka 500ml

    Irsai Olivér szőlőpálinka 40% 500ml (fél liter)

    9.900 Ft (bruttó)
Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

  Hogy is van ez?Nyitottnak lenni Mindenre nyitottak vagyunk: ha szimpatikus a partner, jó az ötlet és azonosulni tudunk az értékrendjével. Mostanában egyre több olyan dologba belevágunk, amit régen elképzelhetetlennek tartottunk volna. Tényleg igaz az, hogy az...

A gin története: A GIN őrület nyomában

A gin története: A GIN őrület nyomában

A tartalomból: Miért kezdtünk gint mi is gint főzni? A gin története: az első lépések Genever: a holland bátorság Ginforradalom Angliában Gin: holland vagy angol? A gin végnapjai Feltámadás Gintonik A Martini és James Bond Kézműves ginek, új ízek Magyarország és a...

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

A tartalomból: Ízérzékenység kategóriái Nők illat- és ízérzékenysége Profi kóstolók Olvasási idő: 2 perc Ízérzékenység kategóriái Az embereket ízérzékenység szempontjából három kategóriába lehet sorolni: "nem-ízlelők" átlagosok rendkívüli érzékelők Ezenkívül a nemek...

pinit fg en rect red 28