Mi a GIN?
Ahhoz, hogy egy szeszes italt ginnek lehessen nevezni, az uralkodó ízvilágot a borókának kell adnia. Minimális alkoholtartalma pedig el kell érje a 37,5 térfogatszázalékot. Ilyen egyszerű az egész.
Ebből következően sokszínűségét nem a boróka, hanem az előállításához felhasznált egyéb összetevők adják. Ezek leggyakrabban fűszerek, gyógynövények és újabban gyümölcsök, zöldségek is.
Gin
– A gin olyan borókaízesítésű szeszes ital, amelyet mezőgazdasági eredetű etil-alkohol borókabogyóval (Juniperus communis L.) való ízesítésével állítanak elő.
– A gin minimális alkoholtartalma 37,5 térfogatszázalék.
– A gin előállítása során kizárólag olyan aromaanyagok vagy aromakészítmények vagy mindkettő használhatók, amelyek biztosítják, hogy annak ízében a borókaíz domináljon.
Előállítási módok
Hideg áztatás (Cold compounding)
A legegyszerűbb módszer. Ebben az esetben a borókát és a tetszés szerinti egyéb alapanyagokat hosszabb-rövidebb ideig (néhány órától néhány napig) semleges finomszeszben áztatják. Szűrést követően a gin készen is van. Ezek a ginek a bennük ázott anyagoktól gyógyteához hasonló színt kapnak.
Lepárlás (Desztillálás)
A lényeg, hogy a mezőgazdasági eredetű etil-alkohol (finomszesz) a borókával és az egyéb kiválasztott alapanyagokkal újra lepárlásra kerül. A kétszeres lepárlás jóval tisztább alkoholt eredményez.
- Kifőzés előtt ezeket a fűszer- és gyógynövényeket alkoholban macerálhatják (áztathatják).
- Létezik olyan módszer is, amikor az összetevők nem kerülnek bele közvetlenül a folyadékba, hanem egy szűrőkosárban vannak elhelyezve a lepárlóberendezésben. Ez a gőzinfúziós technika.
Egy „lövés” vagy több „lövés” (One shot, Multiple shot)
- A desztillálás végezhető úgy, hogy az összes alapanyag egyszerre (one shot) belekerül a lepárlásra szánt alkoholba vagy annak gőzébe (gőzinfúzió).
- Főleg a nagyüzemi ginkészítőknél gyakori, hogy a növényi anyagokat külön-külön vagy csoportosan desztillálják (multiple shot). Így lehetővé válik számukra, hogy elkészíthessék egy-egy botanikai anyag koncentrált formáját. Ennek köszönhetően az előírt receptúra mindig könnyen összeállítható, adott esetben megváltoztatható.
Vákuumdesztilláció
Normál légköri nyomáson a víz 100 °C-on, az etanol 78 °C-on kezd el forrni. Vákuum alkalmazásával már alacsonyabb hőmérsékleten is elérhető ez a forráspont (mintha kuktában főznél). Így egy-egy a hőmérséklet változására érzékeny anyag könnyebben megőrizhető eredeti állapotában. Ez egy viszonylag új, még nem túl gyakran alkalmazott technika.
Réti GIN
Réti Ginkollekciónk mindhárom tagja a desztillált ginek közé tartozik.
A borókát és a többi SZUPERTITKOS összetevőt lepárlás előtt mezőgazdasági eredetű (kukorica, búza) etilalkoholban áztatjuk (maceráljuk).
Ezt követően német Müller típusú lepárlóberendezésünkön az összes alapanyagot egyszerre (one shot) újradesztilláljuk.
Réti Gasztromagazin
Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel
Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek
R4 Gin Valentin-napra
R4 GIN A Réti R4 Ginben a SZERELEM színeivel és ízeivel is találkozhatsz. Mik is ezek? BORDÓ. A legnőiesebb gyümölcs, a CIGÁNYMEGGY színe. A nők gyakran keresik a könnyed, hosszú italokat kisebb alkoholtartalommal. A gintonik nekik biztosan nyerő választás. Az R4...
Valentin-napi ajándékötletek italokkal FEBRUÁR
Februári Böngésző: Valentin-napA tartalomból: A Valentin-nap rövid története Gintonik a szerelem színeiben Pálinkakoktél nemcsak fériaknak Italvacsora ételpárosításokkal Olvasási idő: 3 perc A Valentin-nap rövid története A Valentin-nap első említése egészen 1383-ig...
Light ‘N’ Stormy
Light 'N' Stormy = Dark 'N' Stormy fehér rummal Bermuda nemzeti itala, ahol gyömbérsört és Gosling rumot (helyi barna rum márka) állítanak elő. A legenda szerint az 1. világháború után a bermudai partokon letelepedett brit tengerészek fogyasztották először....
Italokról innen-onnan JANUÁR
Januári BöngészőA tartalomból: Kézműves Italok HAJRÁ Koktél, a kultúrált alkoholfogyasztás csúcsa Sláger koktélok 2023-ra Aperitivo≠Aperitif Mit ivott Emily Párizsban? Olvasási idő: 8 perc 1. Az érték lesz az új mérték... Kézműves italok HAJRÁ! Megérkeztek az első...