Pálinka és 2020 óta Gin is készül a Réti Pálinkaházban ugyanazon a német Müller típusú lepárlóberendezésen. Kérdezhetnéd, hogy egy gép, hasonló készítési technika (már, ami a lepárlást illeti), akkor mégis mi a különbség?
Ezeket próbáltuk összegyűjteni neked:
1. Alapanyag
A pálinka gyümölcsből (Magyarországon termett) készül, ezt erjesztjük meg, majd főzzük ki desztilláció útján.
A gin alapanyaga mezőgazdasági eredetű etil-alkohol, ami általában gabonaszeszt jelent. De készülhet még burgonyából, törkölyből, borból, melaszból és ritkán gyümölcsökből is.
Mezőgazdasági eredetű etil-alkohol (más néven finomszesz): olyan nagy tisztaságú égetett szesz, ami legalább 96 térfogatszázalék etil-alkohol és 3–4% víz mellett csak nyomokban tartalmaz egyéb összetevőket.
2. Ízesítés
A pálinkához a gyümölcsön kívül más nem kerül, tehát nem lehet ízesíteni (cukor), nem tartalmazhat mesterséges aromákat, színezéket (kivéve a természetes hordós érlelést és az ágyazást).
A gin készítésénél a finomszeszen kívül kötelező összetevő a boróka (ettől gin a gin). Ezenkívül használhatók egyéb természetes növények (fűszerek, gyógynövények, gyümölcsök), aromaanyagok és édesítőszerek is. Egy a lényeg, hogy a borókaíz fellelhető legyen benne.
3. Változatok száma
A gin összetevőiből adódóan sokkal változatosabb képet mutat, a variációk száma végtelen. Készítése egy érdekes játék az ízekkel, illatokkal.
A pálinkánál ugyan a gyümölcsök párosítására, házasítására szintén van lehetőség, de nem ez a jellemző. Egy időben voltak ugyan próbálkozások ilyen irányban. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy sokan már egy-két gyümölcs direkt házasítását is kissé lenézően „vegyes” pálinkaként értelmezik. Persze az egyes gyümölcsfajtákon belül azért vannak különbségek. Teljes más íze van például a besztercei szilvának és a Stanley fajtának. Valamint a pálinkánál az egyes évjáratok szerepe sokkal erőteljesebb, a felhasznált gyümölcsalapanyag miatt.
4. Időtényező
Aki főzetett már pálinkát, az tudja, hogy a pálinka íze főzés után teljesen más, mint 1-2 hónappal később. A pálinkák egyes fajtáinak kifejezetten jót tesz a „kor” (lásd birs). Ugyanakkor szerintünk egyes gyümölcsök (pl. egy illatosabb szőlő) veszítenek az illatukból, frissességükből bizonyos idő után. Ezeket nem érdemes évekig tartogatni.😊
Ez a változás ugyan a gineknél is megfigyelhető, de csak közvetlenül a főzés utáni időszakban.
5. Tisztán vagy keverve
A pálinka fogyasztása önmagában ajánlott. Létezik ugyan pár olyan koktél, amihez használható a pálinka, de ezek száma elenyésző.
Van ugyan egy-két olyan „elvetemült”, aki a gint is tisztán fogyasztja, de a nagy többségnek a gin szó hallatán a tonik ugrik be. A gin-tonik a legelterjedtebb fogyasztási mód. Tehát hosszú italként, keverve terjedt el leginkább az emberek körében. Ezenkívül számos koktél receptjének leírásában is megtalálhatod az összetevők között. Elég akár a Martinira vagy a Gin Fizz-re gondolni. Ahogy az összetevőknél számos variáció létezik, úgy a fogyasztási módban is rengeteg ötletes megoldás található.
6. Nyár vagy Tél
Nyilván mind a két italtípust egész évben lehet fogyasztani, de a pálinkafogyasztás jellemző ideje a hidegebb, téliesebb időjáráshoz köthető.
A gin ezzel ellentétben inkább a nyári melegek itala, főleg a sok jéggel elkészített gin-tonik miatt.
Az összehasonlításból látható, hogy a pálinka és a gin remekül kiegészíti egymást. Ha az egyiket pont nem kívánod, akkor a másik biztosan jól fog esni.
Réti Gasztromagazin
Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel
Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek
-
Ágyas meggypálinka 40% 500ml (fél liter)
11.500 Ft (bruttó) -
R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR
9.300 Ft (bruttó) -
Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)
9.300 Ft (bruttó) -
R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ
9.300 Ft (bruttó) -
R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL
9.300 Ft (bruttó) -
R1 GIN 40% 500ml (fél liter) – TAVASZ
9.300 Ft (bruttó) -
Irsai Olivér szőlőpálinka 40% 500ml (fél liter)
9.900 Ft (bruttó) -
Cigánymeggy pálinka 40% 500ml (fél liter)
9.900 Ft (bruttó) -
Cseresznye pálinka 40% 500ml (fél liter)
9.900 Ft (bruttó)
Birs-Alma Pálinka
Birs-Alma vegyes gyümölcspálinka Birsből és almából álló különleges házasítás. A téli időszak nagy kedvence. A BIRS citrusosságával szinte harsog, az ALMA kellemes fűszeressége ezt kerekíti le lágyan. Alma Az alma végigkísérte az emberiség történetét (elég csak Ádámra...
Közvéleménykutatás a magyarok kedvenc szőlőiről
Szőlőt látni: tisztesség, áldás. Szőlőt a töviről leszakítani: haragosoddal békülsz. Szőlőt, fehéret, látni: nagy haszon. Szőlőt, fehéret, enni: jó és gazdagság… (Krúdy Gyula: Álmoskönyv)Közvéleménykutatás: Mi a kedvenc szőlőd? A hamarosan érkező Márton Napra és az...
Nutellás ginkoktél
Nutellás ginkoktél R2 Ginből Irsai Olivér szőlővelHozzávalók: 40ml R2 GIN (Réti évszak kollekció: Ősz Irsai Olivér szőlővel) 1 evőkanál mogyorókrém (akár Nutella) 50 ml tej jégkocka csokoládéreszelék vagy színes cukorgyöngy a díszítéshez Elkészítés Kezdd a...
Indián nyár! Várod már? Az új R4 Ginnel hozzánk megérkezett
R4 GIN Az évszakokat szimbolizáló gin kollekciónk utolsó tagját a forró nyári napok emlékére készítettük. Megalkotása játék volt az ízekkel és a színekkel is. BORDÓ. A legnőiesebb gyümölcs, a CIGÁNYMEGGY színe. A nők gyakran keresik a könnyed, hosszú italokat kisebb...