Mikor vendégeink a környék látnivalóiról kérdeznek minket, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot az elsők között szoktuk említeni. Lébény és Tárnokréti közti szakaszon található a park legvédettebb része. Ide telepítették át a Fertő-tó mellől a szürkemarha- és bivalycsordákat. Igazi látványosságnak számítanak az út mellett legelő állatok.
Házi bivalyok – Mit tudhatunk róluk?
A bivalyokat az i.e. 4. évezredben háziasították Indiában és Kínában. A Kárpát-medencébe a Balkán felől kerültek be a 6. században. Magyarországon a bivalyt a 16. század óta tenyésztik és még 1911-ben is több, mint 155 000 élt hazánkban.
Kezdetben igavonó ereje miatt tartották, később már húsáért, tejéért és bőréért is. Manapság a természetvédelmi területeken látnak el fontos feladatokat. A nemzeti parkokban a vizes élőhelyek kezelésére használják. Legeléssel és taposással segítenek karbantartani a természetvédelmi szempontból fontos vizes élőhelyeket.
A bivalyok marmagassága 150-180 cm. A tehenek tömege 400-800 kg, a bikáké 600-700 kg.
Igénytelen állatok: megeszik a kákát, nádat, egyéb vízinövényeket.
Tudtad-e, hogy…
- a bivaly akár 20-25 évig is elél?
- a bivaly húsa a marhahúsnál is több foszfort és vasat tartalmaz?
- a bivaly magas, 8% zsírtartalmú tejéből készítik a mozzarella sajtot?
Réti Gasztromagazin
Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel
Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek
Visszatérő vendég falunkban a gólya
A gólya ugyan félénk állat, mégis mindig az emberek szomszédságát keresve rak fészket. A tavasz kezdetén sokszor olvashatod, hallhatod a híradásokban, ha egy faluba visszatérnek a gólyák. Miért ez a nagy öröm? A gólyát régen a magyarok szerencsehozó madárnak...
Tudtad? – Miből készültek az első párlatok Magyarországon?
A Válasz: BORBÓL Ha már a múlt héten a hagyományos pálinkákat említettük, nézzük meg valójában miből készültek kezdetben a pálinkák, párlatok hazánkban. Írásos emlékek alapján az 1300-as évek elején Károly Róbert királyunk feleségének, Erzsébet királynénak a...
Ginkóstolás – Kóstold a gint profi módon!
Mitől más? Ha röviden szeretnénk arra válaszolni, hogy miben tér el a gin kóstolása mondjuk egy bórkóstolástól, akkor az az, hogy ha egy ginről mondjuk, hogy kakaós ízeket érzünk benne, akkor az akár ténylegesen benne is lehet a termékben, nemcsak úgy érződik, olyan...
Újranyitás a Réti Vendégházban
Nyitás a szálláshelyeken Az éttermek teraszai után a szálláshelyek május elsejétől a szálláshelyek is újra látogathatók az oltási igazolvánnyal rendelkezőknek. A Réti Vendégház a tavaszi nagytakarítás után május 6-ától nyitja újra kapuit. Lássuk, hogy a szálláshelyek...