Birs-Alma vegyes gyümölcspálinka
Birsből és almából álló különleges házasítás. A téli időszak nagy kedvence.
A BIRS citrusosságával szinte harsog, az ALMA kellemes fűszeressége ezt kerekíti le lágyan.
Alma
Az alma végigkísérte az emberiség történetét (elég csak Ádámra és Évára gondolni) és népszerűsége napjainkban is töretlen. Elterjedtségének kedvez, hogy fája könnyen alkalmazkodik a különböző talajtípusokhoz. Homoktalajokon éppen úgy jó termést hoz, mint a kötött talajú területeken. Utóérő. Szüretelni akkor kell, amikor a gyümölcsök gyenge csavarás hatására leválnak, színük és nagyságuk a fajtának megfelelő, magjaik már barnák és a természetes hullásuk is megkezdődött már.
Almából pálinkát? Hányszor hallottuk már ezt a mondatot. Pedig egyáltalán nem ördögtől való a gondolat. Nagyon is figyelemre méltó pálinkák születhetnek ebből a gyümölcsből is.
A nyári fajtáknál a virágos illatok, a télieknél, mint a Jonalgold vagy a Golden, inkább a fűszeresség dominál.
Az alma pálinkaházasításokhoz is ideális, szépen lekerekíti egy-egy hivalkodóbb gyümölcs erőteljes aromáját.
Birs
Egy igazi téli gyümölcs. Nyers fogyasztásra ritkán alkalmas, szinte mindig feldolgozásra kerül.
Lehet ez:
- kompót,
- lekvár,
- gyümölcslé,
- leves
- vagy éppenséggel pálinka.
Formáját tekintve lehet alma vagy körte alakú is. A két alak akár egy fán is előfordulhat, de évjáratonként is változhat a gyümölcskötődés mértékétől függően.
Széles körben elterjedt a Konstantinápolyi és a Berecki bőtermő. Ezek képviselik a hagyományosabb, birskompótos ízeket.
A birs nagyon érzékeny a betegségekre, különösen a tűzelhalásra. Ellene nemesítette ki a német Geisenheimi Kutatóintézet a Cydora Robusta fajtát. A tűzelhalás mellett ez a típus még a lisztharmatra és a levélfoltosodásra is rezisztens. Fája korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Íze intenzív, kellemesen citrusos aromájú.
Az általunk megálmodott pálinkaházasítás ebből a típusból készül Jonagold és Golden almákkal fűszerezve.
A meleg, téli otthon hangulata
Réti Birs-Alma pálinkánk hideg, téli estéken, kályha mellett, a meleg szobában üldögélve igazán kellemes érzést ad fűszeres, aromás ízvilágával.
Nekem a gyermekkorom nosztalgikus emlékei térnek vissza kortyolgatása közben.
Neked milyen érzéseket, emlékeket idéz fel! A Réti Birs-Alma pálinkát WEBÁRUHÁZUNKBAN is megrendelheted!
A megrendeléseket GLS csomagküldő szolgálattal küldjük biztonságos csomagolásban, de kérhetsz GYŐRI személyes átvételt is előre leegyeztetett időpontban.
Réti
Gasztromagazin
Témáink:
- Párlatok, szeszes italok, trendek
- Koktélok, receptek
- Pálinka, pálinkafőzés
- Réti Párlatok (Pálinka, Gin, Rum)
1–6 termék, összesen 10 db
-
Réti SZIRÉN Rum 40% 500ml (fél liter) – fehér rum
9.800 Ft (bruttó) -
Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)
9.300 Ft (bruttó) -
R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL
9.300 Ft (bruttó) -
Irsai Olivér szőlőpálinka 40% 500ml (fél liter)
9.900 Ft (bruttó) -
Birs-Alma vegyes gyümölcspálinka 40% 500ml (fél liter)
11.500 Ft (bruttó) -
Vilmoskörte pálinka 40% 500ml (fél liter)
9.600 Ft (bruttó)
Álomkonyha nyaraláskor
Nyaralás=Pihenés Ha megkérdeznek, hogy mi jut eszedbe a nyaralásról, nagy a valószínűsége, hogy a pihenés szó az elsők között lesz. A pihenés sokaknak jelenti azt is, hogy ilyenkor nem főznek, hanem élvezik, hogy kiszolgálják őket. Ha viszont nem hotelben nyaralsz...
Kitalálod? A csapadékról
A csapadék fontossága A csapadék a gyümölcsfák szempontjából létfontosságú. Nem jó, ha túl sok van belőle, de az sem, ha kevés. Ráadásul a növények vízigénye az egyes fejlődési szakaszokban is eltérő. Mikor van a gyümölcsfáknak leginkább szüksége a csapadékra?...
GIN 1X1: Klasszikus kontra Kortárs Gin
Csoportosítás ízhatás alapján Előzőleg a London Dry Ginnel, mint ginfajtával kapcsolatosan az elkészítés módját emeltük ki. A klasszikus és a kortárs gin elkülönítésénél az előállítási mód nem érdekes. Itt az ízhatásokon van a hangsúly.Klasszikus gin Kialakulásuk...
Vendégházunk régen és most
Szalay-ház A Réti Vendégház épületét a rétiek (Tárnokréti lakosok) csak Szalay ház néven emlegették és ismerték. Az épületet és a hozzá tartozó gazdaságot a falu nagygazdái, egy nemesi család, a Szalayak építettették az 1800-as években. Ahogy nevük is mutatja,...