+36 20 959 6322, +36 20 219 8835

retipalinka@gmail.com

A Válasz: BORBÓL

Ha már a múlt héten a hagyományos pálinkákat említettük, nézzük meg valójában miből készültek kezdetben a pálinkák, párlatok hazánkban.
  • Írásos emlékek alapján az 1300-as évek elején Károly Róbert királyunk feleségének, Erzsébet királynénak a köszvényét kezelték rozmaringos „Aqua vitae„-vel, ami valószínűleg BORPÁRLAT? volt. Tehát kezdetben az égetett szeszt gyógyászati célra alkalmazták.
  • Gyakran csak égettborként emlegették. Később ezt a szót már gabona alapú italokra is használták.
  • A XVII. századtól ezeket a gabona alapú párlatokat kezdték a szlovák nyelvből átvéve először PÁLINKÁNAK nevezni.
  • A pálinka ma ismert és törvényileg meghatározott alapanyaga a GYÜMÖLCS a legutolsó volt a sorban. Az elsőként felhasznált gyümölcsfajta a SZILVA volt. Elterjedt volt még a SZŐLŐTÖRKÖLY?. A manapság legnépszerűbbnek számító BARACK? viszont csak az 1930-as évektől vált jelentőssé.
  • A PÁLINKA végül a XIX. század elejétől vált a gyümölcsalapú párlatok megnevezésévé. A borpárlatokra pedig a francia eredetű KONYAK szót kezdték használni.
Tudtad? Miből készültek az első párlatok Magyarországon?

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!

Réti Hagyományos Pálinkák

  • Helytartó

    Cserszegi fűszeres törkölypálinka 40% 500ml (fél liter)

    8.000 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    Ágyas szilvapálinka 350ml díszdobozban 2db pálinkás pohárral

    8.600 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    Főzőmester kedvenc szilvapálinkája 40% 500ml (fél liter)

    9.600 Ft (bruttó)

Barack, a legdrágább pálinkánk – miért is?

Sárgabarack, a legdrágább pálinkánk - miért is? A bolti pálinka drága Sokszor halljuk főleg magánfőzőktől, bérfőzetőktől, hogy miért olyan drága a pálinka a boltokban? Hiszen már a főzést terhelő adót is eltörölték. Először e tekintetben tegyük tisztába a dolgokat! A...

A tökéletes barackpálinka titka

Mi a tökéletes barackpálinka titka? Pálinkának való sárgabarack Első feladat, hogy tisztázzuk, neked milyen ízvilág jut eszedbe, ha a tökéletes sárgabarackpálinkára gondolsz? Az elegáns, könnyed, virágos, barackjoghurtos illat és íz az, amit elvársz? Vagy inkább...

Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN

Tanulj meg cefrézni! Cefrézési útmutató kezdőknek INGYEN!   Szereted a pálinkát? Ehhez szeretnéd a cefrét magad elkészíteni? - Amiben a saját munkád is benne van, annak nincs párja:) Vagy csak nem szeretnéd, ha a kertedben található gyümölcsök kárba vesznének? -...