Birs-Alma vegyes gyümölcspálinka
Birsből és almából álló különleges házasítás. A téli időszak nagy kedvence.
A BIRS citrusosságával szinte harsog, az ALMA kellemes fűszeressége ezt kerekíti le lágyan.
Alma
Az alma végigkísérte az emberiség történetét (elég csak Ádámra és Évára gondolni) és népszerűsége napjainkban is töretlen. Elterjedtségének kedvez, hogy fája könnyen alkalmazkodik a különböző talajtípusokhoz. Homoktalajokon éppen úgy jó termést hoz, mint a kötött talajú területeken. Utóérő. Szüretelni akkor kell, amikor a gyümölcsök gyenge csavarás hatására leválnak, színük és nagyságuk a fajtának megfelelő, magjaik már barnák és a természetes hullásuk is megkezdődött már.
Almából pálinkát? Hányszor hallottuk már ezt a mondatot. Pedig egyáltalán nem ördögtől való a gondolat. Nagyon is figyelemre méltó pálinkák születhetnek ebből a gyümölcsből is.
A nyári fajtáknál a virágos illatok, a télieknél, mint a Jonalgold vagy a Golden, inkább a fűszeresség dominál.
Az alma pálinkaházasításokhoz is ideális, szépen lekerekíti egy-egy hivalkodóbb gyümölcs erőteljes aromáját.
Birs
Egy igazi téli gyümölcs. Nyers fogyasztásra ritkán alkalmas, szinte mindig feldolgozásra kerül.
Lehet ez:
- kompót,
- lekvár,
- gyümölcslé,
- leves
- vagy éppenséggel pálinka.
Formáját tekintve lehet alma vagy körte alakú is. A két alak akár egy fán is előfordulhat, de évjáratonként is változhat a gyümölcskötődés mértékétől függően.
Széles körben elterjedt a Konstantinápolyi és a Berecki bőtermő. Ezek képviselik a hagyományosabb, birskompótos ízeket.
A birs nagyon érzékeny a betegségekre, különösen a tűzelhalásra. Ellene nemesítette ki a német Geisenheimi Kutatóintézet a Cydora Robusta fajtát. A tűzelhalás mellett ez a típus még a lisztharmatra és a levélfoltosodásra is rezisztens. Fája korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Íze intenzív, kellemesen citrusos aromájú.
Az általunk megálmodott pálinkaházasítás ebből a típusból készül Jonagold és Golden almákkal fűszerezve.
A meleg, téli otthon hangulata
Réti Birs-Alma pálinkánk hideg, téli estéken, kályha mellett, a meleg szobában üldögélve igazán kellemes érzést ad fűszeres, aromás ízvilágával.
Nekem a gyermekkorom nosztalgikus emlékei térnek vissza kortyolgatása közben.
Neked milyen érzéseket, emlékeket idéz fel! A Réti Birs-Alma pálinkát WEBÁRUHÁZUNKBAN is megrendelheted!
A megrendeléseket GLS csomagküldő szolgálattal küldjük biztonságos csomagolásban, de kérhetsz GYŐRI személyes átvételt is előre leegyeztetett időpontban.
Réti
Gasztromagazin
Témáink:
- Párlatok, szeszes italok, trendek
- Koktélok, receptek
- Pálinka, pálinkafőzés
- Réti Párlatok (Pálinka, Gin, Rum)
7–10 termék, összesen 10 db
Barack, a legdrágább pálinkánk – miért is?
Sárgabarack, a legdrágább pálinkánk - miért is? A bolti pálinka drága Sokszor halljuk főleg magánfőzőktől, bérfőzetőktől, hogy miért olyan drága a pálinka a boltokban? Hiszen már a főzést terhelő adót is eltörölték. Először e tekintetben tegyük tisztába a dolgokat! A...
A tökéletes barackpálinka titka
Mi a tökéletes barackpálinka titka? Pálinkának való sárgabarack Első feladat, hogy tisztázzuk, neked milyen ízvilág jut eszedbe, ha a tökéletes sárgabarackpálinkára gondolsz? Az elegáns, könnyed, virágos, barackjoghurtos illat és íz az, amit elvársz? Vagy inkább...
Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN
Tanulj meg cefrézni! Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN! Szereted a pálinkát? Ehhez szeretnéd a cefrét magad elkészíteni? - Amiben a saját munkád is benne van, annak nincs párja:) Vagy csak nem szeretnéd, ha a kertedben található gyümölcsök kárba vesznének? -...
Június 12: A Gin Világnapja
Története Ma, június 12-én ünnepeljük a Gin Világnapját. Az első megemlékezést 2009-ben tartották erről a világszerte népszerű italról. Az angol Neil Houston azért szervezte meg ezt a napot, hogy összehozza barátait egy közös ginivászatra Birmingham. A következő évben...