ÚGY OLVASTUK – Pálinkás fórumon olvastuk

Egy pálinkás fórumon a napokban a következő kérdés bukkant fel:

Zsolt: Egy gyakorlati kérdésem lenne, a pektinbontóra az van írva, hogy főzés előtt 2-3 nappal? Mikor kell belerakni?

Válasz:

Sajnos ezzel a tájékoztatóval már mi is találkoztunk. Nem igazán értjük, miért ezt írja a leírás.

  • A pektinbontó feladata a cefre elfolyósítása, a gyümölcshús szétbontása.

Így a cefréből több alkohol tud kierjedni. Ha az erjedés után rakod bele, ahogy írják, akkor ez mégis hogyan lehetséges?!

Szóval a cefrézéskor a pektinbontó az első (ha esetleg savazol is, akkor azt követően), ami a cefrébe kerül, közvetlenül az aprítás, pépesítés után. Így minél előbb kifejtheti hatását.

Mi a Kokoferm Kft. cefrézési segédanyagait használjuk és elégedettek vagyunk velük. Ár-érték aránya jó és könnyen hozzá lehet jutni (gazdaboltok vagy www.harmathker.hu). Ők a Lallzyme HC nevű pektinbontót forgalmazzák.

  • Zacskós kiszerelésben kapható.
  • Egy zacskó 500 kg cefréhez elegendő. (2 g/100 kg)
  • Előzetes hideg vízben oldás után keverhető a cefrébe. (2 g-ot 2 dl vízben feloldva)

 

Pektinbontó pálinka készítéséhez

Pálinkafőzés bérfőzdénkben

Pálinkáink német, Müller típusú aromatornyos lepárlóberendezéseken készülnek. Az erősítőtoronyban végbemenő többszörös kondenzáció már egyetlen főzéssel kellően felerősíti az alkoholtartalmat és gazdag aromákat, illóanyagokat visz át párlatba.

Főzőmesterünk, Szilárd célja, hogy a lepárlás során a gyümölcsre leginkább jellemző aromákat nyerje ki a cefréből az alkohollal együtt.

A finomítás 3 szakaszának (elő-, közép- és utópárlat) elkülönítése nagy tapasztalatot kíván. A tiszta pálinkát a középpárlati rész adja. Ennek elválasztását úgy kell meghatározni, hogy a pálinkába elegendő íz és aroma kerüljön, de a nem kívánt komponensek kimaradjanak.

Nagy Szilárd főzőmester

Időpontfoglalás

Amikor a gyümölcsöt összeszedtétek és hordóba került, keressetek minket egyből főzési időpont miatt. Ugyanis, ha a cefre elkészült, javasolt a mielőbbi főzése.

Tel.: +36 30 989 3711 Email: fozde@retipalinkahaz.hu

Ha meg szeretnétek nézni a főzési folyamatot, arra is van lehetőség előre leegyeztetett reggeli időpontokban.

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
  • Sárgabarack pálinka 350ml

    Sárgabarack pálinka 350ml

    5.600 Ft (bruttó)
  • R2 GIN

    R2 GIN 40% 500ml (fél liter)

    6.000 Ft (bruttó)
  • Irsai Olivér szőlőpálinka 500ml

    Irsai Olivér szőlőpálinka 40% 500ml (fél liter)

    7.300 Ft (bruttó)
  • R1 GIN

    R1 GIN 40% 500ml (fél liter)

    6.000 Ft (bruttó)
  • Réti cigánymeggy pálinka

    Cigánymeggy pálinka 40% 500ml (fél liter)

    7.000 Ft (bruttó)
  • R3 GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    R3 GIN 40% 500ml (fél liter)

    6.000 Ft (bruttó)
  • R1 GIN 100ml és krémdezodor 15ml BOX - Réti Pálinka és GIN

    GINSZERELEM csomag 2. 1 db 100 ml-es GIN és 1 db 15ml-es krémdezodor BOX

    3.200 Ft (bruttó)
  • Ismerkedős MINI R1 GIN nyár és &T Tonik

    ISMERKEDŐS MINI R1 GIN (nyár) + &T Tonik

    2.600 Ft (bruttó)
  • Cseresznye

    Cseresznye pálinka 40% 500ml (fél liter)

    7.000 Ft (bruttó)
  • Réti Kényeztető csomag életmódváltóknak női

    Sport+Kényeztetés csomag életmódváltóknak 1. (1-4.hét)

    6.200 Ft (bruttó)
A tökéletes barackpálinka titka

A tökéletes barackpálinka titka

Mi a tökéletes barackpálinka titka? Tökéletes aroma Első feladat, hogy tisztázzuk, neked milyen ízvilág jut eszedbe, ha a tökéletes sárgabarackpálinkára gondolsz? Az elegáns, könnyed, virágos, barackjoghurtos illat és íz az, amit elvársz? Vagy inkább nagymamád...

Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN

Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN

Tanulj meg cefrézni! Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN!   Szereted a pálinkát? Ehhez szeretnéd a cefrét magad elkészíteni? - Amiben a saját munkád is benne van, annak nincs párja:) Vagy csak nem szeretnéd, ha a kertedben található gyümölcsök kárba vesznének? -...

Június 12: A Gin Világnapja

Június 12: A Gin Világnapja

Története Ma, június 12-én ünnepeljük a Gin Világnapját. Az első megemlékezést 2009-ben tartották erről a világszerte népszerű italról. Az angol Neil Houston azért szervezte meg ezt a napot, hogy összehozza barátait egy közös ginivászatra Birmingham. A következő évben...

A tökéletes Gintonik titka

A tökéletes Gintonik titka

A tökéletes Gintonik Az ital tökéletes elkészítésének a kulcsa az előkészítésben rejlik. Fontos, hogy minden hozzávalót és szükséges eszközt készíts a kezed ügyébe. Így az összeállítás könnyen megy majd, nem kell kapkodnod. Azt szeretem a gintonikba a pálinkával...

Pin It on Pinterest