+36 20 959 6322, +36 20 219 8835

retipalinka@gmail.com

Januári Böngésző

1. Az érték lesz az új mérték… Kézműves italok HAJRÁ!

Megérkeztek az első arra utaló adatok, hogy a luxuscikknek számító drága szeszesitalokat is elérte a magas infláció miatti költések visszafogása.
Elemzők arra számítanak, hogy az infláció folyamatos emelkedése mellett az igényesebb rétegek fogyasztási kiadásai is a gazdaságosabb kínálat felé tolódnak el.

Ez lehetőséget teremthet az értékorientált márkák piaci bővülésére (mint amilyenek a Réti Párlatok is).

A fogyasztóknak még fontosabb lesz, hogy megfelelő minőséget kapjanak a pénzükért.

Ezt nyilván leginkább a kóstolás alapján tudják megítélni. Ugyanakkor nagyon fontos lesz az is, hogy egy vállalkozás minden megnyilvánulása a minőségre való törekvést tükrözze. A minőséget transzparensen, mindenki számára láthatóan kommunikálja a fogyasztók felé.

A termék mögött álló EMBER is látható legyen!

Egy IGAZI kézműves pálinka vagy párlat nemcsak a nevében az.

Az ilyen termékek előállítása során a tulajdonosok előállítás minden fázisában személyesen is részt vesznek.

Lehet ez

  • a gyümölcsök, egyéb alapanyagok vásárlása,
  • a cefrézés, erjesztés különböző szakaszai,
  • a lepárlás,
  • a palackozás
  • vagy akár a kiszállítás, a vevőkkel történő kapcsolattartás.
Kézműves pálinka, gin és rum

2. Koktél – A kultúrált alkoholfogyasztás csúcsa

Magyarország még egy kissé el van maradva e téren a fejlett világ számos országától, de az utóbbi években történt azért némi előrelépés.

Magyarország egy kissé még el van maradva a koktélok terén, már ha nem számítjuk a földkerekség egyik legnagyszerűbb koktélját, a fröccsöt.

A rendszerváltást követő éveket a rum vagy whisky Cola illetve a vodka narancs jellemezte.

Majd azt is megtanultuk, hogy egy kis Blue Curaçao hozzáadásával szinte bármiből „menő” koktél készíthető.

Majd következett a Covid időszak bezártsága. A kijárási korlátozások kifejezetten hasznosnak bizonyultak. Már, ami a koktélozást illeti.

Az emberek a hirtelen rájuk szakadt szabadidejüket igyekeztek tartalommal megtölteni.

Sokan kezdtek új hobbiba, próbáltak ki valami újat.

  • Egyesek sziklát másztak.
  • Volt, aki a tőzsdével ismerkedett,
  • és szép számmal akadtak olyanok is, akik a gasztronómiát vették célba.

Különleges recepteket főztek a családnak vagy megpróbálták a bárokban kóstolt koktélokat házilag elkészíteni.

A Magyarországra is begyűrűzött nagy gintonik hullám is kedvezően hatott a folyamatra, hiszen egyszerűsége miatt előképzettség nélkül is bárki könnyedén elkészítheti.

A Nyugat-Európában zajló fogyasztási trendeket alapján gin mellé a közeljövőben a rum és whiskey alapú koktélok is felzárkózni látszanak.

Mi már meg is kezdtük rá a felkészülést, hiszen tavaly karácsonyra újabb termékkel bővítettük a Réti Párlatok sorát.

Elkészítettük különleges fehér rumunkat, a már nevében is kóstolásra csábító Réti Szirént.

Réti Szirén, a magyar kézműves rum

3. Sláger koktélok 2023-ra

  • A koktéltársadalom előrejelzése alapján az Espresso Martinit az idei évben sem lesz egyszerű letaszítani a dobogóról.

De akad azért majd néhány komoly ellenfél.

  • Például a frissen facsart narancsléből, vodkából és olasz Gallaino likőrrel készült frissítő long drink, a Harvey Wallbanger.
  • Ha a  narancslét grapefruitra, a vaníliás Gallainot cseresznyés Maraschino likőrre cseréljük, majd sóval peremezett pohárba töltjük, máris egy újabb divatos koktélt kapunk. Az ital a Salty Dog nevet kapta és már a 60-as évek óta létezik.
  • A rövidebb shotok kategóriájában szintén a citrusos ízek kerülnek előtérbe. A Triple Sec-vodka vagy Cointreau-vodka kombinációhoz a Lemon Drop koktélban a savasságot a citromlé biztosítja.
  • A 70-es, 80-as évek divatját pedig a régi nagy sláger, a Piña Colada hozza majd vissza, ha hinni lehet a szakembereknek. Vajon jól látják a jövőt?
Espresso Martini

4. Aperitivo… beszélgess könnyű étel-ital mellett!

aperitif ≠ aperitivo

 

Aperitif: Az étkezés előtt elfogyasztandó, étvágygerjesztő, a gyomorban az ebédnek, vacsorának megágyazó italok gyűjtőfogalma.

 

Aperitovo: Főleg Franciaországban és Olaszországban divatossá vált mini étkezési forma, ahol már nemcsak az aperitif italok elfogyasztása a jellemző. Kiegészítőként hideg és meleg falatkák is járnak szigorúan étvágygerjesztő jelleggel.

Az aperitivo többször szinte egybeforr az étkezéssel. Még jobban elnyújtja a franciáknál és az olaszoknál amúgy is hosszúra nyúló ebédet vagy vacsorát. Ennek köszönhetően viszont az étel nem üli úgy meg a gyomrot, mintha magyaros szokás szerint gyorsan fogyasztanánk el egy nagyobb adagot.

Aperitifnek megfelelő lehet

  • a száraz pezsgő,
  • száraz fehérbor,
  • keserű rövidital
  • vagy koktél.

Kerülendők a túl nehéz, nem túl édes, nem hangsúlyosan gyümölcsös italok. Fontos, hogy az aromák és a cukortartalom ne nyomja el az utána következő fogások ízét.

Az aperitif jellegű italoknál különösen fontos a mértékletesség. Pezsgő esetében 1-2 pohár, koktélból szigorúan egy. Az aperitivo eseményének nem az italozás, hanem az étvágygerjesztés a lényege. De természetesen az ezt követő főétkezést folytathatjuk egyéb alkoholos italokkal:)

Negroni: mai napig az egyik legnépszerűbb aperitif koktél. Gin, vörös vermouth és Martini Bitter (keserűlikőr) egyenlő arányú keveréke narancshéj csavarral díszítve. Jellemzője, hogy erős és rövid. Amint leér a gyomorba, rögtön helyet csinál az első fogásnak.

Az aperitivo Magyarországon 2022-ig egy szinte ismeretlen étkezési és italozási forma volt. Egyedül talán a színház előtt elfogyasztott pohár italt lehetett ebbe a kategóriába sorolni.

Tavaly év végén azonban nálunk is elindult valami azzal, hogy Budapesten megnyitott az első ilyen jellegű gasztronómiai egység, az Aperitivo.

A tulajdonosok arra számítanak, hogy Magyarországon is kialakul egy olyan réteg, aki szán egy kis időt arra, hogy a munkából hazafelé, vacsora előtt megálljon a barátaival egy pohár italra mellé egy-két étvágygerjesztő falatkával.

Mi személy szerint nagyon támogatjuk a kezdeményezést. Nincs is jobb egy közös beszélgetésnél finom ételek-italok mellett!

Aperitivo és aperitif

5. Kir Royale… Emily is ezt itta Párizsban

Az Emily Párizsban című Netfilxes sorozatnak köszönhetően újra a figyelem középpontjába kerül ez a könnyű, pezsgős frissítő.

„Ez a tökéletes ital semmittevéshez.”

(Javasolja Luc Emilynek, amikor Kir Royale-t rendel barátainak a párizsi Concorde téren.)

  • A koktél alapja eredetileg fehérbor volt. Ez a máig létező Kir, a Royale jelző nélkül. A Royale Kir név a pezsgős változatot illeti, eredetileg igazi francia Champagne hozzáadásával. Az egyéb pezsgőkkel készülő változat igazából csak Kir Pétillant-nak nevezhető.

 

Kir Royale Párizsból Emilytől
 

  • Az ízesítést pedig a Crème de Cassis, feketeribizli likőr adja.

Állítólag a 2. világháború alatt a németek által elkobzott burgundi vörösborokat szerette volna Félix Kir, Dijon akkori polgármestere ilyen alternatív módszerrel utánozni.

Mi is kipróbáltuk „Réti stílus”-ra hangolva: a nehezen beszerezhető feketeribizli likőrt házi feketeribizli szörpre cseréltük. De mivel a likőrben egy minimális alkoholtartalom is van, ezért még hozzáadtunk egy cseppet (0,5-1 cl bőven elegendő) nyárias, cseresznye-cigánymeggy-vanília ízesítésű R4 Ginünkből.

Elégedettek voltunk az eredménnyel. Ha te is kipróbálnád, R4 Ginünket itt megrendelheted!

Réti

Gasztromagazin

Témáink:

  • Párlatok, szeszes italok, trendek
  • Koktélok, receptek
  • Pálinka, pálinkafőzés
  • Réti Párlatok (Pálinka, Gin, Rum)
Igen, érdekel!

Mind a(z) 6 találat megjelenítve

  • Helytartó

    R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR

    9.300 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    Réti SZIRÉN Rum 40% 500ml (fél liter) – fehér rum

    9.800 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)

    9.300 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ

    9.300 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL

    9.300 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    R1 GIN 40% 500ml (fél liter) – TAVASZ

    9.300 Ft (bruttó)

GIN 1X1: Mi a GIN? Hogy készül?

Mi a GIN? Ahhoz, hogy egy szeszes italt ginnek lehessen nevezni, az uralkodó ízvilágot a borókának kell adnia. Minimális alkoholtartalma pedig el kell érje a 37,5 térfogatszázalékot. Ilyen egyszerű az egész. Ebből következően sokszínűségét nem a boróka, hanem az...

COVID teszt R1 GIN-nel

Egy vásárlói visszajelzést és egyben egy nagyszerű ötletet szeretnénk megosztani veletek. Nemrégiben volt egy kalandos megrendelésünk. Kaptunk egy emailt, amiben egy magyarországi kastély éttermének munkatársa rendelt tőlünk egy üveg R1 GIN-t. Meglepődtünk, mert nem a...

Gin & Tonic szerelemre hangolva – Valentin napra

Gin & Tonic szerelemre hangolva Egy pohárral itallal szeretnétek megünnepelni a Valentin napot? Hát persze, hogy a Gin & Tonic a legjobb választás. Nem kell mást tennetek, mint elkészíteni a tökéletes alap gintonikot, majd feldobni pár szerelmes hozzávalóval....

GINSZERELEM: Szerelmi bájital Valentin Napra

Szerelmi bájital Mióta ember létezik a földön azóta léteznek szerelmi bájitalok, afrodiziákumok. Alkalmaztak „csodaszereket” a szerelem bevonzására, a házasság megerősítésére, de a nemi vágyak fokozására is. Ezek a népszokások a világ minden táján kialakultak. Az...