+36 30 300 1129

iroda@retipalinkahaz.hu

Mi is belevágtunk

Igen, már mi is GIN-t készítünk. Eljutottunk ide, hogy Magyarország minden valamire való pálinkafőzdéjében megszülettek az első gin próbálkozások.

Korábbi nézeteinket valószínűleg többen ismeritek:

 1. A pálinka a legjobb ital a töményszeszek világában, hiszen az egyik legegészségesebb alapanyagból, gyümölcsből készül. – Ezt továbbra is tartjuk.
 2. Mi lepárlóberendezéseinken csak pálinkát készítünk, olyan gyümölcsfajtákból, amikből lekvárt is csinálnak. A likőrök és egyéb szeszes italok minket nem érdekelnek. – Ezen a ponton korrigáltuk nézeteinket.

Miért?

Mert az emberek ízlése, érdeklődési köre változik. Szeretik az újdonságokat. Néha mást is megkóstolnának. Sokan követik a divatot az italkultúrában is.

Mi pedig szeretnénk egy modern, a változásokra, a legújabb technikákra, eljárásokra odafigyelő főzde lenni. Mindig van mit tanulni, soha nem mondhatjuk, hogy mi már mindent tudunk. Még a pálinkafőzésben és a cefrekésztésben sem… hát még egy olyan számunkra új szeszes ital előállításában, mint a gin.

Amikor főzdénk első kísérlete, az R1 GIN elkészült sokan kérdezték tőlünk, hogy mi is tulajdonképpen, amit csináltunk? Mi a GIN?

Az ő kedvükért jöjjön most egy rövid történelmi bevezető. Nem kell megijedni, nem lesz unalmas:).

A gin talán kalandos történetének is köszönheti népszerűségét napjainkban. A jó sztori fél siker.

Boroka a gin lelke 3

Kezdetek

Mint minden szeszes italt, kezdetben a gint is gyógyászati célokra alkalmazták.

Alapvető összetevőjét, a borókát már az i.sz. 70-től kombinálták az alkohollal. Abban az időben egy Pedanius Dioscorides nevű görög katonaorvos ötkötetes enciklopédiát tett közzé a legismertebb gyógynövényekről. Lexikonjában egyes mellkasi betegségek orvoslására borban áztatott borókabogyó fogyasztását javasolja.

Az olaszországi Salerno bencés szerzetesei 1055-ben szintén megemlítik a borókabogyó borban áztatott tinktúrájának használatát.

Holland batorsag

Holland bátorság

Elterjedésének kezdete azonban a hollandok nevéhez fűződik, mikor a 16. században megkezdték a gin elődjének tekinthető „genever” (vagy jenever) előállítását. Malátaborhoz borókabogyót adagoltak a maláta durva ízének elfedésére. Ez még gyógyhatású készítménynek számított.

Állítólag a híres holland orvos, Franciscus Sylvius is javasolta a vérkeringés javítására az 1600-as években. A Németalföldi Szabadságharc (1568-1648) idején egyenesen „előírták” a katonáknak a harcba indulás előtt. Ebből merítettek erőt a csatára.

Innen származik egy máig fennálló kifejezés a „Dutch courage” (Holland bátorság), amit az italból merített bátorság leírására használnak.

 

Ginforradalom Angliában

A gin elterjedéséért Orániai Vilmosnak (III. Vilmos) jár a köszönet, aki Hollandiában nőtt fel. Itt ismerte meg a hollandok népszerű italát, a genevert. Az 1689-es angliai trónra kerülését követően protekcionista gazdaságpolitikát kezdett Franciaországgal szemben. A francia gazdaság gyengítése érdekében súlyos adókat vezetett be a francia borra és konyakra.

Ennek ellensúlyozására alkotta meg a kukoricatörvényeket A rendeletek értelmében az angliai szeszes italok gyártására, a lepárlásra adókedvezmények jártak. Az angol gazdák gyorsan rájöttek, hogy a holland genevert ők is el tudják készíteni hazai gabonából.

Ebben az időszakban egy pint (kb. fél liter) gin olcsóbb volt egy pint sörnél. Nem semmi, ugye?

Ez a nagy szabadság azonban egyre nagyobb részegségbe taszította a társadalmat (főleg a legalsóbb osztályokat).

 

A gin név eredete

A gin szó első ismert írott használatával Bernard Mandeville 1714-ben megjelent könyvében, A méhek meséjében találkozhatunk.

A korai kapitalizmusról írt szellemes szatírában azt írja, hogy a holland borókabogyóból származó szeszes ital neve a gyakori „használat”-nak köszönhetően az egyszótagú gin szóvá zsugorodott. Azaz a britek a sok geneverivás után túl részegek voltak az egész szó kimondásához, így lerövidítették azt (gen-re, később gin-re).

Ezen a rövid néven, ginként vált az egész világon ismertté.

A GIN angol

Genever holland, Gin angol

Az angolok szerint a gin angol, nem holland.

Miért?

 • Mert a hollandok a genevert gyógyhatású készítményként használták, míg az angolok a gint élvezetből itták:).
 • Ezenkívül a hollandok a genever előállítására még egy kezdetlegesebb technológiát alkalmaztak, ami egy malátás ízű párlatot eredményezett. Ezt a durva ízt próbálták a borókával elfedni. Az angolok az 1800-as évektől alkalmazott finomítóoszlopos desztillációnak köszönhetően már egy sokkal tisztább italt készítettek (etanol, finomszesz).

A gin végnapjai

A ginfogyasztás a nagy szabadságnak köszönhetően kezdett kezelhetetlenné válni. Jól tükrözi ezt, hogy 1751-ben az angol gabonatermés fele gin alapanyag lett. A mértéktelen és egyre silányabb minőségű (kezdetleges főzési technika, terpentinolaj használata boróka helyett stb.) gin fogyasztása sokakat kergetett az őrületbe vagy egyenest a halálba.

A kormány belátta, hogy valamit tennie kell.

 • 1736-ban szeszkimérői licenszdíjat és magas (20 font) jövedéki adót vezettek be, amit azonban a lakosság nyomására hamarosan jelentősen (20 shillingre) lecsökkentettek.
 • Hivatalos engedélyek hiányában a zugfőzdék virágzásnak indultak. Illegális tevékenységük megfékezésére 5 font jutalom járt annak, aki feljelentette őket.
 • A gin fogyasztásának drasztikus visszaszorítását végül az 1751-es Gin-törvény hozta el. Ennek értelmében megtiltották a ginlepárlóknak az engedély nélküli kereskedők számára történő értékesítést. A kiskereskedelmi engedélyek megszerzését jelentősen megnehezítették, a gin árának emelésére pedig az engedéllyel rendelkezőkre magas adókat és díjakat vetettek ki.

Anglia újra a sörivók nemzetévé vált.

Egészségesebb alternatívaként megkezdték a tea importjának ösztönzését is. Ha nincs a gin, talán ma senki sem teázna Angliában:).

A gin feltámadása

Az 1800-as években felfedezett új lepárlási eljárás, a finomítóoszlopos desztilláció alkalmazásával sokkal tisztább (kisebb metanol tartalmú) italt tudtak előállítani.

A gin minőségének javulásával a fogyasztás újra emelkedni kezdett.

A kevés kiváltságos engedéllyel rendelkező gin család (pl. Gordon’s, Tanqueray) nagy ginházakat, díszes gincsarnokokat nyitott.

GinTonic

Ehhez jött még a brit királyi haditengerészet hathatós segítsége is. Ők ugyanis a malária megelőzésére kinin adagokat osztottak tengerészeiknek. A kinin szörnyű ízének elfedésére a Schweppes (a világ első szénsavas üdítőitalgyártó vállalata) készítette el számukra a napjainkra közismertté vált „indian tonic water”-t, indiai tonik vizet (nevében a tengerészek úticéljára utalva).

A kinin mellett a tengerészeknek napi rumadag, a tengerészeti tiszteknek napi ginadag járt a gyorsan romló sör helyett.

Mit csinál ilyenkor egy igazi angol? Praktikusan gondolkodva egyesíti a két italt, a gint és a tonikot. Így születik meg napjaink nagy klasszikusa, a gintonik (Gin&Tonic, röviden G&T).

De ez még mindig nem elég. A tengerészeknek C-vitaminra is szükségük volt a skorbut ellen, ami a citromban és a limeban is megtalálható természetes formában. Egy brit befektető pedig pont óriási lime-ültetvény birtokosa volt. A lime és a gin kombinálásával egy újabb italt, a népszerű Gimlet koktélt is megalkották.

Az, hogy a gin milyen fontos szerepet játszott az angolok életében, jól mutatja a következő második világháborús történet is. London bombázásával egyidőben a németek a haditengerészet egyik legfontosabb támaszpontját, a dél-angliai Plymouth-t is megtámadták. Itt készítették a 20. században nagy népszerűségnek örvendő Plymouth gint is, amit a haditengerészet annyira megszeretett, hogy a bombázás hírére az egyik tiszt ezt kiáltotta:

„Betelt a pohár, most veszítette el Hitler a háborút!”

Martini James Bond

Martini – Rázva, nem keverve

Ugye ismerős a mondat a James Bond filmekből?

A népszerű martini koktélt eredetileg ginnel készítették. Igaz Bond elhíresült mondásában az italt már vodkával kérte. De saját kitalálású martinijében, a Vesper névre keresztelt koktélban ismét a gin dominált.

Amúgy, ha martinit isztok mégis inkább a kevert elkészítési módot válasszátok. A rázással ugyanis túlhígul az ital és még zavarossá is válik. Míg a keveréssel a párlat megőrzi karakterét és tisztaságát.

Kézműves ginek, új ízek

Több év lobbizást követően, 2008-ban a Sipsmith vállalat hivatalos lepárlói engedélyt kapott 1820 óta elsőként. Ezzel egy új, innovatív időszak vette kezdetét a gin történetében.

Kis, kézműves manufaktúrák kezdtek gint gyártani. Ők a kisebb mennyiség miatt jobban tudtak figyelni a minőségre is.

Annak érdekében pedig, hogy a nagyobb gyártókkal szemben is versenyképesek lehessenek új ízekkel, alapanyagokkal kezdtek kísérletezni. A borókabogyó domináns íze némelyik párlatban egészen minimálisra csökkent a többi összetevő hatására.

Az értékesítési csatornában új szereplőként gin bárok nyíltak, ahol széles koktélkínálat és egyedi gin és tonik párosítások várják a gin szerelmeseit.

Magyarország is csatlakozik

Az elmúlt 1-2 évben hazánkat is elérte a nemzetközi ginfellángolás szele.

Az emberek kezdtek a könnyedebb, kisebb alkoholtartalmú vagy jobban higított alkoholos koktélok iránt érdeklődni.

A kereslethez kénytelenek voltak a magyar szeszes ital előállítók is igazodni, ha lépést akartak tartani a nemzetközi trendekkel. Lassan a legtöbb magyar pálinkafőzde elkészítette saját ginjét.

R1 gin Reti Palinka

R1, az első Réti Gin

Nekünk először vendégházunk külföldi vendégei kezdték emlegetni a gint, mint általuk kedvelt könnyed italt kikapcsolódásukhoz.

Elkezdtünk utánajárni a szükséges engedélyeknek, gyártási folyamatnak, recepteknek. Meg kell mondjam, egyáltalán nem volt könnyű dolgunk. Ugyan a gin elkészítése egy pálinkához képest könnyű feladatnak tűnik, a receptúra viszont (talán éppen ezért is) szigorúan titkos. Sok utánajárást követően végül sikerült összeállítanunk saját gyártási technológiánkat és a szükséges összetevőket.

A kísérlet R1 néven indult el.

A nyár ízeit akartuk visszahozni az első ginünkkel, amihez bodzás-citromos ízvilágot álmodtunk meg. Az eredmény minden várakozásunkat felülmúlta… és nemcsak szerintünk.  

Réti Ginkollekció

Folytatjuk

A limitált darabszámban készült R1 sikerén felbuzdulva fantáziánk szárnyalni kezdett. Megszületett az őszi hangulatú R2 GIN gondolata, amit azóta már palackba is zártunk. Az Irsai Olivér szőlő virágos illata jelenik meg a palackokban. Ezzel egyedülállót sikerült megalkotnunk. Hiszen a hazánkban népszerű szőlőfajta felhasználásával még senki sem készített gint.

És a történet itt még nem ért véget, kezdtünk belemelegedni a ginkészítés játékába. Itt nem álltunk meg 🙂

Réti Ginkollekciónkból így már egészen biztos megtalálod a hangulatodnak megfelelőt.

Kóstolj és gyűjtsd össze a teljes kollekciót!  

 • R4 GIN 500ml 600x800

  R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR

  9.300 Ft (bruttó)
 • Réti VIPERA GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

  Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)

  9.300 Ft (bruttó)
 • R2 GIN

  R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ

  9.300 Ft (bruttó)
 • R3 GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

  R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL

  9.300 Ft (bruttó)
 • R1 GIN

  R1 GIN 40% 500ml (fél liter) – TAVASZ

  9.300 Ft (bruttó)