Szalay-ház

A Réti Vendégház épületét a rétiek (Tárnokréti lakosok) csak Szalay ház néven emlegették és ismerték. Az épületet és a hozzá tartozó gazdaságot a falu nagygazdái, egy nemesi család, a Szalayak építettették az 1800-as években.

Ahogy nevük is mutatja, hajdanában Zalából származtak. Zalai -> Szalai.

Pálinkafőzde a magtárból

A birtok

A birtok részét képezte a főépületen kívül

  • egy magtárépület (ma a pálinkafőzde),
  • gazdasági épület istállóval (most itt készülnek a cefrék)
  • és cselédlakások is (ezek helyén már gyümölcsfákat találunk).
Gyümölcsös a cselédlakások helyén

Lakásépítésből pálinkafőzés

A területen a megvásárlást követő pár évben nem történt említésre méltó esemény. Társasházi lakások építésével foglalkoztunk, az ingatlanvásárlás befektetési céllal történt, rövid távú terveink között nem szerepelt a hasznosítása.

A ház leromlott állapota miatt a felújítás költsége nagyon magas lett volna.

A 2008-2009-es gazdasági világválság idején felmerült bennünk a váltás gondolata. Ekkor találkoztunk először minőségi pálinkákkal a Balaton partján (Zamárdi: Roland Zimek). Ennek a találkozásnak a hatására a régi magtárépületet pálinkafőzdévé alakítottuk és 2009 novemberében megkezdte működését a Réti Pálinkaház.

Kizárólag bérfőzdei tevékenységgel indítottuk meg a pálinkafőzést.

Pálinkafőzés

Pályázatra várva

A főépület eközben továbbra is romosan állt. Pályázati lehetőségre vártunk, aminek segítségével a felújításhoz szükséges költségek egy részét finanszírozhatjuk.

A lehetőség 2012-ben érkezett el. A felújítás 2013. végére fejeződött be és 2014-ben fogadtuk az első vendégeket.

A képen a ház hosszanti oldala látható, ami olyan rossz állapotban volt, hogy az építkezés megkezdése előtti napokban a hátsó része teljesen le is omlott.

Vendégház felújítás előtt

Napjainkban

Az épület műemléki jellegét a felújítás után is megtartottuk. Ezt jól mutatja az utcai ablakok díszei és a külső folyosó gádorszerű elrendezésének megtartása.

Gádor (tornác): oszlopokkal alátámasztott eresz alatti tér, egyik oldalán nyitott folyosó.

Gádor a hosszú oldalon
Ablakdíszek az utcafronton

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
Visszatérő vendég falunkban a gólya

Visszatérő vendég falunkban a gólya

A gólya ugyan félénk állat, mégis mindig az emberek szomszédságát keresve rak fészket. A tavasz kezdetén sokszor olvashatod, hallhatod a híradásokban, ha egy faluba visszatérnek a gólyák. Miért ez a nagy öröm? A gólyát régen a magyarok szerencsehozó madárnak...

Tudtad? – Miből készültek az első párlatok Magyarországon?

Tudtad? – Miből készültek az első párlatok Magyarországon?

A Válasz: BORBÓL Ha már a múlt héten a hagyományos pálinkákat említettük, nézzük meg valójában miből készültek kezdetben a pálinkák, párlatok hazánkban. Írásos emlékek alapján az 1300-as évek elején Károly Róbert királyunk feleségének, Erzsébet királynénak a...

Ginkóstolás – Kóstold a gint profi módon!

Ginkóstolás – Kóstold a gint profi módon!

Mitől más? Ha röviden szeretnénk arra válaszolni, hogy miben tér el a gin kóstolása mondjuk egy bórkóstolástól, akkor az az, hogy ha egy ginről mondjuk, hogy kakaós ízeket érzünk benne, akkor az akár ténylegesen benne is lehet a termékben, nemcsak úgy érződik, olyan...

Újranyitás a Réti Vendégházban

Újranyitás a Réti Vendégházban

Nyitás a szálláshelyeken  Az éttermek teraszai után a szálláshelyek május elsejétől a szálláshelyek is újra látogathatók az oltási igazolvánnyal rendelkezőknek. A Réti Vendégház a tavaszi nagytakarítás után május 6-ától nyitja újra kapuit. Lássuk, hogy a szálláshelyek...

Szólj hozzá!

fringilla elit. ipsum ut felis mi, non Aliquam adipiscing felis

Pin It on Pinterest