A Válasz: BORBÓL

Ha már a múlt héten a hagyományos pálinkákat említettük, nézzük meg valójában miből készültek kezdetben a pálinkák, párlatok hazánkban.
  • Írásos emlékek alapján az 1300-as évek elején Károly Róbert királyunk feleségének, Erzsébet királynénak a köszvényét kezelték rozmaringos “Aqua vitae“-vel, ami valószínűleg BORPÁRLAT🍷 volt. Tehát kezdetben az égetett szeszt gyógyászati célra alkalmazták.
  • Gyakran csak égettborként emlegették. Később ezt a szót már gabona alapú italokra is használták.
  • A XVII. századtól ezeket a gabona alapú párlatokat kezdték a szlovák nyelvből átvéve először PÁLINKÁNAK nevezni.
  • A pálinka ma ismert és törvényileg meghatározott alapanyaga a GYÜMÖLCS a legutolsó volt a sorban. Az elsőként felhasznált gyümölcsfajta a SZILVA volt. Elterjedt volt még a SZŐLŐTÖRKÖLY🍇. A manapság legnépszerűbbnek számító BARACK🍑 viszont csak az 1930-as évektől vált jelentőssé.
  • A PÁLINKA végül a XIX. század elejétől vált a gyümölcsalapú párlatok megnevezésévé. A borpárlatokra pedig a francia eredetű KONYAK szót kezdték használni.
Tudtad? Miből készültek az első párlatok Magyarországon?

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!

Réti Hagyományos Pálinkák

  • Cserszegi fűszeres törkölypálinka

    Cserszegi fűszeres törkölypálinka 40% 500ml (fél liter)

    8.000 Ft (bruttó)
  • Ágyas szilvapálinka díszdobozban 2db pálinkáspohárral

    Ágyas szilvapálinka 350ml díszdobozban 2db pálinkás pohárral

    8.600 Ft (bruttó)
  • Főzőmester kedvenc szilvapálinkája 500ml

    Főzőmester kedvenc szilvapálinkája 40% 500ml (fél liter)

    9.600 Ft (bruttó)
Light ‘N’ Stormy

Light ‘N’ Stormy

Light 'N' Stormy = Dark 'N' Stormy fehér rummal Bermuda nemzeti itala, ahol gyömbérsört és Gosling rumot (helyi barna rum márka) állítanak elő. A legenda szerint az 1. világháború után a bermudai partokon letelepedett brit tengerészek fogyasztották először....