TI KÉRDEZTÉTEK – Kérdéseitek a cefrézésről 2.

Kérdés:

Cefrézési útmutató: „FIGYELEM! Erjedés közben a cefrét naponta keverd át elektromos habarcskeverővel! A cél a cefre tetején képződött bunda cefrébe mártása, a gyümölcshús további aprítása legyen. Ha tehát az anyagod már leves, akkor elég csak a felső réteg beforgatása, az alsóbb régiókat már hagyhatod.”

 

Dániel:

Kicsit félreérthető és veszélyes javaslatnak tartom: A naponta megkeverést én inkább károsnak tartom, hiszen rengeteg levegőt juttatunk a cefrébe. Sokan nem tudják megállapítani, hogy elerjedt a cefre – nyáron akár kevesebb, mint 1 hét alatt és akkor szépen eltüntetik a széndioxid védelmet. A bundát bőven elég lenyomkodni a lébe. Lehetne pontosítani, hogy a zajos erjedés alatt (3-4 nap).

Alapvetően egy jó anyag, nem szőrszálhasogatás céljából írtam. És persze a festékkeverő kiváló a pépesítéshez, turmixoláshoz.

Válasz:

Ezért is írtuk az anyagba, hogy nem az erőteljes átkeverés a cél. Hanem a bunda óvatos belekeverése a cefre alsóbb rétegeibe. Ezt a festékkeverő is tökéletesen el tudja végezni kis fordulaton, forgató mozdulatokkal.

Viszont, ha a cefre még nem elég pépes, a bunda lenyomkodása tapasztalatunk szerint nem elég. Ilyenkor jó szolgálatot tesz a habarcskeverő a további aprításban. Főleg az első pár napban.

Ha valaki hozzánk jön főzetni, gyakran elbeszélgetünk a cefrézésről. Sokan a főzést is megvárják nálunk. Ez azért is hasznos, mert ilyenkor van idő a cefrézés részletesebb átbeszélésére.

Kérdés:

 Lajos:

A gyümölcsöt pépesíteni az erjesztés előtt ajánlott – nem erjedés közben!

Válasz:

Így van, de ha nem sikerül kezdéskor házilag tökéletesen pépesíteni, még mindig lehet tovább korrigálni. Ilyenkor már a pektinbontó is dolgozni kezd a cefrében, ezért könnyebb lehet a gyümölcshús további bontása.

Cseresznye vagy meggy esetében, magozógép híján a magokat is csak pár nap pektinbontás után tudod kirostálni után cefréből. Ilyenkor is sokat segít az alatt a pár nap alatt a keveréses bontás az elektromos habarcskeverővel.

FIGYELEM! A keverést ilyenkor se vidd túlzásba! A hordó mindig a lehető legrövidebb ideig legyen csak nyitva! Tapasztalatunk szerint azonban ezzel a keveréssel nem ártasz a cefrének. Különösen, ha az egyéb cefrézési feltételeket betartod (16-20 °C hőmérséklet és 2-3 héten belüli kifőzési idő).

Cefre keverése, pálinkafőzés

Pálinkafőzés bérfőzdénkben

Pálinkáink német, Müller típusú aromatornyos lepárlóberendezéseken készülnek. Az erősítőtoronyban végbemenő többszörös kondenzáció már egyetlen főzéssel kellően felerősíti az alkoholtartalmat és gazdag aromákat, illóanyagokat visz át párlatba.

Főzőmesterünk, Szilárd célja, hogy a lepárlás során a gyümölcsre leginkább jellemző aromákat nyerje ki a cefréből az alkohollal együtt.

A finomítás 3 szakaszának (elő-, közép- és utópárlat) elkülönítése nagy tapasztalatot kíván. A tiszta pálinkát a középpárlati rész adja. Ennek elválasztását úgy kell meghatározni, hogy a pálinkába elegendő íz és aroma kerüljön, de a nem kívánt komponensek kimaradjanak.

Nagy Szilárd főzőmester
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Amikor a gyümölcsöt összeszedtétek és hordóba került, keressetek minket egyből főzési időpont miatt. Ugyanis, ha a cefre elkészült, javasolt a mielőbbi főzése.

Tel.: +36 30 989 3711 Email: fozde@retipalinkahaz.hu

Ha meg szeretnétek nézni a főzési folyamatot, arra is van lehetőség előre leegyeztetett reggeli időpontokban.

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
 • Ágyas meggy pálinka

  Ágyas meggypálinka 40% 500ml (fél liter)

  11.500 Ft (bruttó)
 • R4 GIN 500ml 600x800

  R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR

  9.300 Ft (bruttó)
 • Réti VIPERA GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

  Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)

  9.300 Ft (bruttó)
 • R2 GIN

  R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ

  9.300 Ft (bruttó)
 • R3 GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

  R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL

  9.300 Ft (bruttó)
 • R1 GIN

  R1 GIN 40% 500ml (fél liter) – TAVASZ

  9.300 Ft (bruttó)
 • Sárgabarack pálinka

  Sárgabarack pálinka 500ml (fél liter)

  16.500 Ft (bruttó)
 • Irsai Olivér szőlőpálinka 500ml

  Irsai Olivér szőlőpálinka 40% 500ml (fél liter)

  9.900 Ft (bruttó)
 • Réti cigánymeggy pálinka

  Cigánymeggy pálinka 40% 500ml (fél liter)

  9.900 Ft (bruttó)
 • Cseresznye

  Cseresznye pálinka 40% 500ml (fél liter)

  9.900 Ft (bruttó)
Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

  Hogy is van ez?Nyitottnak lenni Mindenre nyitottak vagyunk: ha szimpatikus a partner, jó az ötlet és azonosulni tudunk az értékrendjével. Mostanában egyre több olyan dologba belevágunk, amit régen elképzelhetetlennek tartottunk volna. Tényleg igaz az, hogy az...

A gin története: A GIN őrület nyomában

A gin története: A GIN őrület nyomában

A tartalomból: Miért kezdtünk gint mi is gint főzni? A gin története: az első lépések Genever: a holland bátorság Ginforradalom Angliában Gin: holland vagy angol? A gin végnapjai Feltámadás Gintonik A Martini és James Bond Kézműves ginek, új ízek Magyarország és a...

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

A tartalomból: Ízérzékenység kategóriái Nők illat- és ízérzékenysége Profi kóstolók Olvasási idő: 2 perc Ízérzékenység kategóriái Az embereket ízérzékenység szempontjából három kategóriába lehet sorolni: "nem-ízlelők" átlagosok rendkívüli érzékelők Ezenkívül a nemek...

pinit fg en rect red 28