+36 30 300 1129

iroda@retipalinkahaz.hu

Krúdy Gyula Álmoskönyv szőlő

Szőlőt látni: tisztesség, áldás.
Szőlőt a töviről leszakítani: haragosoddal békülsz.
Szőlőt, fehéret, látni: nagy haszon.
Szőlőt, fehéret, enni: jó és gazdagság…
(Krúdy Gyula: Álmoskönyv)

Mi a kedvenc szőlőd

Közvéleménykutatás: Mi a kedvenc szőlőd?

A hamarosan érkező Márton Napra és az első Újborokra várva csináltunk egy kis házi közvéleménykutatást bérfőzetőink, rajongóink körében a Facebook-on keresztül. Kérdésünk a következő volt:

Mi a te kedvenc szőlőd pálinkának, bornak… vagy csak úgy (mondjuk sajt mellé)?

Az, hogy a fogyasztók melyik szőlőfajtákat kedvelik jobban számos dologtól függ:

  1. Nem mindegy a felhasználási mód, azaz, hogy a szőlőt milyen formában fogyasztjuk.
  2. Az aktuális divathullámok is gyakran befolyásolnak minket.
  3. Meg hát ugye ott van még ki-ki saját, egyéni ízlése is.
Kedvenc szőlő pálinkának az Irsai Olivér szőlő

Irsai Olivér szőlő, a legnagyobb kedvenc

A közvéleménykutatás eredményeképp elmondható, hogy kedvenc szőlőitek pálinkának egyértelműen az illatos, különleges ízvilágú szőlőfajtákból kerültek ki.

A dobogósok:

  1. Nagy meglepetést nem jelentett, hogy az egyik legnagyobb kedvenc az IRSAI OLIVÉR lett.

A bortermő szőlőkhöz (vitis vinifera) tartozó Irsai magyar nemesítés, a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér fajtákból.

  1. A második helyen szorosan a nyomában a szintén az Irsai Olivérhez kötődő CSERSZEGI FŰSZERES végzett.

Bakonyi Károly Cserszegtomajon 1960-ban az Irsai Olivér és a Piros Tramini keresztezésével alkotta meg ezt hangyányit visszafogottabb, finom fűszerezettségű, fagyoknak jól ellenálló fajtát.

  1. A harmadik helyre a legősibb fehérszőlőfajták egyike, a MUSKOTÁLYOS szorult.

Ezek a borok és pálinkák mellett csemegeszőlőnek is kiválóak. Leggyakrabban a sárgamuskotállyal (Muscat Lunel vagy Muscat Blanc) és az Ottonel muskotállyal (Muscat Ottonel) találkozhatunk.

+1 A dobogóról épphogy lemaradtak az igazán különleges ízvilágot képviselő, a kiskert tulajdonosok között máig rendkívül népszerű DIREKT TERMŐ SZŐLŐFAJTÁK.

Ezek oltatlanul, saját gyökerükön is ehető, bornak, pálinkának feldolgozható gyümölcsöt teremnek. Gyökerük a filoxérának, levélzetük és termésük a gombaféléknek nagyrészt ellenálló.

A bér- és magánfőzők leggyakrabban az Othelló, Izabella, Delavári, Noah és Concord (Kormin) fajtákat említették.

Javaslatunk, hogy pálinkának keressétek az illatos szőlőfajtákat, amik fogyasztásukkor igazán különleges íz- és illatélményeket adnak! A fajták között kísérletezzetek bátran!

Hiszen ahogy mondják:

A sokszínűség gyönyörködtet!

Réti Gasztromagazin

Lepárlással készült italok: Pálinka, Gin

Témáink:

  • Italkultúra
  • Koktélok
  • Cefrézés, gyümölcsök
  • Termékbemutató
  • Közösség, programok
Igen, érdekel!

Mind a(z) 3 találat megjelenítve

  • R2 GIN

    R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ

    9.300 Ft (bruttó)
  • Irsai Olivér szőlőpálinka 500ml

    Irsai Olivér szőlőpálinka 40% 500ml (fél liter)

    9.900 Ft (bruttó)
  • Cserszegi fűszeres törkölypálinka

    Cserszegi fűszeres törkölypálinka 40% 500ml (fél liter)

    8.000 Ft (bruttó)
Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

  Hogy is van ez?Nyitottnak lenni Mindenre nyitottak vagyunk: ha szimpatikus a partner, jó az ötlet és azonosulni tudunk az értékrendjével. Mostanában egyre több olyan dologba belevágunk, amit régen elképzelhetetlennek tartottunk volna. Tényleg igaz az, hogy az...

A gin története: A GIN őrület nyomában

A gin története: A GIN őrület nyomában

A tartalomból: Miért kezdtünk gint mi is gint főzni? A gin története: az első lépések Genever: a holland bátorság Ginforradalom Angliában Gin: holland vagy angol? A gin végnapjai Feltámadás Gintonik A Martini és James Bond Kézműves ginek, új ízek Magyarország és a...

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

A tartalomból: Ízérzékenység kategóriái Nők illat- és ízérzékenysége Profi kóstolók Olvasási idő: 2 perc Ízérzékenység kategóriái Az embereket ízérzékenység szempontjából három kategóriába lehet sorolni: "nem-ízlelők" átlagosok rendkívüli érzékelők Ezenkívül a nemek...