+36 30 300 1129

iroda@retipalinkahaz.hu

Sárgabarack, a legdrágább pálinkánk – miért is?

A bolti pálinka drága

Sokszor halljuk főleg magánfőzőktől, bérfőzetőktől, hogy miért olyan drága a pálinka a boltokban? Hiszen már a főzést terhelő adót is eltörölték.

Először e tekintetben tegyük tisztába a dolgokat!

A magánszemélyekre vonatkozó adó az, amit eltöröltek (86 liter 50 fokos párlat mértékig évente egy háztartás számára). A kereskedelmi előállításra továbbra is kell jövedéki adót fizetni, méghozzá itt mindig is a teljes összeget, 3.340 Ft-ot hektoliterfokonként (magánszemélyeknek ez a fele volt, amíg 2021.január 1-től el nem törölték).

Barackból pálinkát

Előállítási költség

A pálinka előállítási költségének összetevői:

  • gyümölcsár
  • fuvarköltség
  • feldolgozási munkák energia- és anyagköltsége (magozás, darálás, cefrézési segédanyagok)
  • energiaköltség a tárolás során (hűtés áramdíja)
  • pálinkafőzés költsége (fűtés, áram, víz a hűtéshez)
  • hígítás (ásványi anyagoktól mentes, semleges víz, venni vagy előállítani)
  • bérköltség az előállítás minden fázisában
  • jövedéki adó (3.340 Ft/hlf)
  • NETA (népegészségügyi termékdíj, ún. chipsadó) (850 Ft/liter/40 fokos pálinka)
  • üveg, dugó
  • kapszula
  • címke (tervezés, nyomtatás)
  • zárjegy előállítási költsége
  • ÁFA (27%)

Haszon

A pálinka az előállítást követően legtöbb esetben a nagykereskedőkhöz kerül. Ők a hasznukat rátéve juttatják el a palackokat a kiskereskedelmi egységekbe (étterem, kocsma, italszaküzletek).

A kiskereskedelem szintén haszonnal (hiszen mindenki pénzből él) adja tovább a pálinkát a végső fogyasztóknak (NEKTEK).

Haszon barackpálinka

Különbségek

Így végignézve a folyamatot, remélem, sikerült rávilágítanunk, hogy a bolti pálinka és a magánszemélyektől „feketén” megvásárolható párlatok ára között nem véletlen a különbség.

De higgyétek el, hogy ez a különbség a minőségben is ott van. A házi körülmények között, minimális gyakorlati tapasztalattal, kifejezetten eladásra készült italok magas százalékban még az „iható” jelzőt sem kapnák meg, nemhogy a „minőségi”-t.

Ha a boltok polcain gyanúsan olcsó termékekkel találkozol, szintén kezeld fenntartásokkal!  

Kereskedelmi és magánfőzés közti különbség

Barack, a legdrágább pálinka – miért is?

Na de térjünk vissza a cikk alapkérdésére.

Miért kellett a barackpálinkánk árát megemelni?

  • A legfőbb ok a gyümölcsnél, mint alapanyagnál keresendő. Sajnos az utóbbi évek időjárása a sárgabarack számára egyáltalán nem mutat kedvező irányt. Már évek óta pont a magyar fajták virágzási idejében jelentkeznek jelentős fagyok az ország egész területén. Így a megvásárolható barack mennyisége erősen lecsökkent.

Ráadásul nem a pálinkafőzők az egyedüli jelentkezők a gyümölcsre. Hiszen a barack a lekvárok között is a legnépszerűbb fajta. Készítéséhez hasonló érettségi állapotú gyümölcs szükséges.

Ami tovább rontja a helyzetet, hogy magán- illetve bérfőzetésben is nagyon keresett alapanyag lett. Ezeknek a vásárlóknak jelentősen megnőtt a számuk. Ők 50-100 kg-tól egészen 1 tonnáig is vásárolnak már a termelőktől. Számlát nem kérnek, permetezési naplót, egyéb papírokat sem (kereskedelmi főzésnél ezek kötelezők). Ráadásul a kisebb mennyiségért könnyebben kifizetnek egy viszonylag magas árat.

Így lehetett az, hogy az idei évben a barack ára a tavalyi duplájára emelkedett (a nyugati országrészben még ennél is jobban).

A minőségből mégsem engedtünk. Továbbra is a magyar fajtákat részesítjük előnyben. Kizárólag (lyukacsos aljú) ládákba, fáról szedett gyümölcsöt vásárolunk. Próbálunk a korábbi termelőinkhez hűségesek maradni, nem váltogatjuk a beszerzési helyeinket. Még akkor sem, ha ez egyes években nem a legkedvezőbb árat jelenti számunkra. Mert csak így számíthatunk rájuk rendszeresen.

  • A másik ok a magas árra a barackpálinka alkoholkihozatala. A pálinkafőzdénkben sokszor halljuk bérfőzetőink szájából, hogy úgy gondolják, a barackcefre 10 % körül kell, hogy adjon (azaz 100 liter cefréből 10 liter 50 fokos pálinkát várnak el). Ennek mi is örülnénk.😊 Persze előfordulhat egy-egy kiugróan jó év. Már mi is találkoztunk ilyennel (egyszer). Ilyenkor, ha az összes körülmény szerencsésen alakul, elérhető a 10 százalék.

Az idei év nem ilyen volt. Bérfőzési tapasztalatunk alapján 2021-ben az alkoholkihozatalok 5-8 százalék között mozogtak. Ez az alacsonyabb arány tovább drágítja a pálinkát.

Minőségi sárgabarack pálinkának

Ajánlás

Most, hogy már tudod, mi kerül ennyibe a barackpálinkánkon, bátran ajánljuk kóstolásra. Véleményünk szerint a minőségre idén sem lehet panasz. A mennyiségre már inkább. Sajnos kevesebb gyümölcshöz jutottunk hozzá, mint amennyit szerettünk volna.😞

Ezért akit Réti barackpálinkával ajándékoznak meg, féltett kincsként kezelje, hogy jövő nyárig, a következő szezonig kitartson.

És legyetek merészek! Kóstoljatok bátran más fajtákat is!

Válasszátok a hangulatotoknak vagy az évszaknak megfelelő ízeket! Nem fogtok azokban sem csalódni.

Réti sárgabarack pálinka
  • Sárgabarack pálinka

    Sárgabarack pálinka 500ml (fél liter)

    16.500 Ft (bruttó)
  • Sárgabarack pálinka díszdobozban 2db pálinkás pohárral

    Sárgabarack pálinka 350ml díszdobozban 2db pálinkás pohárral

    10.600 Ft (bruttó)

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
Visszatérő vendég falunkban a gólya

Visszatérő vendég falunkban a gólya

A gólya ugyan félénk állat, mégis mindig az emberek szomszédságát keresve rak fészket. A tavasz kezdetén sokszor olvashatod, hallhatod a híradásokban, ha egy faluba visszatérnek a gólyák. Miért ez a nagy öröm? A gólyát régen a magyarok szerencsehozó madárnak...

Tudtad? – Miből készültek az első párlatok Magyarországon?

Tudtad? – Miből készültek az első párlatok Magyarországon?

A Válasz: BORBÓL Ha már a múlt héten a hagyományos pálinkákat említettük, nézzük meg valójában miből készültek kezdetben a pálinkák, párlatok hazánkban. Írásos emlékek alapján az 1300-as évek elején Károly Róbert királyunk feleségének, Erzsébet királynénak a...

Ginkóstolás – Kóstold a gint profi módon!

Ginkóstolás – Kóstold a gint profi módon!

Mitől más? Ha röviden szeretnénk arra válaszolni, hogy miben tér el a gin kóstolása mondjuk egy bórkóstolástól, akkor az az, hogy ha egy ginről mondjuk, hogy kakaós ízeket érzünk benne, akkor az akár ténylegesen benne is lehet a termékben, nemcsak úgy érződik, olyan...

Újranyitás a Réti Vendégházban

Újranyitás a Réti Vendégházban

Nyitás a szálláshelyeken  Az éttermek teraszai után a szálláshelyek május elsejétől a szálláshelyek is újra látogathatók az oltási igazolvánnyal rendelkezőknek. A Réti Vendégház a tavaszi nagytakarítás után május 6-ától nyitja újra kapuit. Lássuk, hogy a szálláshelyek...