+36 30 300 1129

iroda@retipalinkahaz.hu

Mikor vendégeink a környék látnivalóiról kérdeznek minket, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot az elsők között szoktuk említeni. Lébény és Tárnokréti közti szakaszon található a park legvédettebb része. Ide telepítették át a Fertő-tó mellől a szürkemarha- és bivalycsordákat. Igazi látványosságnak számítanak az út mellett legelő állatok.

Házi bivalyok – Mit tudhatunk róluk?

A bivalyokat az i.e. 4. évezredben háziasították Indiában és Kínában. A Kárpát-medencébe a Balkán felől kerültek be a 6. században. Magyarországon a bivalyt a 16. század óta tenyésztik és még 1911-ben is több, mint 155 000 élt hazánkban.

Kezdetben igavonó ereje miatt tartották, később már húsáért, tejéért és bőréért is. Manapság a természetvédelmi területeken látnak el fontos feladatokat. A nemzeti parkokban a vizes élőhelyek kezelésére használják. Legeléssel és taposással segítenek karbantartani a természetvédelmi szempontból fontos vizes élőhelyeket.

A bivalyok marmagassága 150-180 cm. A tehenek tömege 400-800 kg, a bikáké 600-700 kg.

Igénytelen állatok: megeszik a kákát, nádat, egyéb vízinövényeket.

Bivalyok a Hanságban térkép

Tudtad-e, hogy…

  • a bivaly akár 20-25 évig is elél?
  • a bivaly húsa a marhahúsnál is több foszfort és vasat tartalmaz?
  • a bivaly magas, 8% zsírtartalmú tejéből készítik a mozzarella sajtot?

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
Barack, a legdrágább pálinkánk – miért is?

Barack, a legdrágább pálinkánk – miért is?

Sárgabarack, a legdrágább pálinkánk - miért is? A bolti pálinka drága Sokszor halljuk főleg magánfőzőktől, bérfőzetőktől, hogy miért olyan drága a pálinka a boltokban? Hiszen már a főzést terhelő adót is eltörölték. Először e tekintetben tegyük tisztába a dolgokat! A...

A tökéletes barackpálinka titka

A tökéletes barackpálinka titka

Mi a tökéletes barackpálinka titka? Pálinkának való sárgabarack Első feladat, hogy tisztázzuk, neked milyen ízvilág jut eszedbe, ha a tökéletes sárgabarackpálinkára gondolsz? Az elegáns, könnyed, virágos, barackjoghurtos illat és íz az, amit elvársz? Vagy inkább...

Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN

Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN

Tanulj meg cefrézni! Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN!   Szereted a pálinkát? Ehhez szeretnéd a cefrét magad elkészíteni? - Amiben a saját munkád is benne van, annak nincs párja:) Vagy csak nem szeretnéd, ha a kertedben található gyümölcsök kárba vesznének? -...