RÉGEN
Az ünnepek fontossága
Munka és szórakozás
Dédszüleink, nagyszüleink idejében faluhelyen a munkás hétköznapok és az ünnepek még jól elkülönültek egymástól. Dologidőben kevés volt a szórakozás, ezért az ünnepeket nagy becsben tartották.
Öncélú dolgok helyett hasznosat
Idejük és tevékenységeik beosztásához az évszakok adták a keretet. Tavasztól őszig szükség volt a sok szorgos kézre a földeken. A tél időszakban, mikor kint már elfogyott a munka, jöhetett a betakarított termények feldolgozása.
A nők számára a fonás, a szövés, a hímzés és a varrás voltak a legfontosabb téli elfoglaltságok.
De a férfiaknak is akadt feladat. Kosarat fontak, seprűket kötöttek, az elromlott szerszámokat javították meg. Az ügyesebbek még a bútorkészítéssel is megpróbálkoztak.
Használati tárgyaikat gyakran díszítették, de külön dísztárgyakat nem készítettek. Abban a régi világban az öncélú, „haszontalan” dolgoknak helye nem volt.
Kovács János kosarat köt
Társaságban gyorsan telik az idő
A téli tevékenységeket nem tekintették igazi munkának, inkább érezték szórakozásnak. A munka jó hangulatú közegben folyt.
Gyakran kísérte mese, ének, játék és tréfálkozás. Társaságban gyorsabban telt az idő, kevésbé volt monoton a munka.
A mese szerepe
A közösségben, kalákában zajló munka során a vendéglátó család gondoskodott az ételről, italról, lámpafényről. Cserében a meghívottak a gazda téli munkájába is besegítettek.
A mesemondónak is kiváltságos szerep jutott. Ő tette elviselhetővé, szórakoztatóvá a munkát a többieknek. Osztáskor neki külön részt adtak.
A kalákában végzett munka kölcsönös volt. A rokonok és barátok visszaadták egymásnak, mindenki sorra került.
Ezeket a közös munkára szerveződött együttléteket Fonónak hívták (az egyik legáltalánosabb téli tevékenység, a fonás után).
Programok
ISMERKEDÉS: A régi időkben a házasulandó fiataloknak a fonók az ismerkedés színteréül is szolgáltak. Az esküvőket is a téli, dologtalan időszakban tartották.
ESZEM-ISZOM: Az eszem-iszom nem maradhatott el az ilyen estéken. A romlandó ételeknek a tél végére amúgy is el kellett fogynia. Gyakran fogyasztottak bort és pálinkát is.
JÁTÉKOK: Az ifjúság közös játékokkal múlatta az időt. Némelyiket csak lányok játszották, másokba a legényeket is bevették.
A lányok a fonókban megbeszélhették a férjfogó praktikákat és gyakran jóslásokat is végeztek.
Téli esték a fonóban
Rábcakapi Hagyományörző Egyesület
MOST
Lassítás, töltekezés
A régi időkben télen a falusi embernek jóval kevesebb munkája volt a földeken. Ilyenkor lassíthatott az életén, feltöltekezhetett a munkás tavasz előtt.
Ez a lassítás, töltekezés számunkra is hasznos lenne a mai, felgyorsult világban.
Együtt jobb!
A régi falusiakéhoz hasonló felfogást tapasztalhatsz meg, ha Svédországba látogatsz. A svédek rendszeresen tartanak olyan társas összejöveteleket, ahol a munka helyett a pihenésé a főszerep.
Itt is a közösségi együttlét a fontos. Szerintük a komor, téli időjárás együtt sokkal elviselhetőbb.
Tanuljunk tőlük! Ha ők mondják, biztos így van, hiszen nekik a téli szürkeségből igencsak kijut.
A svéd Fredagsmys
Jelentése: Hangulatos, kényelmes péntek
Főbb jellemzői:
RÁKÉSZÜLÉS: A péntek estéjüket előre megtervezik. Rákészülnek. Nem hagynak semmit a véletlenre. Előre bevásárolnak mindent. Az állami alkoholbolt (gin és egyéb koktél italok) kihagyhatatlan a hangulat megalapozásához.
Gyakran van az estének valamilyen tematikája is.
A vendéglátó otthona mindig rendezett. A díszítés nagyon fontos. Szeretik a gyertyákat, amik melegséget, barátságos hangulatot árasztanak. Kandallójukban hívogatóan pattog a tűz.
KÉNYELEM: Kényelmes öltözéket viselnek, bő ruhákat, amiben otthonosan érzik magukat. Nem szeretnek elegánsan feszengeni.
BESZÉLGETÉS, JÁTÉK, ZENE: A program gyakran filmnézés, beszélgetés vagy társasjátékozás. Utóbbiaknál a háttérben kellemes zene szól.
ÉTEL, ITAL: Gyakori az ételek közös elkészítése. Az egyszerű, kímélő fogásokat részesítik előnyben. Szeretik a mexikói taco-t, salátákat, mártogatósokat. Az ételt nem muszáj az asztalnál ülve megenni, akár a kanapén, játék közben is elfogyaszthatják. Az este folyamán a rágcsálnivalók, sütemények is előkerülnek.
A hangulatot emelik a finom italok is: gin, pezsgő, koktélok vagy a svéd forralt bor, a glögg.
Svéd Fredagsmys (Hangulatos Péntek)
Ginnel és koktélokkal
Kedvet kaptál hozzá? Próbáld ki te is!
Rendezz egy hangulatos péntek estét barátaidnak, családtagjaidnak pálinkával, kézműves magyar ginnel, egyszerűen elkészíthető koktélokkal!
A kellemes hangulat biztosításához jó szívvel ajánljuk Réti Pálinka- és Ginkollekciónk bármelyik tagját, de a téli időszakban kiemelten téli fűszerezésű R3 Ginünket vagy Birs-Alma pálinkánkat.
Forrás: https://www.lagomneked.hu/
Réti Gasztromagazin
Lepárlással készült italok: Pálinka, Gin
Témáink:
- Italkultúra
- Koktélok
- Cefrézés, gyümölcsök
- Termékbemutató
- Közösség, programok
1–6 termék, összesen 20 db
-

Ágyas meggypálinka 40% 500ml (fél liter)
11.500 Ft (bruttó) -

R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR
9.300 Ft (bruttó) -

Réti SZIRÉN Rum 40% 500ml (fél liter) – fehér rum
9.800 Ft (bruttó) -

Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)
9.300 Ft (bruttó) -

R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ
9.300 Ft (bruttó) -

R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL
9.300 Ft (bruttó)
Gin-kerék: Szín, Íz, Érzet
A Gin egyedisége Azt már megbeszéltük, hogy a gin nélkülözhetetlen összetevője a boróka. Ettől gin a gin. Egyediségét viszont pontosan a többi összetevőben kell keresni. Minden ginnek van egy sajátos botanikai listája, receptje, ami természetesen a mennyiségeket...
Nyitnak a teraszok! – Terasz a vendégháznál
Nyitnak az éttermek teraszai Magyarországon. Sajnos a szálláshelyek még nem. Így még a vendégházunk terasza is üres. De reméljük, hamarosan mi következünk. Akár már a jövő hétvégén. Addig jöjjön egy kis bemutató a mi teraszunkról, amit mi kemencézőnek hívunk... hát...
Kitalálod? Pálinka és Gin – Mi a különbség?
Pálinka és 2020 óta Gin is készül a Réti Pálinkaházban ugyanazon a német Müller típusú lepárlóberendezésen. Kérdezhetnéd, hogy egy gép, hasonló készítési technika (már, ami a lepárlást illeti), akkor mégis mi a különbség? Ezeket próbáltuk összegyűjteni neked: 1....
Old Tom Gin: A macskás sztori
Valószínű, hogy az Old Tom Gin az egyik legnehezebben körülírható gintípus, de az biztos, hogy a legjobb történet mégis ehhez a fajtához fűződik.Hogy kerül a macska a ginbe? Hát ez az. Jöjjenek a lehetséges variációk és ki-ki válasszon a neki legszimpatikusabból.? Az...

