+36 30 300 1129

iroda@retipalinkahaz.hu

Februári Böngésző: Valentin-nap

A Valentin-nap rövid története

A Valentin-nap első említése egészen 1383-ig nyúlik vissza, amikor Angliában II. Richárd király udvarában Valentin ünnepséget szerveztek. A 15. század végétől a szerelmespárok már kisebb ajándékokat, költeményeket is küldtek egymásnak. Samuel Pepys, angol költő Valentin-napi szerelmes levelére felesége, Elizabeth 1667-ben egy virágcsokorral válaszolt. Nemesi társaság tagjainak annyira megtetszett a kedves gesztus, hogy ettől kezdődően a levél és a virágcsokor kapcsolata az egész országban elterjedt.

Az angol kivándorlók később magukkal vitték Valentin-napi szokásaikat az Amerikai Egyesült Államokba. A második világháború alatt pedig az amerikai katonák visszahozták ezt a szokást Európába.

  • 1950-ben Nürnbergben Valentin-napi bált tartottak. Ettől a dátumtól vezették be hivatalosan is a Valentin-napot.

Általánosan ismertségét azonban a mai napig az édességipar reklámjainak és a virágárusoknak köszönheti.

Azonban vannak olyanok, aki az általános virágon és az édességeken túl szeretnek kreatívabb Valentin-napi ajándékkal kedveskedni szerelmünknek.

Ha te is közéjük tartozol, hoztunk pár ötletet neked az italok világából.

Boldog Valentin-napot!

Ajándékötletek Valentin-napra

1. Gintonik koktél a szerelem színeiben

Igyatok egy finom koktélt kettesben!

Ünnepeljetek február 14-én este egy különleges gintonikkal. Ehhez nem kell mást tennetek,

mint elkészíteni a tökéletes alap gintonikot, majd feldobni pár szerelmes hozzávalóval.

A kiegészítőknél ne a mennyiségen legyen a hangsúly! A kevesebb néha több.

Hozzávalók:

  • nagy méretű jégkockák
  • egy üveg Réti R4 GIN cigánymeggy, cseresznye és vanília ízesítéssel
  • tonik
  • citrom szelet vagy citromhéj csavar

+ szerelmes hozzávalók: pl. liofilizált málna (fagyasztva szárított) és rózsaszín csillámos glitter (ehető ételszínezék) vagy fagyasztott PIROS, RÓZSASZÍN gyümölcsök

 

Gintonik a szerelem színeiben
 

Elkészítés:

  1. Két öblös borospohárba tegyetek jó sok jeget.
  2. Öntsetek az R4 Ginből 4 cl-t a pohárba.
  3. Keverőpálcával vagy egy hosszú kanállal keverjetek rajta egyet, hogy a poharak fala le tudjon hűlni.
  4. Jöhetnek a szerelmes hozzávalók.
  5. Végül öntsétek fel a poharat jól lehűtött tonikkal.

Díszítésnek egy szelet citromot rakhattok bele. Ha szeretitek a citrusos ízeket, picit nyomjátok összes a szeletet mielőtt beleteszitek, hogy a levéből is kerüljön bele.

De ha kevésbé citromosan szereted, akkor csak a héjából hámozz egy szeletet és enyhén csavard meg mielőtt a pohárba vagy annak peremére teszed.

Gintonik R4 Ginből

2. Pálinkakoktél a férfiak lenyűgözésére

Párod inkább a pálinkák kedvelője?

Semmi gond, így is meglepheted egy finom koktéllal, ami még a női érdeklődést is felkelti.

Készíts pálinkakoktélt Réti Cigánymeggy pálinkából!

Az elkészítése szintén nagyon egyszerű.

  • Egy könnyű szódával felhúzott long drinket képzelj el, ahol az alap szintén sok jég legyen.
  • Majd következhet a minőségi pálinka kis 2-4 cl mennyiségen (a minőségin van a hangsúly).
  • Az édes íz miatt tegyél hozzá házi szörpöt természetesen a szerelem színében.
  • A savak miatt, az egyensúly megteremtésére pedig ne feledkezz el egy kis citrusról sem (a citrom levéből is csavarj az italba).
  • Ha ez megvan, öntsd fel szódával és már ihatjátok is.
Pálinkakoktél Réti Cigánymeggy pálinkával

3. Degusztációs italvacsora ételpárosításokkal

Ha az otthon kényelme helyett inkább valami elegáns helyen ünnepelnétek, egy degusztációs vacsorán különleges élményekkel gazdagodhattok.

  • Egy ilyen eseményen kóstolhattok egy italcsaládot, mondjuk borokat a hozzá passzoló ételekkel társítva.
  • De ha ennél extrábbra, merészebbre vágytok, akkor próbáljatok ki különböző italfajtákat (mondjuk rum, gin és pálinka) egy este folyamán.

Közben a kóstolás mellett bőséges ismeretet is szerezhettek a kóstolt italokról.

Italvacsora ételpárosításokkal

 

A Drekó Borbisztróval közösen egy ilyen különleges kóstolót tartottunk termékeinkből:

  • Réti Rumból,
  • Ginekből
  • és Pálinkákból a múlt hétvégén Győrújbaráton.

Volt szerencsénk a párosításokat meg is kóstolni, ami nekünk is új gasztronómiai élményeket adott.

Az italokhoz az Év Séfje díjat is elnyert, Lőrincz György készítette az ételeket. Az így létrejött párosítások tökéletes harmóniát alkottak.

A sikeren felbuzdulva egészen biztosan lesz folytatás.

Ha nem akarsz lemaradni róla, iratkozz fel hírlevelünkre itt.

Legyetek kreatívak és tegyétek emlékezetessé az idei Valentin-napot!

Réti

Gasztromagazin

Témáink:

  • Párlatok, szeszes italok, trendek
  • Koktélok, receptek
  • Pálinka, pálinkafőzés
  • Réti Párlatok (Pálinka, Gin, Rum)
Igen, érdekel!

1–6 termék, összesen 7 db

  • R4 GIN 500ml 600x800

    R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR

    9.300 Ft (bruttó)
  • Réti Szirén Rum

    Réti SZIRÉN Rum 40% 500ml (fél liter) – fehér rum

    9.800 Ft (bruttó)
  • Réti VIPERA GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)

    9.300 Ft (bruttó)
  • R2 GIN

    R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ

    9.300 Ft (bruttó)
  • R3 GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL

    9.300 Ft (bruttó)
  • R1 GIN

    R1 GIN 40% 500ml (fél liter) – TAVASZ

    9.300 Ft (bruttó)
Álomkonyha nyaraláskor

Álomkonyha nyaraláskor

Nyaralás=Pihenés Ha megkérdeznek, hogy mi jut eszedbe a nyaralásról, nagy a valószínűsége, hogy a pihenés szó az elsők között lesz. A pihenés sokaknak jelenti azt is, hogy ilyenkor nem főznek, hanem élvezik, hogy kiszolgálják őket. Ha viszont nem hotelben nyaralsz...

Kitalálod? A csapadékról

Kitalálod? A csapadékról

A csapadék fontossága A csapadék a gyümölcsfák szempontjából létfontosságú. Nem jó, ha túl sok van belőle, de az sem, ha kevés. Ráadásul a növények vízigénye az egyes fejlődési szakaszokban is eltérő.      Mikor van a gyümölcsfáknak leginkább szüksége a csapadékra?...

GIN 1X1: Klasszikus kontra Kortárs Gin

GIN 1X1: Klasszikus kontra Kortárs Gin

Csoportosítás ízhatás alapján Előzőleg a London Dry Ginnel, mint ginfajtával kapcsolatosan az elkészítés módját emeltük ki. A klasszikus és a kortárs gin elkülönítésénél az előállítási mód nem érdekes. Itt az ízhatásokon van a hangsúly.Klasszikus gin Kialakulásuk...

Vendégházunk régen és most

Vendégházunk régen és most

Szalay-ház A Réti Vendégház épületét a rétiek (Tárnokréti lakosok) csak Szalay ház néven emlegették és ismerték. Az épületet és a hozzá tartozó gazdaságot a falu nagygazdái, egy nemesi család, a Szalayak építettették az 1800-as években. Ahogy nevük is mutatja,...