London ≠ Pannonhalma
Londont sokan tekintik a GIN globális fővárosának.
Tény, hogy a gin élvezeti italként (és nem gyógyhatású készítményként) való elterjedésében Anglia és fővárosa nagy szerepet játszott.
A pálinkánál egyértelmű, hogy ha Pannonhalmi Törkölypálinkáról beszélünk, akkor a pannonhalmi régiónak szerepet kell játszania a termék létrejöttében. Jelen esetben a pannonhalmi borvidéken termő fehér szőlőből kell készíteni.
A ginek esetében azonban London egészen mást jelent. A gin készítésének módjára utal. Egyfajta minőségellenőrzési kategóriát jelent.
Történelmi háttér
Kialakulásának oka a 18. és a 19. század eleji termékek tisztasági színvonalában keresendő.
Kezdetben a gineket nagyon vegyes, sokszor silány minőségű gabonából desztillálták. A keletkezett gabonaszesz durva ízét aztán gyakran édesítették vagy más módon hamisították, hogy iható legyen.
1832-ben a Coffey-féle finomítóoszlopos lepárlás megjelenésével lehetővé vált egy sokkal jobb minőségű, tisztább, alacsonyabb metanol tartalmú termék előállítása.
Az oszlopos desztillációval a párlat egészen 96 térfogatszázalékig felerősíthető (finomszesz).
Mivel az új stílus Londonban jelent meg, London Gin néven kezdték emlegetni.
London Dry Gin
A London Gin a desztillált ginek egy fajtája. A desztillált ginhez a borókával és más természetes növényekkel való újradesztillálást (lepárlást) követően ízesítő anyagok és további semleges alkohol is kerülhet.
Ez az, ahol a lényegi különbség keresendő.
- London Gin megnevezés előírja, hogy a kapott desztillátumnak az eredetileg legalább 96 % (V/V) alkoholtartalmú mezőgazdasági eredetű etil-alkohol borókával és más természetes anyagokkal történő desztillálása után még mindig legalább 70 térfogatszázalékosnak kell lenni. Konyhanyelven tehát nem szabad túlságosan lefőzni másodszorra. Különben romlik a tisztaság, nem kívánt ízhatások jelenhetnek meg, hasonlóan a pálinkához. Az újradesztillálást követően természetesen víz hozzáadásával a kívánt alkoholfokra állítható a gin. A Réti Ginek esetében ez 40 % (V/V).
- Az elkészült gin metanoltartalma nem haladhatja meg az 5 g/hl-t abszolút alkoholra vonatkoztatva.
- A London gin esetében minden botanikai ízt desztillációval kell átadni a párlatba, azaz utólag nem áztathatók bele növényi anyagok.
- Színezni semmilyen formában nem szabad.
- A London Gin koncentrátumként készíthető, azaz lepárlás után további semleges alkoholt kaphat, feltéve, hogy az még mindig legalább 70 térfogatszázalékos és megfelel a metanoltartalom előírásainak.
- A 2019/787-es legújabb EU rendelet már nem jelöli külön a London Gint és a London Dry Gint, mint opciót. Ugyanis a 2008-as rendeletet felváltó új szabályozás szerint a London Gin eleve száraz, azaz “dry” kell, hogy legyen. Ennek értelmében a végtermék 1 literében legfeljebb 0,1 gramm invertcukorban kifejezett édesítőtermék lehet.
Érdekesség
Miért engedélyezett minimális édesítés a „száraz” ginekben?
Engedélyezett édesítés „dry gin” esetében: a végtermék 1 literében legfeljebb 0,1 gramm invertcukorban kifejezett édesítőtermék.
A válasz: a hamisítók kiszűrése miatt. A törvény által megengedett cukrot ugyanis elsősorban nyomkövetésre használják a nagyobb márkák (mint a Gordon’s Gin). Ezeknek a „cukorfestékként” feltüntetett nyomjelző molekuláknak a segítségével szűrhetők ki a hamisítványok.
Réti GIN
Réti Ginkollekciónk mindhárom tagja megfelel a szigorúbb London Dry Gin meghatározásnak.
A legalább 96 térfogatszázalékos etil-alkoholba áztatjuk a borókát és más SZUPERTITKOS természetes anyagokat.
Német Müller típusú lepárlóberendezésünkön újradesztilláljuk az alapanyagokat. Az így kapott párlat alkoholtartalma még mindig jóval magasabb 70 %-nál. Ezt követően a hígításhoz szükséges víz az egyedüli anyag, ami a termékbe kerül.
A termék minőségét igyekszünk minél magasabb szinten tartani és a pálinkáinkhoz hasonlóan itt sem használunk édesítőszereket a termék előállításához.
Réti Gasztromagazin
Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel
Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek
Borkóstoló, borvacsora után rum, pálinka és gin kóstoló vacsora is
Hasznos tudnivalók az italkóstoló vacsorákról A tartalomból: Mit kapsz egy italkóstoló vacsorán? Felkészülés a vacsorára Az étel-ital párosítások születése A menüsor Mire számíthatsz a borvacsorán, italvacsorán? Mit tanulhatsz a borkóstolón, italkóstolón?...
R4 Gin Valentin-napra
R4 GIN A Réti R4 Ginben a SZERELEM színeivel és ízeivel is találkozhatsz. Mik is ezek? BORDÓ. A legnőiesebb gyümölcs, a CIGÁNYMEGGY színe. A nők gyakran keresik a könnyed, hosszú italokat kisebb alkoholtartalommal. A gintonik nekik biztosan nyerő választás. Az R4...
Valentin-napi ajándékötletek italokkal FEBRUÁR
Februári Böngésző: Valentin-napA tartalomból: A Valentin-nap rövid története Gintonik a szerelem színeiben Pálinkakoktél nemcsak fériaknak Italvacsora ételpárosításokkal Olvasási idő: 3 perc A Valentin-nap rövid története A Valentin-nap első említése egészen 1383-ig...
Light ‘N’ Stormy
Light 'N' Stormy = Dark 'N' Stormy fehér rummal Bermuda nemzeti itala, ahol gyömbérsört és Gosling rumot (helyi barna rum márka) állítanak elő. A legenda szerint az 1. világháború után a bermudai partokon letelepedett brit tengerészek fogyasztották először....