ÚGY OLVASTUK – Pálinkás fórumon olvastuk
Egy pálinkás fórumon a napokban a következő kérdés bukkant fel:
Zsolt: Egy gyakorlati kérdésem lenne, a pektinbontóra az van írva, hogy főzés előtt 2-3 nappal? Mikor kell belerakni?
Válasz:
Sajnos ezzel a tájékoztatóval már mi is találkoztunk. Nem igazán értjük, miért ezt írja a leírás.
- A pektinbontó feladata a cefre elfolyósítása, a gyümölcshús szétbontása.
Így a cefréből több alkohol tud kierjedni. Ha az erjedés után rakod bele, ahogy írják, akkor ez mégis hogyan lehetséges?!
Szóval a cefrézéskor a pektinbontó az első (ha esetleg savazol is, akkor azt követően), ami a cefrébe kerül, közvetlenül az aprítás, pépesítés után. Így minél előbb kifejtheti hatását.
Mi a Kokoferm Kft. cefrézési segédanyagait használjuk és elégedettek vagyunk velük. Ár-érték aránya jó és könnyen hozzá lehet jutni (gazdaboltok vagy www.harmathker.hu). Ők a Lallzyme HC nevű pektinbontót forgalmazzák.
- Zacskós kiszerelésben kapható.
- Egy zacskó 500 kg cefréhez elegendő. (2 g/100 kg)
- Előzetes hideg vízben oldás után keverhető a cefrébe. (2 g-ot 2 dl vízben feloldva)

Pálinkafőzés bérfőzdénkben
Pálinkáink német, Müller típusú aromatornyos lepárlóberendezéseken készülnek. Az erősítőtoronyban végbemenő többszörös kondenzáció már egyetlen főzéssel kellően felerősíti az alkoholtartalmat és gazdag aromákat, illóanyagokat visz át párlatba.
Főzőmesterünk, Szilárd célja, hogy a lepárlás során a gyümölcsre leginkább jellemző aromákat nyerje ki a cefréből az alkohollal együtt.
A finomítás 3 szakaszának (elő-, közép- és utópárlat) elkülönítése nagy tapasztalatot kíván. A tiszta pálinkát a középpárlati rész adja. Ennek elválasztását úgy kell meghatározni, hogy a pálinkába elegendő íz és aroma kerüljön, de a nem kívánt komponensek kimaradjanak.


Időpontfoglalás
Amikor a gyümölcsöt összeszedtétek és hordóba került, keressetek minket egyből főzési időpont miatt. Ugyanis, ha a cefre elkészült, javasolt a mielőbbi főzése.
Tel.: +36 30 989 3711 Email: fozde@retipalinkahaz.hu
Ha meg szeretnétek nézni a főzési folyamatot, arra is van lehetőség előre leegyeztetett reggeli időpontokban.
Réti Gasztromagazin
Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel
Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek
-
“Húsvéti nyúl besokall: Elég a tojásfestésből!” egyedi Réti Póló
6.900 Ft (bruttó) -
Ágyas meggypálinka 40% 500ml (fél liter)
11.500 Ft (bruttó) -
Gin Póló “Gint mindenkinek!” egyedi Réti Póló
6.900 Ft (bruttó) -
R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR
9.300 Ft (bruttó) -
Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)
9.300 Ft (bruttó) -
R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ
9.300 Ft (bruttó) -
R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL
9.300 Ft (bruttó) -
R1 GIN 40% 500ml (fél liter) – TAVASZ
9.300 Ft (bruttó) -
Irsai Olivér szőlőpálinka 40% 500ml (fél liter)
9.900 Ft (bruttó)
Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!
A tartalomból: Ízérzékenység kategóriái Nők illat- és ízérzékenysége Profi kóstolók Olvasási idő: 2 perc Ízérzékenység kategóriái Az embereket ízérzékenység szempontjából három kategóriába lehet sorolni: "nem-ízlelők" átlagosok rendkívüli érzékelők Ezenkívül a nemek...
Borkóstoló, borvacsora után rum, pálinka és gin kóstoló vacsora is
Hasznos tudnivalók az italkóstoló vacsorákról A tartalomból: Mit kapsz egy italkóstoló vacsorán? Felkészülés a vacsorára Az étel-ital párosítások születése A menüsor Mire számíthatsz a borvacsorán, italvacsorán? Mit tanulhatsz a borkóstolón, italkóstolón?...
R4 Gin Valentin-napra
R4 GIN A Réti R4 Ginben a SZERELEM színeivel és ízeivel is találkozhatsz. Mik is ezek? BORDÓ. A legnőiesebb gyümölcs, a CIGÁNYMEGGY színe. A nők gyakran keresik a könnyed, hosszú italokat kisebb alkoholtartalommal. A gintonik nekik biztosan nyerő választás. Az R4...
Valentin-napi ajándékötletek italokkal FEBRUÁR
Februári Böngésző: Valentin-napA tartalomból: A Valentin-nap rövid története Gintonik a szerelem színeiben Pálinkakoktél nemcsak fériaknak Italvacsora ételpárosításokkal Olvasási idő: 3 perc A Valentin-nap rövid története A Valentin-nap első említése egészen 1383-ig...