+36 20 959 6322, +36 20 219 8835

retipalinka@gmail.com

Csoportosítás ízhatás alapján

Előzőleg a London Dry Ginnel, mint ginfajtával kapcsolatosan az elkészítés módját emeltük ki.

A klasszikus és a kortárs gin elkülönítésénél az előállítási mód nem érdekes. Itt az ízhatásokon van a hangsúly.

Klasszikus gin

Klasszikus gin

Kialakulásuk időben előbbre tehető a kortárs gineknél.

Ebben a stílusban a borókáé a főszerep. A többi növényi összetevő kevésbé erőteljes, inkább csak hátteret biztost és kiemel.

Gyakori párosítás a boróka mellé

  • az angyalgyökér,
  • a koriandermag,
  • az orriszgyökér
  • és a citrusfélék héja.

Bár a stílus legismertebb képviselői az Egyesült Királyságban, főleg Londonban találhatók, ez nem jelenti, hogy a világ más pontjain nem találkozhatunk a klasszikus stílussal.

Klasszikus ginek például: Gordon (Skócia), Tanqueray (Skócia), Beefeater (London, Anglia), Bombay (Anglia) vagy a Seagram’s (Egyesült Államok).

Kortárs gin

Kortárs Gin (Contemporary Gin)

Az utóbbi évek tendenciája inkább azt mutatja, hogy a gyártás a kortárs ginek irányába mozdult el.

Ezeknél a gineknél a boróka természetesen jelen van, továbbra is észrevehető, de más ízek, például a citrusfélék, a fűszerek és a virágjegyek hangsúlyosabbak, mint a klasszikus ginben.

Ez a stílus olyanokkal is meg tudja kedveltetni a gint, akik amúgy alapvetően pont a boróka erőteljes íze miatt nem szerették.  

A kortárs stílusú ginek fő ízkomponensei alapján megkülönböztethetünk:

  • virágos (Hendrick’s, Skócia),
  • gyógynövényes (D1 Gin, Anglia),
  • fűszeres (Opihr Oriental Spiced Gin, Anglia)
  • és citrusos (Monkey 47 Schwarzwald, Németország) dominanciájú italokat. De például az ausztrál Four Pillars ginjében a virágos és a fűszeres jegyek egyformán hangsúlyosak.

A kortárs stílus valóban globális, a világ minden táján készítik. Az amerikai kontinensen nagy népszerűségnek örvend, mégsem keverendő a regionális megnevezésekkel, mint például „amerikai gin”.

Ha a kortárs gint kóstolod és korábban a borókahangsúlyosabb gineket ismerted csak, akkor a ginhez való hozzáállásod érdemes fejben kicsit áthangolnod és nyitottan közelíteni feléjük. Így egészen biztosan nem fognak csalódást okozni.  

Réti Ginkollekció

Réti GIN

Réti Ginkollekciónk saját megítélésünk alapján inkább a kortárs ginek közé sorolnánk. A boróka hangsúlyosságát saját preferenciáink alapján is igyekeztünk egy kissé háttérbe szorítani a többi alkotóelem hangsúlyosságának növelésével.

Mivel a pálinka világából jöttünk, a pálinkaalapanyaguk szolgáló gyümölcsök és ízvilág jelentik számunkra az ismerős közeget. A Magyaroszágon termett gyümölcsök zamata utánozhatatlan, ezért a ginek elkészítésénél is a gyümölcsösség, a virágos jegyek kiemelése volt a fő szempont.

Fontos hangsúlyoznunk emellett, hogy a gin nem pálinka. A pálinka ízét teljesen kizártuk a késztési folyamatból, az ugyanis egy önmagában komplex ital. Ha egy pálinkát tonikkal keversz, nem hiszem, hogy újabb pohárral fogyasztanál belőle?.

Az ízkomponenseket nézve

  • az R1 GIN virágos, citrusos jellegű,
  • az R2 GIN virágos,
  • az R3 GIN citrusos, enyhe fűszeres lecsengéssel.

 

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
  • Helytartó

    R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR

    9.300 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)

    9.300 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ

    9.300 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL

    9.300 Ft (bruttó)

Old Tom Gin: A macskás sztori

Valószínű, hogy az Old Tom Gin az egyik legnehezebben körülírható gintípus, de az biztos, hogy a legjobb történet mégis ehhez a fajtához fűződik.Hogy kerül a macska a ginbe? Hát ez az. Jöjjenek a lehetséges variációk és ki-ki válasszon a neki legszimpatikusabból.? Az...

Álomkonyha nyaraláskor

Nyaralás=Pihenés Ha megkérdeznek, hogy mi jut eszedbe a nyaralásról, nagy a valószínűsége, hogy a pihenés szó az elsők között lesz. A pihenés sokaknak jelenti azt is, hogy ilyenkor nem főznek, hanem élvezik, hogy kiszolgálják őket. Ha viszont nem hotelben nyaralsz...

Kitalálod? A csapadékról

A csapadék fontossága A csapadék a gyümölcsfák szempontjából létfontosságú. Nem jó, ha túl sok van belőle, de az sem, ha kevés. Ráadásul a növények vízigénye az egyes fejlődési szakaszokban is eltérő.      Mikor van a gyümölcsfáknak leginkább szüksége a csapadékra?...

Vendégházunk régen és most

Szalay-ház A Réti Vendégház épületét a rétiek (Tárnokréti lakosok) csak Szalay ház néven emlegették és ismerték. Az épületet és a hozzá tartozó gazdaságot a falu nagygazdái, egy nemesi család, a Szalayak építettették az 1800-as években. Ahogy nevük is mutatja,...