Csoportosítás ízhatás alapján
Előzőleg a London Dry Ginnel, mint ginfajtával kapcsolatosan az elkészítés módját emeltük ki.
A klasszikus és a kortárs gin elkülönítésénél az előállítási mód nem érdekes. Itt az ízhatásokon van a hangsúly.
Klasszikus gin
Kialakulásuk időben előbbre tehető a kortárs gineknél.
Ebben a stílusban a borókáé a főszerep. A többi növényi összetevő kevésbé erőteljes, inkább csak hátteret biztost és kiemel.
Gyakori párosítás a boróka mellé
- az angyalgyökér,
- a koriandermag,
- az orriszgyökér
- és a citrusfélék héja.
Bár a stílus legismertebb képviselői az Egyesült Királyságban, főleg Londonban találhatók, ez nem jelenti, hogy a világ más pontjain nem találkozhatunk a klasszikus stílussal.
Klasszikus ginek például: Gordon (Skócia), Tanqueray (Skócia), Beefeater (London, Anglia), Bombay (Anglia) vagy a Seagram’s (Egyesült Államok).
Kortárs Gin (Contemporary Gin)
Az utóbbi évek tendenciája inkább azt mutatja, hogy a gyártás a kortárs ginek irányába mozdult el.
Ezeknél a gineknél a boróka természetesen jelen van, továbbra is észrevehető, de más ízek, például a citrusfélék, a fűszerek és a virágjegyek hangsúlyosabbak, mint a klasszikus ginben.
Ez a stílus olyanokkal is meg tudja kedveltetni a gint, akik amúgy alapvetően pont a boróka erőteljes íze miatt nem szerették.
A kortárs stílusú ginek fő ízkomponensei alapján megkülönböztethetünk:
- virágos (Hendrick’s, Skócia),
- gyógynövényes (D1 Gin, Anglia),
- fűszeres (Opihr Oriental Spiced Gin, Anglia)
- és citrusos (Monkey 47 Schwarzwald, Németország) dominanciájú italokat. De például az ausztrál Four Pillars ginjében a virágos és a fűszeres jegyek egyformán hangsúlyosak.
A kortárs stílus valóban globális, a világ minden táján készítik. Az amerikai kontinensen nagy népszerűségnek örvend, mégsem keverendő a regionális megnevezésekkel, mint például „amerikai gin”.
Ha a kortárs gint kóstolod és korábban a borókahangsúlyosabb gineket ismerted csak, akkor a ginhez való hozzáállásod érdemes fejben kicsit áthangolnod és nyitottan közelíteni feléjük. Így egészen biztosan nem fognak csalódást okozni.
Réti GIN
Réti Ginkollekciónk saját megítélésünk alapján inkább a kortárs ginek közé sorolnánk. A boróka hangsúlyosságát saját preferenciáink alapján is igyekeztünk egy kissé háttérbe szorítani a többi alkotóelem hangsúlyosságának növelésével.
Mivel a pálinka világából jöttünk, a pálinkaalapanyaguk szolgáló gyümölcsök és ízvilág jelentik számunkra az ismerős közeget. A Magyaroszágon termett gyümölcsök zamata utánozhatatlan, ezért a ginek elkészítésénél is a gyümölcsösség, a virágos jegyek kiemelése volt a fő szempont.
Fontos hangsúlyoznunk emellett, hogy a gin nem pálinka. A pálinka ízét teljesen kizártuk a késztési folyamatból, az ugyanis egy önmagában komplex ital. Ha egy pálinkát tonikkal keversz, nem hiszem, hogy újabb pohárral fogyasztanál belőle😊.
Az ízkomponenseket nézve
- az R1 GIN virágos, citrusos jellegű,
- az R2 GIN virágos,
- az R3 GIN citrusos, enyhe fűszeres lecsengéssel.
Réti Gasztromagazin
Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel
Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek
Birs-Alma Pálinka
Birs-Alma vegyes gyümölcspálinka Birsből és almából álló különleges házasítás. A téli időszak nagy kedvence. A BIRS citrusosságával szinte harsog, az ALMA kellemes fűszeressége ezt kerekíti le lágyan. Alma Az alma végigkísérte az emberiség történetét (elég csak Ádámra...
Közvéleménykutatás a magyarok kedvenc szőlőiről
Szőlőt látni: tisztesség, áldás. Szőlőt a töviről leszakítani: haragosoddal békülsz. Szőlőt, fehéret, látni: nagy haszon. Szőlőt, fehéret, enni: jó és gazdagság… (Krúdy Gyula: Álmoskönyv)Közvéleménykutatás: Mi a kedvenc szőlőd? A hamarosan érkező Márton Napra és az...
Nutellás ginkoktél
Nutellás ginkoktél R2 Ginből Irsai Olivér szőlővelHozzávalók: 40ml R2 GIN (Réti évszak kollekció: Ősz Irsai Olivér szőlővel) 1 evőkanál mogyorókrém (akár Nutella) 50 ml tej jégkocka csokoládéreszelék vagy színes cukorgyöngy a díszítéshez Elkészítés Kezdd a...
Indián nyár! Várod már? Az új R4 Ginnel hozzánk megérkezett
R4 GIN Az évszakokat szimbolizáló gin kollekciónk utolsó tagját a forró nyári napok emlékére készítettük. Megalkotása játék volt az ízekkel és a színekkel is. BORDÓ. A legnőiesebb gyümölcs, a CIGÁNYMEGGY színe. A nők gyakran keresik a könnyed, hosszú italokat kisebb...