+36 20 959 6322, +36 20 219 8835

retipalinka@gmail.com

A Válasz: BORBÓL

Ha már a múlt héten a hagyományos pálinkákat említettük, nézzük meg valójában miből készültek kezdetben a pálinkák, párlatok hazánkban.
  • Írásos emlékek alapján az 1300-as évek elején Károly Róbert királyunk feleségének, Erzsébet királynénak a köszvényét kezelték rozmaringos „Aqua vitae„-vel, ami valószínűleg BORPÁRLAT? volt. Tehát kezdetben az égetett szeszt gyógyászati célra alkalmazták.
  • Gyakran csak égettborként emlegették. Később ezt a szót már gabona alapú italokra is használták.
  • A XVII. századtól ezeket a gabona alapú párlatokat kezdték a szlovák nyelvből átvéve először PÁLINKÁNAK nevezni.
  • A pálinka ma ismert és törvényileg meghatározott alapanyaga a GYÜMÖLCS a legutolsó volt a sorban. Az elsőként felhasznált gyümölcsfajta a SZILVA volt. Elterjedt volt még a SZŐLŐTÖRKÖLY?. A manapság legnépszerűbbnek számító BARACK? viszont csak az 1930-as évektől vált jelentőssé.
  • A PÁLINKA végül a XIX. század elejétől vált a gyümölcsalapú párlatok megnevezésévé. A borpárlatokra pedig a francia eredetű KONYAK szót kezdték használni.
Tudtad? Miből készültek az első párlatok Magyarországon?

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!

Réti Hagyományos Pálinkák

  • Helytartó

    Cserszegi fűszeres törkölypálinka 40% 500ml (fél liter)

    8.000 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    Ágyas szilvapálinka 350ml díszdobozban 2db pálinkás pohárral

    8.600 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    Főzőmester kedvenc szilvapálinkája 40% 500ml (fél liter)

    9.600 Ft (bruttó)

Június 12: A Gin Világnapja

Története Ma, június 12-én ünnepeljük a Gin Világnapját. Az első megemlékezést 2009-ben tartották erről a világszerte népszerű italról. Az angol Neil Houston azért szervezte meg ezt a napot, hogy összehozza barátait egy közös ginivászatra Birmingham. A következő évben...

A tökéletes Gintonik titka

A tökéletes Gintonik Az ital tökéletes elkészítésének a kulcsa az előkészítésben rejlik. Fontos, hogy minden hozzávalót és szükséges eszközt készíts a kezed ügyébe. Így az összeállítás könnyen megy majd, nem kell kapkodnod. Azt szeretem a gintonikba a pálinkával...

Házi bivaly a Hanságban

Mikor vendégeink a környék látnivalóiról kérdeznek minket, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot az elsők között szoktuk említeni. Lébény és Tárnokréti közti szakaszon található a park legvédettebb része. Ide telepítették át a Fertő-tó mellől a szürkemarha- és...

10 fontos dolog a Gintonikról

1. A tonik alapanyaga, a kinin a Dél-Amerika őserdeiben elterjedt kínafafélék kérgéből származik. 2. A kínafa kérgéből nyert kivonatot kezdetben hidegrázás ellen és izomlazítóként használták. A 17. századtól kezdték el a malária ellen alkalmazni, megkönnyítve ezzel az...