TI KÉRDEZTÉTEK – Kérdéseitek a cefrézésről 2.

Kérdés:

Cefrézési útmutató: „FIGYELEM! Erjedés közben a cefrét naponta keverd át elektromos habarcskeverővel! A cél a cefre tetején képződött bunda cefrébe mártása, a gyümölcshús további aprítása legyen. Ha tehát az anyagod már leves, akkor elég csak a felső réteg beforgatása, az alsóbb régiókat már hagyhatod.”

 

Dániel:

Kicsit félreérthető és veszélyes javaslatnak tartom: A naponta megkeverést én inkább károsnak tartom, hiszen rengeteg levegőt juttatunk a cefrébe. Sokan nem tudják megállapítani, hogy elerjedt a cefre – nyáron akár kevesebb, mint 1 hét alatt és akkor szépen eltüntetik a széndioxid védelmet. A bundát bőven elég lenyomkodni a lébe. Lehetne pontosítani, hogy a zajos erjedés alatt (3-4 nap).

Alapvetően egy jó anyag, nem szőrszálhasogatás céljából írtam. És persze a festékkeverő kiváló a pépesítéshez, turmixoláshoz.

Válasz:

Ezért is írtuk az anyagba, hogy nem az erőteljes átkeverés a cél. Hanem a bunda óvatos belekeverése a cefre alsóbb rétegeibe. Ezt a festékkeverő is tökéletesen el tudja végezni kis fordulaton, forgató mozdulatokkal.

Viszont, ha a cefre még nem elég pépes, a bunda lenyomkodása tapasztalatunk szerint nem elég. Ilyenkor jó szolgálatot tesz a habarcskeverő a további aprításban. Főleg az első pár napban.

Ha valaki hozzánk jön főzetni, gyakran elbeszélgetünk a cefrézésről. Sokan a főzést is megvárják nálunk. Ez azért is hasznos, mert ilyenkor van idő a cefrézés részletesebb átbeszélésére.

Kérdés:

 Lajos:

A gyümölcsöt pépesíteni az erjesztés előtt ajánlott – nem erjedés közben!

Válasz:

Így van, de ha nem sikerül kezdéskor házilag tökéletesen pépesíteni, még mindig lehet tovább korrigálni. Ilyenkor már a pektinbontó is dolgozni kezd a cefrében, ezért könnyebb lehet a gyümölcshús további bontása.

Cseresznye vagy meggy esetében, magozógép híján a magokat is csak pár nap pektinbontás után tudod kirostálni után cefréből. Ilyenkor is sokat segít az alatt a pár nap alatt a keveréses bontás az elektromos habarcskeverővel.

FIGYELEM! A keverést ilyenkor se vidd túlzásba! A hordó mindig a lehető legrövidebb ideig legyen csak nyitva! Tapasztalatunk szerint azonban ezzel a keveréssel nem ártasz a cefrének. Különösen, ha az egyéb cefrézési feltételeket betartod (16-20 °C hőmérséklet és 2-3 héten belüli kifőzési idő).

Cefre keverése, pálinkafőzés

Pálinkafőzés bérfőzdénkben

Pálinkáink német, Müller típusú aromatornyos lepárlóberendezéseken készülnek. Az erősítőtoronyban végbemenő többszörös kondenzáció már egyetlen főzéssel kellően felerősíti az alkoholtartalmat és gazdag aromákat, illóanyagokat visz át párlatba.

Főzőmesterünk, Szilárd célja, hogy a lepárlás során a gyümölcsre leginkább jellemző aromákat nyerje ki a cefréből az alkohollal együtt.

A finomítás 3 szakaszának (elő-, közép- és utópárlat) elkülönítése nagy tapasztalatot kíván. A tiszta pálinkát a középpárlati rész adja. Ennek elválasztását úgy kell meghatározni, hogy a pálinkába elegendő íz és aroma kerüljön, de a nem kívánt komponensek kimaradjanak.

Nagy Szilárd főzőmester

Időpontfoglalás

Amikor a gyümölcsöt összeszedtétek és hordóba került, keressetek minket egyből főzési időpont miatt. Ugyanis, ha a cefre elkészült, javasolt a mielőbbi főzése.

Tel.: +36 30 989 3711 Email: fozde@retipalinkahaz.hu

Ha meg szeretnétek nézni a főzési folyamatot, arra is van lehetőség előre leegyeztetett reggeli időpontokban.

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
  • “TOMI ROCKY” GIN BOX

    12.500 Ft (bruttó)
  • TOMI ROCKY GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    “TOMI ROCKY” GIN 40% 500ml (fél liter)

    10.500 Ft (bruttó)
  • Sárgabarack pálinka

    Sárgabarack pálinka 500ml (fél liter)

    11.000 Ft (bruttó)
  • R2 GIN

    R2 GIN 40% 500ml (fél liter)

    6.600 Ft (bruttó)
  • Irsai Olivér szőlőpálinka 500ml

    Irsai Olivér szőlőpálinka 40% 500ml (fél liter)

    7.800 Ft (bruttó)
  • R1 GIN

    R1 GIN 40% 500ml (fél liter)

    6.600 Ft (bruttó)
  • Réti cigánymeggy pálinka

    Cigánymeggy pálinka 40% 500ml (fél liter)

    7.800 Ft (bruttó)
  • R3 GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    R3 GIN 40% 500ml (fél liter)

    6.600 Ft (bruttó)
  • R1 GIN 100ml és krémdezodor 15ml BOX - Réti Pálinka és GIN

    GINSZERELEM csomag 2. 1 db 100 ml-es GIN és 1 db 15ml-es krémdezodor BOX

    3.400 Ft (bruttó)
  • Ismerkedős MINI R1 GIN nyár és &T Tonik

    ISMERKEDŐS MINI R1 GIN (nyár) + &T Tonik

    2.800 Ft (bruttó)
Céges ajándék partnereidnek

Céges ajándék partnereidnek

Céges ajándék a partnereknek Közeleg az év vége! Itt az ideje, hogy beszerezd a céges ajándékokat partnereidnek! Rendelj Réti Gindobozt év végére céges partnereidnek! Nem kell mást tenned, csak küldj ÜZENETET! iroda@retipalinkahaz.hu Mit ajándékozz? Érdemes egy-két...

A pálinkán túl: Koktél alapok

A pálinkán túl: Koktél alapok

A tartalomból: Koktélkészítés otthon - Kifogások A koktél szó története Koktélfajták A világ legnépszerűbb koktéljai 2021 A magyar trendek Koktél: Játék felnőtteknek Koktélkészítés otthon - Csak elkezdeni nehéz Ha veszed a bátorságot, kilépsz a komfortzónádból és a...

Barack, a legdrágább pálinkánk – miért is?

Barack, a legdrágább pálinkánk – miért is?

Sárgabarack, a legdrágább pálinkánk - miért is? A bolti pálinka drága Sokszor halljuk főleg magánfőzőktől, bérfőzetőktől, hogy miért olyan drága a pálinka a boltokban? Hiszen már a főzést terhelő adót is eltörölték. Először e tekintetben tegyük tisztába a dolgokat! A...

Pin It on Pinterest