Mikor vendégeink a környék látnivalóiról kérdeznek minket, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot az elsők között szoktuk említeni. Lébény és Tárnokréti közti szakaszon található a park legvédettebb része. Ide telepítették át a Fertő-tó mellől a szürkemarha- és bivalycsordákat. Igazi látványosságnak számítanak az út mellett legelő állatok.
Házi bivalyok – Mit tudhatunk róluk?
A bivalyokat az i.e. 4. évezredben háziasították Indiában és Kínában. A Kárpát-medencébe a Balkán felől kerültek be a 6. században. Magyarországon a bivalyt a 16. század óta tenyésztik és még 1911-ben is több, mint 155 000 élt hazánkban.
Kezdetben igavonó ereje miatt tartották, később már húsáért, tejéért és bőréért is. Manapság a természetvédelmi területeken látnak el fontos feladatokat. A nemzeti parkokban a vizes élőhelyek kezelésére használják. Legeléssel és taposással segítenek karbantartani a természetvédelmi szempontból fontos vizes élőhelyeket.
A bivalyok marmagassága 150-180 cm. A tehenek tömege 400-800 kg, a bikáké 600-700 kg.
Igénytelen állatok: megeszik a kákát, nádat, egyéb vízinövényeket.
Tudtad-e, hogy…
- a bivaly akár 20-25 évig is elél?
- a bivaly húsa a marhahúsnál is több foszfort és vasat tartalmaz?
- a bivaly magas, 8% zsírtartalmú tejéből készítik a mozzarella sajtot?
Réti Gasztromagazin
Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel
Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek
Mit isztok a pálinkán kívül? – Alkoholfogyasztási szokásaitok
Van élet a pálinkán túl, de alkohol azért legyen benne Pálinka- és ginbarátainknak feltettük a kérdést facebook és instagram oldalunkon, hogy mit isznak szívesen, ha éppen nem pálinkát. Megszülettek az eredmények! Köszönjük válaszaitokat! Lássuk, mik lettek a...
Barack, a legdrágább pálinkánk – miért is?
Sárgabarack, a legdrágább pálinkánk - miért is? A bolti pálinka drága Sokszor halljuk főleg magánfőzőktől, bérfőzetőktől, hogy miért olyan drága a pálinka a boltokban? Hiszen már a főzést terhelő adót is eltörölték. Először e tekintetben tegyük tisztába a dolgokat! A...
A tökéletes barackpálinka titka
Mi a tökéletes barackpálinka titka? Pálinkának való sárgabarack Első feladat, hogy tisztázzuk, neked milyen ízvilág jut eszedbe, ha a tökéletes sárgabarackpálinkára gondolsz? Az elegáns, könnyed, virágos, barackjoghurtos illat és íz az, amit elvársz? Vagy inkább...
Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN
Tanulj meg cefrézni! Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN! Szereted a pálinkát? Ehhez szeretnéd a cefrét magad elkészíteni? - Amiben a saját munkád is benne van, annak nincs párja:) Vagy csak nem szeretnéd, ha a kertedben található gyümölcsök kárba vesznének? -...