+36 30 300 1129

iroda@retipalinkahaz.hu

Szalay-ház

A Réti Vendégház épületét a rétiek (Tárnokréti lakosok) csak Szalay ház néven emlegették és ismerték. Az épületet és a hozzá tartozó gazdaságot a falu nagygazdái, egy nemesi család, a Szalayak építettették az 1800-as években.

Ahogy nevük is mutatja, hajdanában Zalából származtak. Zalai -> Szalai.

Pálinkafőzde a magtárból

A birtok

A birtok részét képezte a főépületen kívül

  • egy magtárépület (ma a pálinkafőzde),
  • gazdasági épület istállóval (most itt készülnek a cefrék)
  • és cselédlakások is (ezek helyén már gyümölcsfákat találunk).
Gyümölcsös a cselédlakások helyén

Lakásépítésből pálinkafőzés

A területen a megvásárlást követő pár évben nem történt említésre méltó esemény. Társasházi lakások építésével foglalkoztunk, az ingatlanvásárlás befektetési céllal történt, rövid távú terveink között nem szerepelt a hasznosítása.

A ház leromlott állapota miatt a felújítás költsége nagyon magas lett volna.

A 2008-2009-es gazdasági világválság idején felmerült bennünk a váltás gondolata. Ekkor találkoztunk először minőségi pálinkákkal a Balaton partján (Zamárdi: Roland Zimek). Ennek a találkozásnak a hatására a régi magtárépületet pálinkafőzdévé alakítottuk és 2009 novemberében megkezdte működését a Réti Pálinkaház.

Kizárólag bérfőzdei tevékenységgel indítottuk meg a pálinkafőzést.

Pálinkafőzés

Pályázatra várva

A főépület eközben továbbra is romosan állt. Pályázati lehetőségre vártunk, aminek segítségével a felújításhoz szükséges költségek egy részét finanszírozhatjuk.

A lehetőség 2012-ben érkezett el. A felújítás 2013. végére fejeződött be és 2014-ben fogadtuk az első vendégeket.

A képen a ház hosszanti oldala látható, ami olyan rossz állapotban volt, hogy az építkezés megkezdése előtti napokban a hátsó része teljesen le is omlott.

Vendégház felújítás előtt

Napjainkban

Az épület műemléki jellegét a felújítás után is megtartottuk. Ezt jól mutatja az utcai ablakok díszei és a külső folyosó gádorszerű elrendezésének megtartása.

Gádor (tornác): oszlopokkal alátámasztott eresz alatti tér, egyik oldalán nyitott folyosó.

Gádor a hosszú oldalon
Ablakdíszek az utcafronton

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

Osztrák gint készítettünk – GIN TH11

  Hogy is van ez?Nyitottnak lenni Mindenre nyitottak vagyunk: ha szimpatikus a partner, jó az ötlet és azonosulni tudunk az értékrendjével. Mostanában egyre több olyan dologba belevágunk, amit régen elképzelhetetlennek tartottunk volna. Tényleg igaz az, hogy az...

A gin története: A GIN őrület nyomában

A gin története: A GIN őrület nyomában

A tartalomból: Miért kezdtünk gint mi is gint főzni? A gin története: az első lépések Genever: a holland bátorság Ginforradalom Angliában Gin: holland vagy angol? A gin végnapjai Feltámadás Gintonik A Martini és James Bond Kézműves ginek, új ízek Magyarország és a...

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!

A tartalomból: Ízérzékenység kategóriái Nők illat- és ízérzékenysége Profi kóstolók Olvasási idő: 2 perc Ízérzékenység kategóriái Az embereket ízérzékenység szempontjából három kategóriába lehet sorolni: "nem-ízlelők" átlagosok rendkívüli érzékelők Ezenkívül a nemek...