+36 30 300 1129

iroda@retipalinkahaz.hu

Mitől más?

Ha röviden szeretnénk arra válaszolni, hogy miben tér el a gin kóstolása mondjuk egy bórkóstolástól, akkor az az, hogy ha egy ginről mondjuk, hogy kakaós ízeket érzünk benne, akkor az akár ténylegesen benne is lehet a termékben, nemcsak úgy érződik, olyan az ízvilága.

Emiatt a ginek kóstolása egy kicsivel tárgyilagosabb is összehasonlítva az egyéb italokat. Kevesebb a belemagyarázás.

R2 GIN szölös íz

Ginkóstolás fő érzékszervei

Orr – szaglás

Ginkóstoláskor szánkhoz emelve a poharat az orrunk az az érzékszerv, ami egyből működésbe lép. A szaglás felelős a későbbi ízlelésért is, kivéve a keserű, édes és sós alapízeket.

Az első szippantással rögtön a legfinomabb, legillékonyabb aromákat érezzük meg, amik nagyon gyorsan elpárolognak. Ezek a fő illatjegyek.

A fő illatjegyeket követően érezhető illatok adják a középső illatjegyeket. Ezek a párlat leginkább domináns aromái.

Ezt követően már csak az alapillatjegyek maradnak. Ezek, amik leghosszabban kitartanak.

 

Orr szaglás a ginkóstoláshoz

 

Nyelv – nyelés és ízlelés

A szaglást követően az ital lenyelésével a szánkban is végbemegy a „szaglási folyamat”.

Hogy kell ezt érteni? A keserű, édes, sós alapízeket a nyelvünk segítségével már akkor megérezzük, amikor a szánkba kerül egy étel, ital. De amikor le is nyeljük azt, ezek az alapízek kiteljesednek, sokkal gazdagabbak lesznek.

Például a csokoládé édes ízén kívül megérezzük a kakaó gazdagságát, esetleg a benne rejlő gyümölcsösséget, amit a nyelés előtt nem is sejtettünk.

Nyelv nyelés a ginkóstoláshoz

Ginkóstolás a gyakorlatban

Kezdjük azzal, hogy gint ugyan ritkán és kevesen isznak önmagában, a profi kóstolás mégis így zajlik.

A versenyeken ez lehet, hogy alapkövetelmény, de a mi szubjektív véleményünk az, hogyha te nem szereted a gint önmagába, akkor még a kóstolás kedvéért sem muszáj így innod. Nyugodtan vedd elő kedvenc tonikodat, vagy ha a tonik sem a kedvenced, készíts egy citromos koktélt belőle. A gin aromája ilyen formában még inkább kiteljesedhet, sokszor más italokkal vegyítve eltérő ízvilágot varázsol elő magából.

 • Előkészületek – Válassz egy gint, ha lehet szobahőmérsékletűt, hogy az aromák jobban előjöjjenek.

A pohár itt nem olyan lényeges, mint pálinka esetében, ahol a tulipán forma mára szinte előírás. A gin sokszor erőteljesebb fűszerezéssel bír egy pálinka gyümölcsillatánál, úgyhogy egészen biztos normál pohárból is érezni fogjuk.

Pohár ginkóstoláshoz

 

 • Töltsd ki a gint és helyezkedj el kényelmesen. Legyen a kezed ügyében toll és papír.
 • Rögtön szagold meg az italt, de ne túl közelről (7-10 cm). Ne szagolj bele túl erősen, épp csak annyira, hogy érezd az illatot. Jegyezd meg, mit érzel. Ezek lesznek a fő illatjegyek.
 • Tarts szünetet, és írd le, ami az illatról eszedbe jut. Az egyes szaglások között tisztításként szagold meg a kézfejed vagy a könyökhajlatod.
 • Jöhet a második illatminta. Lélegezz az elsőnél mélyebbet, de még mindig ne túl mélyet. Most érezheted meg a közép- és alapillatjegyeket. Ne törjön le, ha úgy érzed, semmivel nem tudsz többet, mint az első próbálkozás után. Ezeket már nem olyan egyszerű felismerni, gyakorlat kell hozzá. Sok gint „kell” addig elfogyasztanod, mire profivá válsz. Ez a jó az egészben. Segíthet a felismerésben, ha a gin címkéjén az összetevőket illetően is találsz egy kis útmutatást.

 

 • Ha az illatjegyeket leírtad, végre jöhet a kóstolás. Kis kortyot vegyél a szádba és nyelés előtt tartsd benn egy pillanatig. Milyennek érezted? Sűrű vagy inkább vékony? Szárította a nyelved? Kicsit égetett? Édes, savanyú vagy inkább keserű volt?
 • Itt nem állhatsz meg. Kell egy újabb korty. Miután lenyelted, lélegezd ki mélyen. Változott valami az előző ízekhez képest? A borókaíz intenzívebb lett? Vagy inkább több citrusosság került bele? Esetleg már a süteményes ízek dominálnak (fahéj, gyömbér)? Figyeld meg, hogy milyen jegyek maradnak meg a szádban! Hosszan megmaradnak ezek vagy csak rövid ideig? Fontos kérdés: Innál még belőle?😉
 • Kortyolj bele harmadszor is, majd lélegezz megint mélyen ki. Az eddig megfejtett ízek mögött most veheted észre, mi húzódik a háttérben. Ha ez még nem megy, akkor az eddigi ízeket tanulhatod, ismételheted ezzel a korttyal.

Javaslatunk

Ha ennyi illatolás és kóstolás után úgy döntesz, hogy a kóstolt gin harmonizál a te ízvilágoddal (azaz bejön neked), nyugodtan ragadj le nála.

Fogyaszd ezt a fajtát hosszabb ideig, így rögzülnek a benne lévő alkotóelemek, és csak ezt követően lépj tovább. Persze csak, ha akarsz.

Réti Ginkollekció

Réti GIN

Szeretnénk egy kis segítséget adni Réti Ginkollekciónk kóstololásához. A legjellemzőbb összetevőket kiemeltük neked, hogy könnyebben felismerhesd őket.

 • az R1 GIN: citrom, bodzavirág,
 • az R2 GIN: Irsai Olivér szőlő,
 • az R3 GIN: füge, alma, narancs, fahéj.

Kóstold meg kollekciónkat akár sorrendben, akár választásod szerint!

Jó kísérletezést kívánunk hozzá!

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
 • R4 GIN 500ml 600x800

  R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR

  9.300 Ft (bruttó)
 • Réti VIPERA GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

  Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)

  9.300 Ft (bruttó)
 • R2 GIN

  R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ

  9.300 Ft (bruttó)
 • R3 GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

  R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL

  9.300 Ft (bruttó)
Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

  Hogy is van ez?Nyitottnak lenni Mindenre nyitottak vagyunk: ha szimpatikus a partner, jó az ötlet és azonosulni tudunk az értékrendjével. Mostanában egyre több olyan dologba belevágunk, amit régen elképzelhetetlennek tartottunk volna. Tényleg igaz az, hogy az...

A gin története: A GIN őrület nyomában

A gin története: A GIN őrület nyomában

A tartalomból: Miért kezdtünk gint mi is gint főzni? A gin története: az első lépések Genever: a holland bátorság Ginforradalom Angliában Gin: holland vagy angol? A gin végnapjai Feltámadás Gintonik A Martini és James Bond Kézműves ginek, új ízek Magyarország és a...

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

A tartalomból: Ízérzékenység kategóriái Nők illat- és ízérzékenysége Profi kóstolók Olvasási idő: 2 perc Ízérzékenység kategóriái Az embereket ízérzékenység szempontjából három kategóriába lehet sorolni: "nem-ízlelők" átlagosok rendkívüli érzékelők Ezenkívül a nemek...