Szalay-ház
A Réti Vendégház épületét a rétiek (Tárnokréti lakosok) csak Szalay ház néven emlegették és ismerték. Az épületet és a hozzá tartozó gazdaságot a falu nagygazdái, egy nemesi család, a Szalayak építettették az 1800-as években.
Ahogy nevük is mutatja, hajdanában Zalából származtak. Zalai -> Szalai.
A birtok
A birtok részét képezte a főépületen kívül
- egy magtárépület (ma a pálinkafőzde),
- gazdasági épület istállóval (most itt készülnek a cefrék)
- és cselédlakások is (ezek helyén már gyümölcsfákat találunk).
Lakásépítésből pálinkafőzés
A területen a megvásárlást követő pár évben nem történt említésre méltó esemény. Társasházi lakások építésével foglalkoztunk, az ingatlanvásárlás befektetési céllal történt, rövid távú terveink között nem szerepelt a hasznosítása.
A ház leromlott állapota miatt a felújítás költsége nagyon magas lett volna.
A 2008-2009-es gazdasági világválság idején felmerült bennünk a váltás gondolata. Ekkor találkoztunk először minőségi pálinkákkal a Balaton partján (Zamárdi: Roland Zimek). Ennek a találkozásnak a hatására a régi magtárépületet pálinkafőzdévé alakítottuk és 2009 novemberében megkezdte működését a Réti Pálinkaház.
Kizárólag bérfőzdei tevékenységgel indítottuk meg a pálinkafőzést.
Pályázatra várva
A főépület eközben továbbra is romosan állt. Pályázati lehetőségre vártunk, aminek segítségével a felújításhoz szükséges költségek egy részét finanszírozhatjuk.
A lehetőség 2012-ben érkezett el. A felújítás 2013. végére fejeződött be és 2014-ben fogadtuk az első vendégeket.
A képen a ház hosszanti oldala látható, ami olyan rossz állapotban volt, hogy az építkezés megkezdése előtti napokban a hátsó része teljesen le is omlott.
Napjainkban
Az épület műemléki jellegét a felújítás után is megtartottuk. Ezt jól mutatja az utcai ablakok díszei és a külső folyosó gádorszerű elrendezésének megtartása.
Gádor (tornác): oszlopokkal alátámasztott eresz alatti tér, egyik oldalán nyitott folyosó.
Réti Gasztromagazin
Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel
Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek
Mit isztok a pálinkán kívül? – Alkoholfogyasztási szokásaitok
Van élet a pálinkán túl, de alkohol azért legyen benne Pálinka- és ginbarátainknak feltettük a kérdést facebook és instagram oldalunkon, hogy mit isznak szívesen, ha éppen nem pálinkát. Megszülettek az eredmények! Köszönjük válaszaitokat! Lássuk, mik lettek a...
Barack, a legdrágább pálinkánk – miért is?
Sárgabarack, a legdrágább pálinkánk - miért is? A bolti pálinka drága Sokszor halljuk főleg magánfőzőktől, bérfőzetőktől, hogy miért olyan drága a pálinka a boltokban? Hiszen már a főzést terhelő adót is eltörölték. Először e tekintetben tegyük tisztába a dolgokat! A...
A tökéletes barackpálinka titka
Mi a tökéletes barackpálinka titka? Pálinkának való sárgabarack Első feladat, hogy tisztázzuk, neked milyen ízvilág jut eszedbe, ha a tökéletes sárgabarackpálinkára gondolsz? Az elegáns, könnyed, virágos, barackjoghurtos illat és íz az, amit elvársz? Vagy inkább...
Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN
Tanulj meg cefrézni! Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN! Szereted a pálinkát? Ehhez szeretnéd a cefrét magad elkészíteni? - Amiben a saját munkád is benne van, annak nincs párja:) Vagy csak nem szeretnéd, ha a kertedben található gyümölcsök kárba vesznének? -...