Szalay-ház

A Réti Vendégház épületét a rétiek (Tárnokréti lakosok) csak Szalay ház néven emlegették és ismerték. Az épületet és a hozzá tartozó gazdaságot a falu nagygazdái, egy nemesi család, a Szalayak építettették az 1800-as években.

Ahogy nevük is mutatja, hajdanában Zalából származtak. Zalai -> Szalai.

Pálinkafőzde a magtárból

A birtok

A birtok részét képezte a főépületen kívül

  • egy magtárépület (ma a pálinkafőzde),
  • gazdasági épület istállóval (most itt készülnek a cefrék)
  • és cselédlakások is (ezek helyén már gyümölcsfákat találunk).
Gyümölcsös a cselédlakások helyén

Lakásépítésből pálinkafőzés

A területen a megvásárlást követő pár évben nem történt említésre méltó esemény. Társasházi lakások építésével foglalkoztunk, az ingatlanvásárlás befektetési céllal történt, rövid távú terveink között nem szerepelt a hasznosítása.

A ház leromlott állapota miatt a felújítás költsége nagyon magas lett volna.

A 2008-2009-es gazdasági világválság idején felmerült bennünk a váltás gondolata. Ekkor találkoztunk először minőségi pálinkákkal a Balaton partján (Zamárdi: Roland Zimek). Ennek a találkozásnak a hatására a régi magtárépületet pálinkafőzdévé alakítottuk és 2009 novemberében megkezdte működését a Réti Pálinkaház.

Kizárólag bérfőzdei tevékenységgel indítottuk meg a pálinkafőzést.

Pálinkafőzés

Pályázatra várva

A főépület eközben továbbra is romosan állt. Pályázati lehetőségre vártunk, aminek segítségével a felújításhoz szükséges költségek egy részét finanszírozhatjuk.

A lehetőség 2012-ben érkezett el. A felújítás 2013. végére fejeződött be és 2014-ben fogadtuk az első vendégeket.

A képen a ház hosszanti oldala látható, ami olyan rossz állapotban volt, hogy az építkezés megkezdése előtti napokban a hátsó része teljesen le is omlott.

Vendégház felújítás előtt

Napjainkban

Az épület műemléki jellegét a felújítás után is megtartottuk. Ezt jól mutatja az utcai ablakok díszei és a külső folyosó gádorszerű elrendezésének megtartása.

Gádor (tornác): oszlopokkal alátámasztott eresz alatti tér, egyik oldalán nyitott folyosó.

Gádor a hosszú oldalon
Ablakdíszek az utcafronton

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
Június 12: A Gin Világnapja

Június 12: A Gin Világnapja

Története Ma, június 12-én ünnepeljük a Gin Világnapját. Az első megemlékezést 2009-ben tartották erről a világszerte népszerű italról. Az angol Neil Houston azért szervezte meg ezt a napot, hogy összehozza barátait egy közös ginivászatra Birmingham. A következő évben...

A tökéletes Gintonik titka

A tökéletes Gintonik titka

A tökéletes Gintonik Az ital tökéletes elkészítésének a kulcsa az előkészítésben rejlik. Fontos, hogy minden hozzávalót és szükséges eszközt készíts a kezed ügyébe. Így az összeállítás könnyen megy majd, nem kell kapkodnod. Azt szeretem a gintonikba a pálinkával...

Házi bivaly a Hanságban

Házi bivaly a Hanságban

Mikor vendégeink a környék látnivalóiról kérdeznek minket, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot az elsők között szoktuk említeni. Lébény és Tárnokréti közti szakaszon található a park legvédettebb része. Ide telepítették át a Fertő-tó mellől a szürkemarha- és...

10 fontos dolog a Gintonikról

10 fontos dolog a Gintonikról

1. A tonik alapanyaga, a kinin a Dél-Amerika őserdeiben elterjedt kínafafélék kérgéből származik. 2. A kínafa kérgéből nyert kivonatot kezdetben hidegrázás ellen és izomlazítóként használták. A 17. századtól kezdték el a malária ellen alkalmazni, megkönnyítve ezzel az...

Szólj hozzá!

Pin It on Pinterest